Foto: Trine Stalsberg (Mediehuset Nettavisen)

– Det startet med ønske om dame

Terjes ønske resulterte i vennskap – og band.

Publisert

(ROSKILDE/Side2:) Det finnes mange grunner til å starte band, men for sjuendeklassingen Terje var det damer som var drivkraften.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå!

Det skulle bli starten på et 20 år langt vennskap og et lite stykke norsk eventyr. Nei, ingen sjokolade, nesten like mørkt, men langt mer hardtslående – nemlig Skambankt.

Gutten med en plan
– Jeg ville ha dame og da måtte man være flink i noe. Det eneste de andre gutta på Klepp drev med var håndball og fotball, og det var jeg dritdårlig i. Så da begynte jeg å spille gitar, forteller Terje, gitarist (selvsagt), vokalist og låtskriver.

Men en gitar alene var ikke nok, han trengte et band og han hadde en plan – der kom sjetteklassing og bandspillende Tollak inn.

– Jeg troppet opp på døren og ringte på hjemme hos Tollak. Gjett hvor vanskelig det var for en som gikk på ungdomsskolen, å skulle be en fra barneskolen om noe, fortsetter Terje.

– Han ringte på mens jeg satt og spiste middag med mor og far, gliser Tollak, bassist.

Terje måtte gjennom en audition (- Jeg knuste dem, jeg var mye flinkere, sier Terje – som kunne fem grep mot Tollaks tre) og ble straks med i bandet.

For 20.000
Noen skoleår og band senere sitter Terje og Tollak i skyggen av et tre på Roskilde-festivalen, og forteller hvordan de først møtte hverandre. Få timer senere skal Skambankt spille på «Skandinaviske festivalers mor», som Tollak kaller Roskilde-festivalen.

Sist de var her, i 2005, spilte de for rundt 20.000.

– Det er jækla stort å spille her. Roskilde var min første som festivaldeltaker, da var jeg 16, sier Terje.

– Vi har sett de største her og vært her mange år som gjester selv, så det er alltid litt ekstra stas.

16 år og fan(atisk)
Terjes beste festivalminne fra Roskilde er Flaming Lips for 20 år siden, mens Tollak var Black Roses-fan på sin hals – noe som førte til en gedigen nedtur i 1994, og en like stor opptur året etter.

– Jeg tok til tårene på den konserten, det var sterkt, sier Terje.

Ti år
Skambankt startet som et band med noen få konserter i 1994, før sideprosjektet ble lagt på hylla fram til de spilte i utdrikningslaget til en kompis ti år senere.

– Skambankt var det minst ambisiøse prosjektet vi hadde, og det var ikke snakk om å gjøre mer. Men det var moro, vi endte i studio og en demo ble plukket opp av et plateselskap som mente dette burde gis ut. Så da tenkte vi « hei, vi får jobbe mer da».

Keiserdøren
I mellomtiden hadde Terje suksess med Kaizers Orchestra. Både han og Tollak mener det er få som fremdeles forbinder de to bandene.

– Kaizers var en døråpner, som førte til at nok flere sjekket oss ut, de hadde en knagg å henge Skambankt på. Men den døra slenges raskt midt i trynet dersom det man kommer med ikke holder mål, sier Terje.

– Vårt mål er uansett å bli så bra vi kan, vi har ikke en kommersiell interesse – og dermed jobber vi mot å bli bedre, sier Tollak, og Terje utdyper eventuell suksess eller ikke i utlandet slik:

– Vi tar det vi får, men det er ikke et mål for oss. Det er kun det å bli bedre hele veien, det er det eneste man kan styre. Og vi har hatt progresjon fra dag én, og fra plate til plate.

– Veldig kjekt
Gutta bruker mye tid i studio, og når Terje i løpet av sommeren flytter til Stavanger, regner de med at det blir enda lettere å jobbe med nye låter.

– Nå spiller jeg inn ideer på mobilen, og så kommer de andre med tilbakemeldinger. Det er ikke akkurat den helt ideelle måten.

Og de har ingen planer om å gi seg med det første.

– Vi holder på til vi er lei. Men akkurat nå er det veldig kjekt.

I sommer kan du se Skambankt på norske festivaler og konsertsteder. Ny plate blir det også en eller annen gang, loves det.

Til informasjon: Gitarist-Terje fikk seg ikke dame med en gang etter banddannelse i sjuendeklasse. Det gjorde derimot Tollak – og via damen ble han bedre kjent med Hans Egil, gitarist– og slik startet vennskapet til det som er Skambankt.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.