Foto: (ACT/Lynne Harty)

Åpner nye dører

Pianisten Vijay Iyer er blant de mest spennende og originale musikantene i dagens jazz. Sammen med trioen sin gir han oss noe som likner mistenkelig på et mesterverk.

Publisert

Vijay Iyer
Accelerando
ACT/MusikkLosen

For noen år siden hadde noen av oss gleden av å høre Iyer i samspill med sin sjelsfrende, altsaksofonisten Rudresh Mahanthappa i Molde. I sommer kommer han tilbake til Norge og Kongsberg – da som solopianist. Det spørs likevel ikke om det er som leder av sin egen trio at amerikaneren med indiske røtter er på sitt aller mest spennende og uttrykksfulle.

Bassisten Stephan Crump har spilt med Iyer siden 1997. Trommeslageren Marcus Gilmore, for øvrig barnebarnet til trommelegenden Roy Haynes, har vært med siden 2003 – da han fortsatt gikk på high school. Som man kan skjønne ut i fra trioens fartstid og den forrige innspillinga, “Historicity” i 2009, som fikk en Grammy-nominasjon, så er dette en usedvanlig homogen og søkende enhet og med “Accelerando” tar bandet nok et steg mot den ypperste jazztinde.

Her møter vi bandet med et repertoar satt sammen av Iyers egne låter, Duke Ellington, Henry Threadgill, Herbie Nichols, Michael Jacksons “Human Nature” og låter av pop-funk artistene Heatwave og Flying Lotus. Hvordan man enn snur og vender på det så er dette en usedvanlig allsidig og sammensatt meny og Vijay Iyer tilbereder den på et ditto personlig vis.

Det som særpreger Iyer & Co i aller størst grad på “Accelerando” er den vanvittige rytmiske oppfinnsomheten. Alle de “kjente” låtene er fortsatt mulig å kjenne igjen, men de tre sørger med sin rytmiske krumspring for at musikken får helt nytt innhold. Her er det spenning rundt hver sving – det skjer nemlig nye saker uten stans.

Vijay Iyer en fantastisk teknisk begavelse med et helt spesielt uttrykk. Han er i ferd med å innta pianotoppen når det gjelder innovative improviserende musikanter og “Accelerando” er han foreløpige høydepunkt.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!