Danser på Dokka

Danseband blir stort oversett av nasjonale medier, har vi blitt fortalt. Kanskje med god grunn, sier vi.

Publisert

Sogns
Det koster å vara kar
Slagerfabrikken

Danseband blir stort oversett av nasjonale medier, har vi blitt fortalt. Kanskje med god grunn, sier vi.

Det selges tusenvis av plater fra danseband i Norge, dominert av svenske og norske. En av de nyeste gruppene heter Sogns og kommer fra Dokka. Nå skal ikke jeg si noe negativt om Dokka i utgangspunktet. For meg er det akkurat det nærmeste jeg kommer siviliasjonen når jeg er på familiehytta. Du får både gode burgere og vannklosett i westernbyen.

Nå får du også Sogns.

I utgangspunktet hører jeg på danseband så sjeldent jeg kan. Spesielt av typen som synger på svorsk. Sogns skal ha for at de synger på sin egen dialekt fra spor 1 til spor 12. Her heter sangene «Åffer kæn’te je læ da navlelo?» og «En spa’e førr en spa’e.» Forfriskende og bra.

Musikalsk kan også gutta fra Dokka traktere sine instrumenter. Det likevel mest sjokkerende er at plata er varierende. Det er nemlig ikke det første ordet som faller deg inn hvis du hører på dansband. Ballader avløser tradisjonelle dansebandnummer med rockelåter og inspirasjon fra countryrock og gammaldans finner du også.

Ærlige skal vi være også. Grunnen til at plata ble tatt opp og satt i datamaskinen for avspilling var med dårlige motiver: Ideen var å skrive en slakt. Problemet er at det etter et par-tre gjennomlyttinger ble vanskelig. Musikk skal tas for det som det er. Sogns er dansbar musikk. Eller som de sier selv:

«Dæ blir ittno’ gulrotkake, te hæll caffelatte

For det enkle er det bæste her i dag»

Bor man i Oslo får man fort Oslo demens. Det vil si at man glemmer at mesteparten av Norge er utenfor Oslo – og det er ingen tvil om at Sogns kan spille, og at de er gode låtskrivere. Musikalsk er det ikke helt min skje, spade eller gaffel – men balladen «På et blunk» kunne jeg faktisk hatt på Ipoden min ved siden av mye annet rart (In Flames, Johnny Cash, Madonna) uten at det hadde gjort noe.

Jeg er ganske sikker på at hvis du er en av dem som liker dansbar og enkel – ikke negativt ment – musikk vil du like Sogns. Hvis du heller mer mot jazz av den mer sære typen, avansert rock eller metal så bør du muligens kikke litt videre.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!