LINA NYBERG

Det beste fra søsterfolket

Vokalisten, komponisten, tekstforfatteren og bandlederen Lina Nyberg viser oss nok en gang at vi har med verdensklasse å gjøre.

Publisert

Lina Nyberg
The Sirenades
Hoob Records/MusikkLosen

44 år unge Lina Nyberg har vært i tetsjiktet på den andre sida av Kjølen siden hun debuterte på skive for over 20 år siden sammen med legenden Esbjörn Svensson. Siden den gang har det blitt 16 cder under eget navn og originaliteten på alle områder har bare blitt tydeligere og tydeligere. Også langt utenfor Carl XVI Gustaf och Slivias grenser har Nyberg etter hvert markert seg kraftig og det spørs om ikke det endelige steget blir tatt med «The Sirenades» - et ord hun har skapt sjøl.

Det er langt i fra bare tittelen Nyberg har unnfanget. Hun har skapt særdeles original og spennende musikk med røtter mange steder. Hun kaller det et allkunstverk der både stemme, musikk, tekster og arrangement veves sammen og skaper et eget og nytt univers for oss lyttere. Det har hun lykkes med på alle slags vis sammen med sin kjernekvartett med trommeslageren Peter Danemo, bassisten Josef Kallerdahl, pianisten Cecilia Persson og gitaristen David Stackenäs. I tillegg spiller Norbotten Big Band ei viktig rolle på store deler av dette verket som er innspilt delvis i Luleå, med storbandet, og i Stockholm i løpet av høsten i fjor.

Det aller meste har Nyberg skrevet sjøl, men på et forunderlig og vakkert vis har hun inkorporert musikk av både Wolfgang Amadeus Mozart og det brasilianske ikonet Caetano Veloso. Det forteller det meste om Nybergs allsidighet og evne til å finne unike innfallsvinkler.

Lina Nyberg har en styrke og originalitet i uttrykket sitt som mildt sagt er fascinerende. Hun får fram budskapet på et troverdig vis og de fire i bandet hennes kler henne perfekt – mest overraskende er det å høre gitarist Stackenäs som vi kun har kjent som en kompromissløs frijazzer tidligere. Kompromissløs er han fortsatt, men her viser han fram helt andre og melodiske sider av seg sjøl.

Nybergs ønske med denne musikken er å nå oss med sine «bilder» og at vi skal kunne bruke dem til hva vi enn ønsker. Her er alle muligheter åpne og assosiasjonene står i kø. Det betyr at Lina Nyberg har lykkes.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!