Foto: Imago/star-media (All Over Press)

- Influensamedisin er bortkastet

Ny rapport sår ytterligere tvil rundt effekten av utbredt legemiddel mot influensa.

Publisert

En ny undersøkelse hevder at Tamiflu har liten eller ingen effekt når det gjelder å forhindre spredning av forskjellige typer influensa. Legemiddelet skal heller ikke være effektivt mot komplikasjoner knyttet til influensa, slik som lungebetennelse.

Tamiflu ble blant annet distribuert ut i store volum her til lands under utbruddet av H1N1, populært kalt svineinfluensa. Også under utbruddet av H5N1, eller fugleinfluensa, ble medisinen distribuert bredt blant den norske befolkningen.

Liten effekt

Legemiddelet er ingen vaksine, men brukes for å behandle sykdommen blant de som allerede er smittet. Dette er derimot ikke første gang det rettes kritikk mot Tamiflu.

Allerede i 2009 publiserte British Medical Journal en undersøkelse som sådde tvil om effekten av legemiddelet ved influensakomplikasjoner. Nå har The Cochrane Collaboration, et uavhengig nettverk av helsepersonell og forskere, publisert en ny rapport som sår ytterligere tvil rundt nytteeffekten av Tamiflu.

I undersøkelsen hevdes det at legemiddelet verken hindrer spredning av influensa, eller bidrar til å redusere forekomsten av farlige komplikasjoner hos influensapasienter.

Paracetamol like bra

Rapporten konkluderer blant annet med at Tamiflu forkorter influensasymptomene fra 7 dager til 6,3 dager hos voksne, og fra 7 til 5,8 dager hos barn. De hevder derimot at bruken av vanlig paracetamol ville hatt tilsvarende effekt. 

Når det gjelder å hindre spredningen av forskjellige typer influensa, konkluderer rapporten med at det ikke finnes bevis for at Tamiflu har noen effekt, og at det er usannsynlig at legemiddelet kan bidra til å hindre en pandemi.

- Villeder befolkningen

Bare i november 2009, under utbruddet av svineinfluensa, kjøpte nordmenn Tamiflu for om lag 60 millioner kroner. I Storbritannia har det blitt solgt Tamiflu for nærmere 5 milliarder kroner siden legemiddelet ble lansert.

Til BBC sier Carl Heneghan, professor hos universitet i Oxford og en av bidragsyterne bak rapporten, at satsingen på Tamiflu har vært fullstendig bortkastet. Han går så langt som å hevde at legemiddelselskapene utnytter hull i lovgivningen, for å villede befolkingen og fremme bruken av legemidler som ikke har beviselig effekt.

Omstridt

Bruken av Tamiflu har også vært omstridt fordi den sveitsiske produsenten Hoffman-La Roche (Roche) ikke har villet frigjøre forskningsdata om legemiddelet, og The Cochrane Collaboration har lenge kjempet for å få tilgang til dataene.

Resultatet er altså den nye rapporten, som ikke stiller Tamiflu og Roche i et heldig lys. Sistnevnte hevder på sin side at rapporten er mangefull, og at Cochrane Collaboration blant annet har brukt feil statistikker i undersøkelsen.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!