Foto: Lars O.Flydal (ECM Records)

Å fela ho let!

Nils Økland har vært en original musikant i mange år. Når han nå blir «klubbkamerat» med Jan Garbarek, Keith Jarrett & Co, kan store deler av kloden bli oppmerksom på ham også.

Publisert

Nils Økland

Monograph

ECM/Grappa/Musikkoperatørene

Fiolinisten Nils Økland har i løpet av sine 48 år rukket veldig mye. Han har på mange vis vært en brobygger mellom folkemusikk og samtidsmusikk og han har spilt i pønkebandet Løver og Tigre, Balkanensemblet og med den legendariske jazzbassisten, salige Bjørnar Andresen. Han har også vært leder av Ole Bull-akademiet på Voss i seks år. ECM-tilhengere verden rundt har også truffet på Økland på Christian Wallumrøds innspillinger «Sofienberg Variations» og «A Year from Easter».

Med «Monograph» får vi alle muligheten til å finne ut hvem Nils Økland er fullstendig på egne hender. Med både tradisjonell fiolin, hardingfele og viola d’amore tar Økland oss med på ei rundreise med røtter i norsk folkemusikktradisjon, i samtidsmusikk og i improvisert musikk.

Dette er en sterk, stemningsfull, personlig og usedvanlig vakker tilstandsrapport fra en type musikant som på mange måter er uvanlig for Manfred Eicher å ta opp i ECM-stallen.

Økland viser oss en integritet og en retning i sitt uttrykk som han er helt aleine om. Når han så i tillegg er en mestermusikant som har teknikken som en god følgesvenn – den får aldri styre musikken – så har «Monograph» blitt et fantastisk flott visittkort som mange vil få mye glede av i åresvis framover: Dette er nemlig tidløs musikk.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.