Foto: (MySpace.com)

- Det største som har hendt meg

Platekontrakt og lansering i utlandet kan ikke måle seg for Pauline.

Publisert

(SIDE2): - Jeg gjorde en konsert for to år siden. Etterpå var det bordtennisturnering der, med 180 påmeldte. Jeg elsker bordtennis og har spilt det mye, men aldri trent. Jeg endte på en 8. plass. Etterpå kom Stiga bort til meg - det var de som hadde ansvaret for alt utstyret der - og lurte på om de kunne sponse meg, sier en gledesstrålende Pauline Kamusewu til Side2.

Bordtennis vs musikk
Produsenten Stiga har siden gitt henne bord, rackerter og klær.

- Det er det største som har hendt meg! Kanskje de kan hjelpe meg med å få nummeret til Jan Ove Waldner (svensk OL-mester i bordtennis, red.anm.) også da!

Og det kommer fra en 25-åring som for øyeblikket skal lanseres i utlandet med sitt andre album, «I Never Said I was an Angel».

Siste nytt fra Side2 akkurat nå? Sjekk forsiden her!

Mandag 29. juni slipper svenske Pauline albumet i Norge. Et foreløpig uskrevet blad her hjemme, men ikke så i Sverige. Der ble hun nærmest kjent over natten da hun ga ut debutplata «Candy Rain», som solgte 20.000 hjemme, i 2003. For det fikk hun en Rockbjørn som årets nykommer og ble nominert til Grammis.

- Jeg hadde aldri noen plan om å bli artist, det hadde aldri vært noen drøm, som tilfeldig ble oppdaget av IUniversal da hun sang sammen med en kompis.

Men suksessen ble ikke fulgt opp kjapt med et andrealbum.

Ble stille
Pauline kuttet ut plateselskapet («De tok ikke den første skiva ut av landet, så da tenkte jeg at det var like greit å drite i dem»), hun holdt på å gi ut andreplata i 2005 («Materialet var på plass, men så ble det ikke til noe likevel») og hun fikk seg nytt plateselskap («Bonnier er ikke så store som Universal, men de har tatt godt vare på meg»).

Og hun har jobbet («Jeg jobbet som gartner i noen måneder, for å ha en inntekt. Men det er noe jeg gjerne kunne tenke meg å gjøre mer av. Det er en bra balanse mellom musikk og planter»)

Men det er musikken og tekster som har vært hovedbeskjeftigelsen hele tiden, selv om hun selv ikke har stått i sentrum.

- Jeg har jobbet med en del ulike artister, som blant annet Infinite Mass, Tingsek og Christian Falk, og i tillegg har jeg skrevet tekster for andre. Det er en like stor glede det, som å stå midt i sentrum selv. det er noe jeg kan tenke meg å fortsette med senere også, jeg har ikek lyst eller behov for å være artist for altid.

Prøvesang for Jazzie B
Blant annet har 25-åringen samarbeidet med Magnus Tingset, kjæresten til Lise Karlsnes. Og det er ikke langt unna at Pauline selv nesten ble for-norsket da hun var 16 år gammel.

- Jeg har bare vært i Oslo en gang før, og det var for å prøvesynge for Jazzie B gutta i Soul II Soul. Han skulle sette sammen en ny jentegruppe. Han sa han likte den raspete stemmen min, men at jeg burde oppsøke et treningsstudio. I ettertid er jeg glad det ikke ble meg, jeg trives nok best med mine egne greier.

Gjerne Madcon
Pauline har ellers lite kjennskap til norske artister, men trekker frem Madcon som eksempel på en gruppe som har gjort mye for å få frem en soulverden i Skandinavia.

- Jeg kan gjerne tenke meg å jobbe sammen med Madcon, det hadde vært kult. Vi er på samme plateslelskap, så det har vært litt snakk om det. Men de er så store nå og har mye å gjøre, så vi får se.

Soul og blues
Etter å ha vært borte fra rampelyset i seks år, er hun nå tilbake med et album som i følge henne selv er lett tilgjengelig og positivt.

- Jeg skriver ofte refrenget først, så melodien, deretter resten. Og det trenger ikke være en glad tekst i en trist melodi. Ofte synger jeg om kjærlighet, jeg tror jeg skal vente noen år før jeg sitter foran pianoet og ser ut som jeg har vondt i hele kroppen - jeg er ikke bitter nok nå i hvert fall, til å skrive slike tekster, flirer Pauline.

Jenta fra Malmø, med røtter fra italia og Zimbabwe, har Dione Warwick, James Brown og Simon & Garfunkel som sine forbilder. Selv beskriver hun musikken sin som en stor blanding av alt, men som har utgangspunktet i soul, jazz og blues.

I Norge
- Låtene «It's OK», som handler om å vokse opp med kusinen min på landet, den er litt melankolsk, og «If You don't know Me», som jeg har skrevet sammen med Magnus, er de to jeg selv har et spesielt forholdt til.

Pauline optrådte under showet på Rådhusplassen i Oslo 19. juni, men dersom du vil se henne live, har du muligheten også i Stavanger, Trondheim og Bergen i juli, når VG-lista drar på sin sommerturné.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!