SOMMERFUGLER I MAGEN: Astrid S er spent på mottakelsen av den nye singelen hennes «Emotion», som slippes fredag 12. oktober.
SOMMERFUGLER I MAGEN: Astrid S er spent på mottakelsen av den nye singelen hennes «Emotion», som slippes fredag 12. oktober. Foto: Astrid-Helen Holm / Side2.no

Musikk

Derfor har ikke Astrid S sluppet musikk på ett år: - Det føltes overveldende

For første gang på mer enn ett år er Astrid Smeplass (21) tilbake med ny låt. Vi tok en prat med den høyaktuelle stjernen, som valgte å trekke seg tilbake for å fokusere på hvorfor hun driver med musikk.

Publisert Oppdatert

BJØRVIKA, OSLO (Side2): - Jeg er både nervøs og skremt og har sommerfugler i magen. Jeg tror aldri jeg har hatt så store humørsvigninger før et låtslipp før, sier Astrid Smeplass (21), best kjent som Astrid S, når Side2 møter henne på Operaen bare én dag før hun lanserer den nye singelen sin «Emotion».

Det har gått mer enn et år siden Astrid S var låtaktuell sist. På det året har hun først fullført en verdensturné i fjor høst, før hun kastet seg inn i studio på nyåret. Og ble der. Rennbyggen tror nettopp det at hun har brukt så lang tid på den nye musikken gjør at hun er litt ekstra nervøs denne gangen.

- Jeg føler at før, da jeg hadde låtslipp ofte, så var det liksom bare artig. Nå har det gått så lang tid og jeg har brukt mye tid på låta og det jeg skal i gang med. Så det føles mer sårt og personlig. Jeg har jobbet ekstra hardt, og det er noe jeg er stolt over. Da blir man nok ekstra sårbar.

- Hadde hjertet i halsen

«Emotion» ble påbegynt allerede i mars 2017, men artisten forteller at det har tatt lang tid å ferdigstille den. Den ble laget en vårdag i Los Angeles, den første gangen Astrid S skulle samarbeid med produsent og låtskriver Ali Payami, som har jobbet med artister som The Weeknd, Katy Perry og Taylor Swift.

- Jeg hadde hjertet litt i halsen og var veldig spent. Jeg husker at han spilte pianodelen med en basslinje, som jeg bare la masse melodier på - plystret litt, nynnet litt. Jeg var litt beskjeden da jeg skulle lage melodier foran ham og husker at jeg plystret innimellom fordi jeg synes det var skummelt å skulle synge. Men vi beholdt plystringen, da, og så skrev vi låten på to dager. Men det har jo tatt over et år å gjøre den ferdig og det føles bra at den endelig blir gitt ut, forteller hun.

Hør «Emotion» under:

Astrid S sier hun ønsket å lage noe tidløst og samtidig moderne. Ellers har hun hatt en svakhet for å skrive tekster som er mer rett frem, men med «Emotion» ville hun tilby fansen noe annet og teksten er derfor mer åpen for tolkning.

- Hva handler låta om for deg?

- Jeg er veldig glad i å se film og blir veldig inspirert av det. Jeg tenkte på to av favorittfilmene mine da jeg skulle skrive teksten - Whiplash og Black Swan. De handler om en relasjon mellom to hovedrolleinnehavere med en dynamikk der den ene har den andre litt rundt lillefingeren og det blir en ubalanse. Den ene får makt over den andre som den misbruker litt. Det er en type dynamikk jeg føler er veldig relaterbart og kan oppstå i mange relasjoner. Det kan være med venner eller familie eller noen ganger deg selv - når ditt eget hode tar litt over. For meg var det den dynamikken i en relasjon som jeg hadde lyst til å få frem. Og låten i seg selv er for meg det punktet der jeg sier ifra. At dette ikke er greit og at jeg ikke orker mer.

- Men er det selvopplevd også?

- Ja, jeg synes det er kjedelig å sitte og skrive om ting som jeg ikke har opplevd, at jeg bare skal sitte og finne på ting. Det er ikke så kult. Så det er definitivt noe jeg har opplevd selv og det var derfor jeg følte for å skrive om det og sette ord på det. Men det var viktig for meg at teksten skulle være åpen for tolkning.

ÅPEN FOR TOLKNING: Astrid S ville utforske en usunn relasjon i låten «Emotion», og ønsker at låten skal være åpen for tolkning for publikum.
ÅPEN FOR TOLKNING: Astrid S ville utforske en usunn relasjon i låten «Emotion», og ønsker at låten skal være åpen for tolkning for publikum. Foto: Astrid-Helen Holm/Side2

Astrid S sier hun ikke bevisst har gått inn for å utforske nye uttrykk, men at det har skjedd naturlig i perioden fra januar til juni.

