Foto: Privat / Anne B. Slemmelid

Moren: - Jeg sa tidlig under fødselen at noe var galt

Opplevde å bli avvist som hysterisk og overbekymret av helsevesenet.

Publisert

(SIDE2): 19. april 2013 ble Ann-Hege Skårnes mor til en liten gutt som veide 3325 gram og var 50 centimeter lang.

Fødselen gikk raskt, og fra riene startet til gutten var ute tok det bare 54 minutter. Men selv om det gikk raskt merket Skårnes at noe ikke stemte.

- Jeg sa tidlig under fødselen at noe var galt, men det ble avkreftet av jordmoren.

- Etter fødselen fikk jeg allikevel bekreftet mine mistanker: Han kom nemlig med nesen først, og ikke toppen av hodet. Ryggen hans lå mot ryggen min og på fagspråket kalles dette «stjernekikker».

Legen som informerte henne om dette etter fødselen skal ha ledd litt av det, og så ble det ikke nevnt flere ganger. Dette var en svikt en fra helsevesenet, ifølge moren.

Da familien kom hjem fra sykehuset skjønte de fort at det var noe som ikke stemte.

Foto: Privat

- Han ville verken ligge på rygg eller mage. Han bare gråt hver kveld. Han ville ikke ammes, hadde knyttede never hele tiden og hatet å sitte i bilsete. Men om han fikk ligge med hodet langt bakover i setet, gikk det greit.

- Overbekymret mor
- Jeg googlet meg ihjel, og fant ut at barn som blir født på denne måten har større sannsynlighet for nakkeproblemer, sier hun i et Facebook-innlegg som har blitt delt av mange.

Etter flere søk fikk moren sterkere mistanker om at sønnens problemer kunne være grunnet noe som heter KISS/KIDD, som står for øvre nakkeledd indusert symmetriforstyrrelse. Dette er en sideforskjell hos barnet, som oppstår på grunn av nedsatt bevegelse i nakken. Dette kalles ikke for en sykdom, og på «godt norsk» kan man kalle det en «kink» eller en låsning i nakken.

DETTE ER SYMPTOMENE PÅ KISS/KIDD HOS SMÅBARN:Generelle symptomer er gråt , ammeproblemer, ensidig bruk av armer-bein , ofte skjev hodeskalle , misliker mageleie, tydelig bananform på barnet, treg mage , gulping , treg og unormal motorisk utvikling.- Siden det er så generelle og vanlige symptomer er det så viktig med en undersøkelse hos en erfaren manuellterapeut som har videreutdannet seg i undersøkelse og behandling av barn - en barnemanuellterapeut. Først etter undersøkelse kan man fastslå om barnet har en nedsatt bevegelse i nakken som årsak til problemene eller ikke. Når man etter en behandling av nakken får en markant bedring /eller helt bortfall av symptomene, ja, da er det en sammenheng, sier manuellterapeut Åsmund Andersen.DETTE ER SYMPTOMENE PÅ KISS/KIDD HOS BARN:Nedsatt koordinasjon, hyperaktiv men også noen inaktiv , snublete , dårlig balanse, skrivevansker, språkvansker og sosiale vansker . De prøver ofte mange forskjellige idretter og aktiviteter men slutter fordi de ikke lykkes, eller får det til like godt som sine jevnaldrende.Årsaker til KISS/KIDD kan være: Tvillingfødsler , seteleie , stor fødselsvekt , keisersnitt , tangfødsel , vakuumfødsel og ensidig lagring av barnet er det som vanligst bidrar til KISS/KIDD.

Skårsnes dro raskt tilbake til helsestasjonen, og ble deretter henvist til en fysioterapaut.

- Fysioterapauten mente mine mistanker om KISS/KIDD bare var er resultat av for mye googling og at jeg var en overbekymret mor. Dette kom til å rette seg, mente han. Dette var svikt nummer to.

Så dro hun videre til en kiropraktor. Der ble Olav behandlet for kolikk, for det var visst det kiropraktoren mente det var. Hun fikk nok en gang bekreftet at det ikke hadde noe med nakkeskader å gjøre. Skårsnes trøstet seg med at det nok var kolikk da, og at det kom til å gå over.

