Himmelsk møte

Da Nymark Collective og Kristin Asbjørnsen satte hverandre stevne med Bessie Smiths musikk og tekster under Moldejazz i 2005, var det åpenbart at dette ville bli helt spesielt.

Publisert

Nymark Collective with Kristin Asbjørnsen
Bessie Smith Revisited Live in Concert
Nymark Collective Records/Sonet/Universal

Det var knytta store forventninger til konsertene i Molde. Nymark Collective med Kåre Nymark jr. på trompet, Mats Eilertsen på bass, Kenneth Ekornes på trommer og Tord Gustavsen på piano er i seg sjøl ett av de aller mest spennende bandene langt utenfor våre grenser når det gjelder å bevare og ta den tidligste jazztradisjonen videre. Både som kollektiv og individuelt – de fire er alle glitrende solister som har hele jazzhistoria innabords – er Nymark Collective et ganske så unikt ensemble.

Bedre gjest på vokal enn Kristin Asbjørnsen kunne de heller ikke fått med seg. Siden høsten 2006 har også et stadig større publikum fått ørene opp for Asbjørnsen via hennes solo-debut «Wayfaring Stranger – A Spiritual Songbook», som faktisk har solgt til platina. For de «innvidde» som har fulgt den helt spesielle stemma, det originale uttrykket og den flotte personligheten gjennom flere år med Krøyt, Dadafon og Kvitretten, er det ingen overraskelse at Asbjørnsen er et utmerket valg også i en slik musikalsk setting.

Bessie Smith (1894-1937) var den første store jazz- og bluesvokalisten. Hun gjorde sanger som «Oh Daddy Blues» og «Nobody Knows You When You’re Down and Out» til klassikere og hennes budskap hadde alt i seg fra ensomhet og sårhet til dampende sensualitet. Dette makter Asbjørnsen å formilde på sitt eget, rå, nakne og ekte vis. Hun og herrene har den største respekt for Smith og tida denne musikken blei unnfanga i, men tar den også videre inn i vår egen tidsregning og forteller oss på det viset at musikken og budskapet er tidløst.

Innspillingene er gjort i mai i fjor i Oslo og Bergen og med David Solheims livelyd og Jan Erik Kongshaugs assistanse i mixen, låter det sjølsagt framifrå og vel så det.

Dette er tøff og heftig musikk for jazzelskere og publikum som ikke ante de likte jazz overhodet. Det er en kjemi mellom bandet og Asbjørnsen som er hinsides det meste og den som tviler på at Kristin Asbjørnsen og Nymark Collective tror på det de synger og spiller, har et problem de bør oppsøke hjelp for å få gjort noe med.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!