Møt doktor Luftgitar!

Alexander Refsum Jensenius (29) tar doktorgrad i luftgitar. Hvorfor i all verden gjør han det?

Publisert

(BLINDERN/SIDE2): - Jeg tror folk kan få en bedre opplevelse hvis man tør å la seg bevege til musikken, sier Alexander Refsum Jensenius mens han spiller luftgitar for harde livet i et lite laboratorium på Blindern.

KONKURRANSE:

Spill luftgitar - vinn «Guitar Hero III»!

På dataskjermen ved siden av registreres bevegelsene hans av et videokamera. Dataene bruker Jensenius til å studere forholdet mellom kroppsbevegelser og musikk. Luftgitaren er hendig i så henseende.

- Det har vært et viktig element i studiene våre, og det er et veldig interessant fenomen - at man ønsker å spille til musikk.

Se Alexander Refsum Jensenius forklare seg nærmere:

(Artikkelen fortsetter under)

Musikkstudier har tradisjonelt basert seg på noter og lyd. En mer moderne skole anser også musikk som bevegelse. 31. januar disputerer Refsum Jensenius for en dokorgrad etter å ha fordypet seg på området i fire år.

- Vi mener at både når vi produserer musikk eller opplever den enten man sitter stille eller er ute og danser, så er kroppsbevegelse et veldig viktig komponent. Det har vi sett tydelig gjennom hele studiet.

Resultatene 29-åringen har kommet fram til kan blant annet brukes til å lage nye typer instrumenter. Det spanske forsøksprosjektet Rectable er en konsekvens av dette. Instrumentet ble verdenskjent etter at den islandske verdensstjernen Björk valgte å ta med på sin siste turne.

Se Rectable i aksjon:

(Artikkelen fortsetter under)

Også Refsum Jensenius har utviklet nye instrumenter basert på læren om bevegelse. På laboratoriet finner han fram en baller og hansker man kan klemme, rasle, gni eller dra på og framkalle sin egen musikk.

- Vi ønsker i tillegg å kombinere dette med mp3-spillere. Brukeren kan ta den med på joggetur der spilleren kan registrere hva slags bevegelser man har og tilpasse musikken etter eksempelvis hvor fort man jogger eller emosjonell status man har. Er man litt trist kan man få musikk som er litt gladere, kanskje.

- Kan den fange det opp hvis man er forelska, da?

- Ja, det kan hende vi kan plukke opp sånne ting også og bruke det til å lage musikk som passer til stemningen.

KONKURRANSE:

Spill luftgitar - vinn «Guitar Hero III»!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!