Foto: (Scanpix)

Derfor droppet han Rihanna og Beyonce

Tredjemann i Stargate ble igjen da gutta dro for å søke lykken i USA.

Publisert

(SIDE2): I 1996 så det som skulle bli den største norske produsentsuksessen noen gang dagens lys i Trondheim.

Knallhard jobbing
Trønderske Hallgeir Rustan og Mikkel Storleer Eriksen hukket opp med Tor Erik Hermansen fra Oslo, og dermed var elementene på plass for å gjøre Stargate til noe stort.

- Det var bare knallhard jobbing hele tiden, langt fra noe glamorøst liv. Vi jobbet fra morgen til sent på natt. Drivkraften var at vi er glad i musikk og liker å holde på med musikk, sier Rustan til Side2.

Sjekk hva som er på forsiden av Side2 akkurat nå.

I 2005 dro Eriksen og Hermansen til New York, mens Rustan ble værende igjen i Trondheim. Planen var ifølge de tre selv at Stargate skulle fortsette som produsenter og låtskrivere for artister på begge kontinentene. Slik ble det ikke – ikke lenge i hvert fall.

De harde åra
Men tilbake til 90-tallet.

Bilmekanikeren Rustan hadde en fortid som bassist i Roxanne og var mannen bak tangentene i Stage Dolls. Sammen med Eriksen oppdaget han artisten som var årsaken til at de grunnla selskapet og bygde studio - nemlig den 17 år gamle unorske og rappkjefta Stella Getz. Derfra og frem gikk det slag i slag.

Etter hard jobbing og atter hard jobbing hadde de tre i løpet av få år blitt kjent langt utenfor Norges grenser og de hadde hatt suksess med flere store britiske artister. Blant de som hadde fått hjelp av trekløveret var Blue, All Saints og S-Club-7, samt norske artister som Multicyde og Noora Noor.

Foto: Valerie Macon

Hitlister og biler
Etter hvert startet ryktene om at storheter som Robbie Williams og Eminem befant seg i Trondheim, nærmere bestemt Stargates kontorlokaler på Rosten, til stadighet.

- Jeg husker blant annet da vi jobbet sammen med Elton John og Pet Shop Boys. De var veldig morsomme å jobbe sammen med, ikke selvhøytidelige i det hele tatt, slik man kanskje skulle tro. Det var morsomt å se at de kom i studio presis og ønsket så sterkt å drive med musikk.

Titall sanger på topp ti-lister både i Storbritannia og USA, millioninntekter, raske sportsbiler og -båter. Gutta levde livet mange fantaserer om.

Suksess
Men i 2005 ville altså to av dem videre, markedet ble for lite og de hadde fått kontakt med selskapet Def Jam. Rustan ble igjen i Trondheim.

- Jeg har en sønn, og det var aldri aktuelt for meg å stikke fra ham og bare se han i form av pendling mellom Norge og USA, sier Rustan, som legger til at han ikke har angret på avgjørelsen. Men stolt av sine tidligere kumpaner er han.

- Det er fantastisk hvilken suksess Stargate har hatt siden!

Og det er ingen overdrivelse. Etter å ha bygd seg opp i løpet av få år i USA, vant Hermansen og Eriksen en Grammy for beste Rn'B-låt, med Ne-Yo og «Miss Independent» i januar.

De jobber med kjente navn som nevnte Ne-Yo, Def Jams største suksess de seneste årene - Rihanna, og med Jay-Z og Beyonce.

I øret
I Trondheim skulle altså Rustan fortsette med Stargate og norske artister. Han har riktignok vært delaktig i utgivelser av både Kjartan Salvesen og Maria Arredondo, men ikke i et slik format som han jobbet tidligere.

Det betyr ikke at du har hørt mindre til det han gjør i dag. Rustan har laget det meste av vignetter som spilles på TV2s kanaler, alt fra nyhets-, sports- og filmkanalen.

Det har han planer om å fortsette med også, karrieren som musikkprodusent er lagt på hylla.

- For meg er det ikke aktuelt å jobbe som produsent mer. Skal man jobbe med det i dag og tjene penger, så må man neste ut av landet og jobbe der artistene er. Det blir dessverre ikke penger av det i Norge, sier Rustan, før han slenger ut en liten brannfakkel.

- Selskapene tar ikke var på artistene heller, så det sier seg selv at det ikke er enkelt å være ny artist i dag.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.