SPIS GRØNT: Og gjør godt for planeten - og deg selv.
SPIS GRØNT: Og gjør godt for planeten - og deg selv. Foto: Maskot / Getty Images

Helse

Slik spiser du mer miljøvennlig

... og får i deg mer grønnsaker samtidig!

Publisert Oppdatert

Plantebasert mat kan beskytte deg mot ulike livsstilssykdommer, men det er også bra for miljøet å kutte ut for eksempel rødt kjøtt.

I en studie publisert i magasinet Science fra 2018, har hovedforsker Joseph Poor ved Department of Zoology ved Oxford University, hentet inn data fra i underkant av 40.000 gårder og bedrifter som jobber med etterbehandling, for å se på blant annet forskjeller i klimakostnader.

Ifølge Forskning.no, som refererer til studien, kan vi redusere jordas landbruksareal med hele 75 prosent og CO2-utslippene våre med 50 prosent ved å dyrke korn og grønnsaker i stedet for dyrehold.

Eksperten:

Nina Cathrine Johansen er ernæringsrådgiver, med mastergrad i samfunnsernæring og videreutdanning innen plantebasert ernæring.

Hun er nestleder i HePla, Helsepersonell for plantebasert kosthold, en forening for blant annet leger og ernæringsfysiologer.

Følg bloggen hennes på Plantebasertkosthold.no.

Her får du 5 konkrete tips som kan hjelpe deg på vei mot et grønnere kjøkken.

1: Reduser matavfallet

Planlegg innkjøpene dine, ikke kjøp noe du ikke er sikker på at du kommer til å spise, forsøk å ikke lage mer mat enn du klarer å spise, og hiv heller rester i fryseren enn i søpla.

2: Dropp det som er engangs

Ta med handlenett på butikken, og gjerne også mindre tøyposer til frukt og grønt, hvis du har det. På kjøkkenet bruker du heller klut enn tørkepapir, og se etter alternativer til aluminium- og plastfolie, sånn som bivokspapir eller oppbevaringsbokser.

3: Reduser bruken av kjemikalier

Det går an å vaske kjøkkenbenken med sitronsaft og vann, i stedet for med konvensjonelle vaskemidler, som kan inneholde kjemikalier du helst ikke skal ha i deg. Bruk eventuelt vaskemidler som bryr seg om helsa og miljøet, sånn som norske C Soaps, som har sitt hovedkvarter i Drammen.

4: Fyll opp

Sørg for at oppvaskmaskinen er helt full før du kjører den.

5: Se, lukt og smak

Selv om det står at maten er best før, trenger det ikke nødvendigvis å bety at den er dårlig etter. Se, lukt og smak for å bedømme det.

GRØNNE FORDELER

*Plantemat inneholder næringsstoffer og fytokjemikalier (gunstige plantestoffer).

*Bønner, linser, frukt og grønt er billigere (og sunnere) enn fisk og kjøtt.

*Frukt kan dekke behovet for noe søtt, og kan brukes som alternativ til sjokolade.

*Grønt kan bedre fordøyelsen, da det er lettere å fordøye enn animalske produkter.

*Det finnes hundrevis av forskjellige varianter, noe for alle og enhver.

*Det kan beskytte mot hjertesykdommer, slag og enkelte former for kreft.

*Det kan gi bedre hud.

Lettere å fordøye

– Plantebasert mat er lettere å fordøye enn animalske produkter, så du kan oppleve at fordøyelsen din blir bedre. Huden din kan også bli klarere. Grønnsaker består av opptil 90 prosent vann, og det er veldig bra for oss, at vi får i oss mange væskefylte matvarer.

- Fiberinnholdet gjør også at vi blir fortere mette, og at blodsukkeret holder seg stabilt, så jeg vil absolutt si at man kan føle seg bedre av å spise grønnere. Også på kortere sikt, sier Johansen.

Kjøtt til middag kan fint erstattes med bønner og linser, eventuelt kan du bytte ut halvparten av kjøttet med det.

Lager du taco, kan du eksempelvis bytte ut halvparten av karbonadedeigen med bønner, sier Johansen.

Hun forklarer at hvis du inkluderer belgvekster i kostholdet, som er en fellesbetegnelse på proteinrike plantefrø som bønner, erter, kikerter og linser, får du tilskudd av mange viktige næringsstoffer.

Sånn som B-vitaminer, jern, kalium, protein, selen og sink.

Pimp opp tacoen og pastaen

– Bløtlegg store mengder bønner, erter og linser av gangen. Kok og oppbevar i Norgesglass i kjøleskapet i noen dager, slik at du kan tilsette det i meksikansk mat, gryter, supper eller middagssalater, tipser Johansen.

Et prosjekt føles plutselig mer overkommelig, når en av oppgavene du får er å lage taco, for eksempel av moste bønner med tacokrydder, avokado og tomatsalsa. Det trenger du ikke be oss to ganger om. Det samme gjelder – hold deg fast – pasta.

– Pastaretter er enkle å gjøre om til å bli plantebaserte. Bruk fullkornspasta, eller havre- og bønnepasta, sammen med kokte de kokte bønnene, ertene og linsene, eller med frosne erter og soyabønner til, sier Johansen.

– Panneretter av stekt løk og andre grønnsaker, som er stekt med krydder og smakt til med sitronskiver eller kokosmelk, er også raskt og næringsrikt. Server med pasta, poteter eller kokt ris, sier ernæringsrådgiveren.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!