FRA MODELLJAKT TIL MATLAGING: Til høsten er Donna Ioanna aktuell i TV-programmet «Masterchef».
FRA MODELLJAKT TIL MATLAGING: Til høsten er Donna Ioanna aktuell i TV-programmet «Masterchef». Foto: Silje Bjørnstad (Nettavisen)

- Vi vil ikke se en feit, kvisete jente på en reklameplakat

Men modellspeideren Donna Ioanna forstår godt at unge jenter opplever kroppspress.

Publisert

KØBENHAVN, (SIDE2):  Norske kjendiskvinner mener unge jenter må slutte å sammenligne seg med supermodeller på retusjerte reklamebilder.

Mange har uoppnåelige mål

- La oss nå være realistiske. Det er vi som forbrukere som bestemmer, men vi vil ikke se ei feit, kvisete jente på en reklameplakat. Sånn er det bare. Det er konkurranse hele tiden, hver dag, mener Donna Ioanna om det evige jaget etter den «perfekte kroppen».

Hun er blant annet kjent som «modellmamma» og som dommer i TV3-serien «Top Model Norge».

Side2 treffer modellspeideren i forbindelse med innspillingen til TV-programmet «Masterchef» i København.

TOP MODEL: Donna Ioanna var én av de fire dommerne i forrige sesong av «Top Model Norge».
TOP MODEL: Donna Ioanna var én av de fire dommerne i forrige sesong av «Top Model Norge». Foto: (TV3)

Nå før sommeren er det mange unge jenter som helt klart føler presset på å få «årets sommerkropp» på plass før bikinisesongen  er her. Flere kaster seg på dietter som lover både det ene og det andre. Dette kan for eksempel føre til både sultekurer, fastedager og en uke eller to uker med kun «detox-juice» i håp om å gå ned noen kilo før sommerferien.

Donna er fullstendig klar over det konstante presset mange av de yngre jentene opplever og påpeker viktigheten av å ta vare på den kroppen du har, samt at man ikke setter seg urealistiske mål.

- Når man er 1,50 høy og har for eksempel brede hofter, så kan man ikke innbille seg at hvis man drar ut på løpetur hver kveld og spiser litt mindre at man automatisk ser ut som en jentene fra Victoria`s Secret. Det går jo bare ikke, sier modellmamma Donna til Side2.

- Jeg ser jo ikke ut som Giesele Bündchen jeg heller. Hvem gjør vel det? ler TV-kjendisen.

- Det er ikke nødvendig for unge jenter å sammenligne seg med de modellene som er på Hennes&Mauritz-plakater. Og det er heller ikke nødvendig å gi meg skylda for at de henger der. Det er vi som forbrukere som kjøper det som henger på den plakaten. Hvis ikke vi vil ha det, så må vi boikotte det produktet. Så enkelt er det bare, mener hun. 

Mange hjelpemidler for å få det perfekte bildet

Donna påpeker også at det ligger utrolig mye arbeid bak et slikt perfekt bilde som du for eksempel ser på reklamekampanjer eller et forside-cover. Hun forklarer at i tillegg til å ha en søt modelljente, så får man også god hjelp av både fotoutstyr, riktig lyssetting, location og styling.

- Det man ser på den plakaten, er mer eller mindre en tegneseriefigur. Vi kan ikke gå rundt å innbille oss at det er den virkelige verden, sier modelleksperten.

- Det blir det samme som små gutter som står på fotballbanen og drømmer om å bli fotballproff. Og hvor mange av de 22 guttene er det som klarer å oppnå den statusen som for eksempel David Beckham har? spør Donna.

- Det riktige er jo å forsøke å holde seg sunn, både for å få en god helse, kropp og velvære, sier hun.

- Dropp «stress-slanking»

Toppblogger Sophie Elise Isachsen (19) er én av mange unge jenter som selv har følt på presset om det perfekte utseendet. Hun har tidligere vært åpen om at dårlig selvtillit har ført til blant annet silikoninnlegg i puppene og neseoperasjon.

Til Side2 sier Sophie Elise at hun ikke har et like anstrengt forhold til sin egen kropp nå, som da hun var yngre. 

- Nå har jeg et greit forhold til kroppen min, og det er mye bedre enn det har vært. Det er ikke slik at jeg har dårlige dager fordi jeg føler at kroppen min er fæl, forteller 19-åringen.  

Foto: Silje Bjørnstad (Nettavisen)

- Jeg vet ikke om det er fordi jeg rett og slett har vokst fra det eller om jeg bare har en god periode. Det er sikkert noe som kunne vært annerledes, men det er ikke slik at det plager meg slik som det kunne gjøre før.

I likhet med Donna mener toppbloggeren at jenter må holde seg unna slankehysteriet og at man må bli flinkere til å være stolt av den kroppen man har.

- Jeg kan forstå at man vil se litt ekstra bra ut på sommeren siden det er mindre klær, man går på stranda og kanskje viser seg litt mer frem til andre. Men det både jeg og andre bør bli flinkere til er å føle seg god nok for seg selv, påpeker hun.

- Og da har det ingenting å si om det er sommer eller vinter eller om andre skal se deg så lenge man har en indre ro om hvordan man ser ut. Og jeg synes ikke at man skal tenke så mye på det med sommerkropp, men i stedet tenke over å ha «helårskroppen». Da blir man mindre stresset til sommeren og er mer tilfreds. Det er selvfølgelig ikke bra å «stress-slanke» seg, verken for innsiden eller utsiden. Det har ingen langvarig effekt heller.

Spiser hva hun vil

Sophie Elise sier til Side2 at hun ikke tenker noe særlig over hva hun spiser eller drikker, og at kostholdet som regel avhenger av humør og lignende.

- Jeg har perioder der jeg spiser sunnere, men er det sånn at jeg har lyst på junk food så spiser jeg det også.

19-åringen er heller mer opptatt av fysisk aktivitet og forteller til Side2 at hun gjør både styrke- og kondisjonstrening.

- Jeg holder meg i aktivitet og nå trener jeg hver dag. Jeg gjør ulike øvelser hjemme og det tar cirka en time om gangen og jeg ser resultater av det.  Det er utrolig deilig, sier hun.

Handler om balanse

En annen kjendiskvinne som liker å holde seg i aktivitet er skuespiller Ewa Da Cruz (37). Den norsk-egyptiske skuespillerinnen bor for tiden i New York og mener trening er bra for både kropp og sjel. 

Foto: Silje Bjørnstad (Nettavisen)

- Jeg liker godt å trene vekter og sirkeltrening, også gjør jeg en del yoga, sier Ewa til Side2.

Hun er enig i at jenter må slutte å sammenligne seg med superstjerner i blader og magasiner.

- Enten om det er unge jenter eller voksne jenter så blir vel alle mer eller mindre noen ganger utsatt for en eller annen form for kroppspress.

Som skuespiller er Ewa klar over at det forventes at det er et visst press på å se bra ut, men samtidig tror hun også at mange gjør det verre for seg selv enn det det egentlig er.

- Man skal jo alltid holde seg i form og å se bra ut. Men det presset kommer ikke fra spesifikk fra bransjen jeg er i, det er vel mer om det presset man lager selv.

- Det handler om balanse. Jeg tror på at man skal spise det man ønsker. Og i stedet for å forsyne meg to ganger og tro at jeg er en stor mann, så har jeg skjønt at det holder med den ene retten, ler Ewa. 

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!