Foto: Lars O.Flydal (ECM Records)

Å fela ho let!

Nils Økland har vært en original musikant i mange år. Når han nå blir «klubbkamerat» med Jan Garbarek, Keith Jarrett & Co, kan store deler av kloden bli oppmerksom på ham også.

Publisert

Nils Økland

Monograph

ECM/Grappa/Musikkoperatørene

Fiolinisten Nils Økland har i løpet av sine 48 år rukket veldig mye. Han har på mange vis vært en brobygger mellom folkemusikk og samtidsmusikk og han har spilt i pønkebandet Løver og Tigre, Balkanensemblet og med den legendariske jazzbassisten, salige Bjørnar Andresen. Han har også vært leder av Ole Bull-akademiet på Voss i seks år. ECM-tilhengere verden rundt har også truffet på Økland på Christian Wallumrøds innspillinger «Sofienberg Variations» og «A Year from Easter».

Med «Monograph» får vi alle muligheten til å finne ut hvem Nils Økland er fullstendig på egne hender. Med både tradisjonell fiolin, hardingfele og viola d’amore tar Økland oss med på ei rundreise med røtter i norsk folkemusikktradisjon, i samtidsmusikk og i improvisert musikk.

Dette er en sterk, stemningsfull, personlig og usedvanlig vakker tilstandsrapport fra en type musikant som på mange måter er uvanlig for Manfred Eicher å ta opp i ECM-stallen.

Økland viser oss en integritet og en retning i sitt uttrykk som han er helt aleine om. Når han så i tillegg er en mestermusikant som har teknikken som en god følgesvenn – den får aldri styre musikken – så har «Monograph» blitt et fantastisk flott visittkort som mange vil få mye glede av i åresvis framover: Dette er nemlig tidløs musikk.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!