- Jeg har vært i studio hver dag og skrevet sikkert mellom 50 og 60 låter. Til slutt ender man med å ikke gjøre den samme greia. Man vil utfordre seg selv for at det fortsatt skal være gøy og spennende.

Ensomt på låtskriverturné

De siste månedene har Astrid S pendlet mellom Norge, Stockholm, London og Los Angeles for å lage musikk. Hun ønsket også å trekke seg tilbake for å fokusere.

- Vi skulle egentlig gi ut «Emotion» på nyåret, men så bestemte jeg meg for at jeg hadde lyst til å skifte fokus litt og bruke tid på å skrive. Ikke bare ha den ping-pong-greia hvor man gjør en turné og så gjør man promo og photoshoots og så har man tre dager på å skrive en låt. Det føltes overveldende og på et tidspunkt tenkte jeg at nå må jeg litt tilbake til hvorfor jeg holder på med dette og få tid på å utvikle meg. Så det er egentlig det jeg har gjort i år.

Og det er mange berg- og dalbaner forbundet med en intensiv periode i musikkstudio, skal vi tro Astrid S. Noen av ukene har ifølge henne vært over på et blunk og hun har følt at hun har svevd på en rosa sky. Andre derimot, har vært som et helt år - de ukene det har gått dårlig i studio.

View this post on Instagram

😉🎞 by @4lvin

A post shared by Astrid S (@astridsofficial) on

- Jeg reiser ofte alene og da sitter jeg alene på hotellrommet på slutten av dagen og ser inn i veggen og tenker «hva gjør jeg med livet mitt?». Jeg synes det er veldig intenst og utmattende å skulle åpne seg og drive denne prosessen i studio hver dag, denne gangen i et halvt år. Jeg merker at det var litt lenge. Men - det tror jeg er sunt! Nå har jeg blitt litt lei av det og trenger en pause fra låtskrivingen.

- Når du sitter alene i en by du ikke kjenner så godt - føler du deg ensom tidvis?

- Ja, det gjør man jo selvfølgelig. Jeg synes det blir ensomt fordi jeg ikke har noen å snakke med. Hvis det går dårlig i studio, er det ikke så mange som forstår akkurat den følelsen og hvor mye det kan tære på deg. Da sitter man ofte for seg selv, spiser takeaway i senga og ser inn i veggen. Du har ingen som kan fortelle deg at dette ikke er verdens undergang. Man går sykt inn i prosessen i studio og jeg merker at det kan bli litt ensomt når jeg reiser og er på andre siden av jorden, vekk fra familie og venner. I tillegg er det tidsforskjellen.

Fikk tidenes bursdagsoverraskelse av fansen

For alle som har tatt en titt på Astrid S' sosiale mediekanaler, kommer det ganske tydelig frem at hun har en veldig lojal og engasjert fanskare. Hun er også opptatt av å engasjere seg i hvem fansen hennes her, og sier de har utviklet det som nærmest er et vennskap gjennom de aktive årene hun har hatt som artist. Nederland og Frankrike er alltid høydepunkter.

- Jeg håper jo det er fordi de først og fremst liker musikken. Og kanskje de føler at de kjenner meg. Jeg føler jo at jeg kjenner dem, jeg kjenner navn og fjes på de fleste og vet hva de driver med.

View this post on Instagram

21!!!!!!

A post shared by Astrid S (@astridsofficial) on

{"result":[]}

- Hva var det kuleste eller sjukeste som skjedde på turneen, da?

- Det er alltid folk som har type prosjekter før en konsert. Fans skal lage en type plakat eller de kan planlegge på forhånd at «etter den sangen eller det refrenget, skal vi kaste masse glitter i lufta».

- En gang, på bursdagen min, var jeg i Tyskland og spilte i Cologne. Etter en låt, sa alle i publikum: «Du må snu deg rundt, du må snu deg rundt. Og lukke øynene». Jeg gjorde det, og så sa de at jeg kunne snu meg rundt igjen. Hele rommet var fullt av ballonger med lys i og så sang de bursdagssangen. Kjempekoselig!

Føler ikke hun har gått glipp av noe

Astrid Smeplass har vært i rampelyset siden hun var 15 og var med i Idol på TV 2. Hun flyttet til Oslo som 17-åring, og på tross av at hun bare er 21, kan hun med det allerede skryte på seg et halvt tiår som innbygger i hovedstaden.

