Foto: Foto: Erik Aavatsmark/ Cinemiso og SF Norge AS

Løft for Veum

Stefan Faldbakken gir oss en mørkere Varg Veum og den beste filmen om ham hittil.

Publisert

Varg Veum – Skriften på veggen Norge 2010. Regi: Stefan Faldbakken. Med: Trond Espen Seim, Bjørn Floberg, Lene Nystrøm, Martine Johansen, Eivind Sander, Petronella Barker, Nikolaj Lie Kaas

Aldersgrense: 15 år

Når «Uro»-regissør Stefan Faldbakken sparker i gang en ny runde med Varg Veum-filmer, er det på flere måter en ny utgave av den rettskafne privatetterforskeren vi skal møte. For eksempel er han ikke lenger privatetterforsker. Veum har nemlig klippet seg og skaffet seg samboer og lærerjobb.

Spøkelser
Denne nyetablerte harmonien skal naturligvis ikke vare særlig lenge. En dag dukker det opp en dansk anarkist og levemann ved kallenavn Kniven, som har en høne å plukke med Varg. Kniven skjærer effektivt i stykker vår venns tilværelse ved å sette ham i en svært kompromitterende situasjon, for så å bruke Varg til å renvaske seg for en forbrytelse han sittet inne for. Alt ved hjelp av hyppig påkalling av spøkelser fra Veums fortid.

De tidligere Veum-filmene har vært ujevne, men noen svakheter har preget dem alle. Blant disse er tilståelser og andre løsninger som synes å komme litt for lett og beleilig, og at Veum selv er en karakter det er litt vanskelig å tro på. Jeg har rett og slett hatt litt problemer med å forstå hvem fyren egentlig er.

LES ALLE SIDE2s FILMANMELDELSER HER

Rydder opp
«Skriften på veggen» lider riktignok også litt av det første problemet, men Stefan Faldbakken gjør en svært hederlig innsats i å rydde opp i det sistnevnte. Innfallsvinkelen hans er å gjøre kriminalintrigen mye mer personlig for Veum enn vi er vant til. Et grep som fungerer svært godt.

Positivt er det også at den Veum vi blir kjent med, ikke utelukkende er en sympatisk skikkelse. Men sin debutfilm «Uro» viste Faldbakken at han engasjerer seg i karakterer som ikke utelukkende tar de riktige valgene, og tar med dette over til Veums Bergen. Både fyren selv og miljøet rundt ham har blitt mørkere enn i de tidligere filmene om Veum, og det gjør både hovedkarakteren og filmen i sin helhet mer interessant og spennende.

Mørke Bergen
Med tydelig inspirasjon fra Christopher Nolans «The Dark Night» har Faldbakken et solid thrillergrep om et dunkelt tegnet Bergen, og gir med dette serien en formmessig nivåheving. Danske Nikolaj Lie Kaas passer utmerket til rollen som Veums nemesis, eller joker om man vil. Lie Kaas er en karismatisk skuespiller som kan være farlig og tiltrekkende på samme tid, og det er jo fine «bad guy»-egenskaper.

«Skriften på veggen» introduserer dessuten Lene Nystrøm i rollen som Veums kjæreste. Karakteren får ikke spesielt stor plass i denne historien, men Aqua-sangeren klarer seg bra i den kledelig uglamorøse rollen. Jeg håper og tror den skal vokse seg større i de kommende produksjonene.

«Skriften på veggen» er ikke en thriller uten svakheter, men et klart løft for filmserien om den bergensbaserte etterforskeren. Aldri tidligere har så mye stått på spill for Veum som denne gang. Jeg håper det samme vil kunne sies om de neste filmene.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!