Foto: Alf Solbakken

Den originale stemma

Trompeteren, stemmekunstneren, tangentmannen, elektronikeren, komponisten og visjonæren Arve Henriksen tar stadig nye steg i retning seg sjøl.

Publisert

Arve Henriksen

Strjon

Rune Grammofon/Musikkoperatørene

Arve Henriksen har i stadig større grad fortalt oss de bortimot 20 seineste åra at han har noe helt eget å fare med. Med sin tredje CD under eget navn kommer det nok en bekreftelse på det.

La oss først oppklare det merkelig navnet på Arve Henriksens ferske visittkort: «Strjon» er det gammelnorske navnet på fagre Stryn – den vakre bygda der Henriksen har vokst opp. Det er også det eneste som er gammelmodig med dette fonogrammet, ellers er musikken så fersk og framtidsskuende som vel tenkelig.

De som har fulgt Arve Henriksen ei stund blir ikke spesielt overraska over det. Om det er som solo-artist, sammen med Supersilent, Trygve Seim, Christian Wallumrød, Dhafer Youssef, David Sylvian, Jon Balke eller Frode Haltli, så tar det et hundredels sekund å skjønne at det er Arve Henriksen vi har med å gjøre – som instrumentalist og som stemmekunstner har Henriksen et helt eget uttrykk.

De seineste åra har Henriksen henta mye inspirasjon fra japansk tradisjonsmusikk. Det er ikke så tydelig ved dette veiskillet. Her har han henta fram musikk fra sitt eget ”lydbibliotek” som han begynte å sette sammen som 16-åring hjemme i Stryn. Henriksen har gått tilbake for å finne ut hvorfor han låter som han gjør i dag – gjennom stemninger og historier fra ungdommen har han kommet nærmere kjernen.

For å hjelpe seg til å sette dette fundamentet inn i en 2007-setting har han invitert med seg to av vennene sine fra Supersilent, Helge Sten og Ståle Storløkken. Sten spiller gitarer og bue på noen spor, dessuten har han produsert «Strjon», mens Storløkken bidrar på noen kutt med deler av sitt tangent-arsenal.

Til sammen har Henriksen & Co invitert oss med på ei reise som er så personlig og stemningsfull at det er bare å la seg forføre. Musikken er nedstemt og full av luft og kraft og trompettonen til Henriksen er hans og bare hans. Publikum og anmeldere kloden rundt har gitt seg ende over i forbindelse med Henriksen-konserter og CD-ene «Sakuteiki» og «Chiaroscuro». Det er ingen grunn til at beigeistringa skal bli noe mindre etter at ”Strjon” blir sendt ut – dette er nemlig et stykke fantastisk musikk.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.