Hun er fra Rennebu, en kommune i Trøndelag der hovednæringene er jordbruk og skogbruk og innbyggertallet ligger på rundt 2500. Det siste året har Astrid hatt mer tid til å være med både familie og venner, og er klar på at hun har lyst til å tilbringe mer tid hjemme i Rennebu.

- Ja, absolutt. Jeg merker hvor godt det er å komme hjem hvor ting står litt stille. For alt i livet mitt beveger seg så fort og skjer så fort. Der føler jeg det er trygt og rolig og folk er de samme. Bare det å komme hjem til familien, men også fjellufta og naturen - komme seg litt bort fra byen.

- Føler du at du har gått glipp av noen «ungdomsting»?S

- Jeg føler ikke at jeg har gått glipp av noe, bortsett fra russetiden. Men jeg kjenner at det er helt greit å være foruten den. Jeg tror ikke jeg kommer til å bli hun mammaen som blir med ungen sin på russebuss fordi hun ikke hadde noen russetid selv. Eller, hvem vet? Ellers føler jeg ikke at jeg har gått glipp av så mye.

- Hvis man får lov til å drive med det man liker, er det kanskje ikke noe å gå glipp av?

- Nei, og jeg tenker liksom - hvem er det som har laget den boksen med «ungdomstid»? Ungdomstiden min har fortsatt vært en ungdomstid, men kanskje ikke den mest stereotypiske. Jeg har opplevd sinnsykt mye kult.

LÅTAKTUELL: Astrid S er aktuell med singelen «Emotion».
LÅTAKTUELL: Astrid S er aktuell med singelen «Emotion». Foto: Nicole Nodland/pressebilde

- Er det noe du angrer på så langt i livet?

- Nei, jeg er ikke en person som angrer på ting. Jeg tenker heller at man må prøve å lære. Men noe jeg har lært, er at jeg ikke kan gjøre alle til lags. Alle kan ikke pleases, og det er bare en evig kamp man ikke kan vinne hvis man prøver. Så jeg har klart å senke skuldrene og skjønne at det ikke går. Det viktigste er at jeg selv er fornøyd og ikke går på kompromisser på sine egne verdier. Jeg tar med meg det videre.

- Tenker du da livet generelt eller innen musikken?

- Begge deler, vil jeg si.

- Har du en hemmelighet du kan dele om Astrid S med oss? Noe som ikke folk flest vet om deg?

- Jeg er veldig glad i kunst og liker å male og tegne. Jeg er ikke noe flink, men synes det er veldig gøy. Akkurat nå så leser jeg en bok om Munch. Det tror jeg er en ting folk flest ikke vet. Jeg har faktisk aldri delt et bilde av at jeg maler eller tegner, men det er jo litt gøy å ha noe å svare når man får sånne spørsmål.

View this post on Instagram

If you don’t like taco, i’m nacho type 🤰🏼

A post shared by Astrid S (@astridsofficial) on

Forventninger

I 2017 var Astrid S den mest strømmede kvinnelige artisten i Norge, og de mest populære låtene hennes har opp mot 200 millioner avspillinger på Spotify. I 2017 vant hun prisen Årets Spellemann, og i 2016 Spellemannprisen for Årets Nykommer.

- «Hurt So Good» har nesten 200 millioner avspillinger på Spotify. Føler du et press for å skulle overgå det du har gjort tidligere nå når det kommer en ny låt?

- Godt spørsmål! Det har jeg faktisk ikke tenkt på. Shit. Nei, jeg føler ikke et press, men jeg føler en forventning fra folk jeg jobber med, for vi har jo en målsetning om at man ikke skal stagnere, men jeg prøver å ikke tenke så mye på det, for jeg tror ikke man tjener noe på å ha forventninger. Da kan man heller bli positivt overrasket. Hvis det ikke går så bra som man hadde håpet på, så har man jo ikke håpet på det, hvis det gir mening? Det tar vekk all gleden hvis jeg skal sitte og måle hvor bra det gikk ut fra et tall på Spotify. Jeg må ta innover meg det som skjer.

Astrid S' nye singel «Emotion» er tilgjengelig over alt hvor du hører musikk fra fredag 12. oktober.

Les også: Astrid S: - Jeg gir mer faen

I OSLO: Astrid Smeplass når Side2 møter henne på Operaen i Oslo.
I OSLO: Astrid Smeplass når Side2 møter henne på Operaen i Oslo. Foto: Astrid-Helen Holm/Side2.no

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!