Foto: Privat

Sønnen ble litt bedre, men så ble han dårligere igjen.

Så satt hun tilfeldigvis hos en venninne som nevnte en manuellterapeut i Drammen.

- Hvorfor ble vi ikke informert?
Hun tok kontakt med Åsmund Andersen, som er spesialist på KISS/KIDD og fikk time fire dager etter.

Han blir behandlet for KISS/KIDD og etter få behandlinger blir den lille gutten helt bra!

- Hvorfor informerer ingen om dette tilbudet?, spør hun oppgitt.

Leker og snur hodet
- Jeg så stor forskjell etter bare en behandling. Nå sitter han i bilsetet, han ligger og leker, han kan snu hodet til venstre. Han gråter når han ikke får det som han vil, og det kommer han nok til å gjøre for resten av livet. Men han gråter ikke uavbrutt fordi han har så vondt!

Grunnen til at Ann-Hege ønsket å gå ut med sin historie er for å kunne hjelpe andre i samme situasjon.

- KISS utvikler seg til KIDD om det ikke blir behandlet. Min historie viser at morsinstinket som regel er viktig, så ikke gi deg når du skjønner at noe er galt. Når et barn har uutholdelige smerter tar det fort pipen av en hel familie, dessverre. Det som skulle vært en koselig tid, blir fort det verste du har opplevd. Jeg håper at jeg nå har spart noen for de tre forferdelige månedene vi har hatt.

Å kalle det kolikk er «enkelt»
Åsmund Andersen, manuellterapeut og barnemanuellterapeut ved Trimmen, forteller at han ofte får høre om foreldre som har fått beskjed om å «vente og se», og at «det går over av seg selv».

- Foreldrene føler at de ikke blir tatt på alvor på helsestasjonen. Selv om KISS/KIDD ikke er noe farlig, så er det ikke lett å se at barnet sitt har vondt til alle døgnets tider. Som firebarnsfar tar jeg ofte en prat med foreldrene til mine små pasienter om hva som er «vanlig gråt», og gir tips og triks som kan fungere. Dette setter de stor pris på, og lurer på hvorfor de ikke får slik informasjon andre steder tidligere, sier han til Side2.

Om grunnen til at dette først ble avvist som kolikk sier han at det alltid er «enkelt» å si at et barn som gråter mye har kolikk.

- Jeg tror grunnen til at mange leger og helsestasjoner ikke fanger opp dette er fordi de ikke kan undersøke slik en manuellterapeut kan. Men jeg opplever at helsestasjoner og jordmødre har blitt flinkere til å sende barn de mistenker kan ha KISS/KIDD videre til en barnemanuellterapeut, sier Andersen.

Ann-Hege søkte seg frem på internett til et mulig svar på sønnens problemer, og Andersen forteller at pasienter og pårørende ofte er veldig godt orienterte.

Foto: Trimmen AS

- Og dessverre er det ikke alltid at vi i helseevsenet henger med. Jeg har selv tilbudt meg å reise rundt på helsestasjoner i Buskerud for å informere om muligheten for undersøkelse og behandlinger.

Om barn som har fått KISS/KIDD kan vokse det av seg vet Andersen ikke. Men når man vet at barnet har det, er forebygging det viktigste, og med behandling kan man bli «helt fin»

- Det jeg vet er at jeg har hatt 18- og 20-åringer i behandling med en symptomhistorie som beskrevet ovenfor, og hvor jeg igjennom undersøkelsen har funnet årsaken til deres problemer i nakken. De har rett og slett lært seg å leve med en kompensering på grunn av sin nedsatte beveglighet i nakken , og de har godtatt at de ikke er så gode som de kunne vært - hvis de hadde fått behandling tidligere, sier Andersen.

- Dette er kanskje de sterkeste pasienthistoriene - hvor barn har slitt voldsomt med idrett , skriving, konsentrasjon, og lignende i oppveksten - men som iløpet av en til fire behandlinger blir helt fine. Jeg vil si at et barn med ubehandlet KISS/KIDD ikke får utnyttet sitt potensiale fullt ut, noe som er fryktelig synd da det er såpass enkelt å bli kvitt.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!