Foto: (Micke Keysendal)

Alarmen går!

Trioen Fire! er ikke kjent for å spare på tennveska. Det blir ikke akkurat mindre heftig fyr på bålet av at de har invitert med seg 28 av sine beste venner.

Publisert

Fire! Orchestra
Exit
Rune Grammofon/Musikkoperatørene

Rune Kristoffersen, ideologisk fører for og grunnlegger av Rune Grammofon, er en mann med nese for spennende musikk og unike musikalske konstellasjoner og med evne til å sette ideene sine ut i livet. Heldigvis har han prioritert norsk musikk opp gjennom åra, men ørene hans er på ingen måte lukka for godsaker som måtte dukke opp utenfor Harald og Sonjas grenser heller.

Fire!, med elbassisten Johan Berthling, Mats Gustafsson, her på alt- og bass-saksofon og trommeslageren Andreas Werliin, har tidligere vist seg fram på Rune Grammofon som en trio av de sjeldne. De tre, med bakgrunn fra blant annet Tape, The Thing og Wildbirds & Peacedrums, har benytta trioen til å strekke sine instrumentelle grenser samt å spille utenfor sine egne komfortsoner pluss å samarbeide med meritterte venner som Jim O´Rourke og Oren Ambarchi.

Med “Exit!” har de flytta enda noen grenser. Vokalistene Sofie Jernberg og Mariam Wallentin pluss profilerte instrumentalister som Sten Sandell (piano), Raymond Strid (trommer), Fredrik Ljungkvist (saksofon og klarinett), David Stackenäs (gitar), Magnus Broo (trompet), Mats Äleklint (trombone), Jonas Kullhammar (saksofon) og Dan Berglund (bass), er bare noen av de 28 frilynte som er invitert med på denne unike kollektive utflukten som blei spilt inn live på Fylkingen i Stockholm den 13. januar i fjor.

Jovisst er dette løst og åpent, men det er også usedvanlig groovebasert der enkle bassganger legger basisen for to lange halvdeler med “Exit!”. Både kollektivt og individuelt er det masse rom for initiativ og her er det solister i superklassen som vet å ta vare på sjansene som byr seg. Dessuten er det dynamiske krefter i dette kollektivet som gjør at det er en musikalsk spenning i denne “konserten” som gjør at vi i andre enden blir sittende ytterst på stolkanten hele tida. De ritualistiske tekstene er skrevet av Arnold de Boer fra den nederlandske avantrock-institusjonen The Ex og passer helt magisk inn i denne ute settingen!

Flere ganger underveis gikk tanke tilbake til det legendariske Jazzpunkensemblet til Jon Eberson. Det var stort og heftig den gangen på 80- og 90-tallet – dette er stort og heftig nå! La alarmen gå!!!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.