Jormor Tonje Wessel Rummelhoff (til venstre) og mental trener Birgit Semundseth har skrevet boka «En god fødsel - forbered deg med mental trening»
Jormor Tonje Wessel Rummelhoff (til venstre) og mental trener Birgit Semundseth har skrevet boka «En god fødsel - forbered deg med mental trening» Foto: Helle Nilsen/ (Side2)

- Vi lover ikke smertefrie fødsler

Men angsten for å føde påvirker smerten. Derfor er mental trening så viktig!

Publisert

(SIDE2): Jordmor Tonje Wessel Rummelhoff og lisensiert mental trener Birgit Semundseth har skrevet boka «En god fødsel - forbered deg med mental trening»

Boka gir konkrete tips og råd til hvordan du kan forberede deg mentalt slik at du kan få en god fødsel.

- Vi lover ikke smertefrie fødsler, spøker jordmor Tonje. Hun forteller at ved å forberede seg mentalt har man et mye bedre utgangspunkt for å kunne slappe av og møte smertene og alt en fødsel kan innebære, på en mer forberedt måte.

GRAVID: Den siste måneden før termin kan man gjerne begynne å visualisere fødselen. Noen trenger å begynne tidligere også..
GRAVID: Den siste måneden før termin kan man gjerne begynne å visualisere fødselen. Noen trenger å begynne tidligere også.. Foto: Colourbox

- Dersom du har øvd på avspenning og for eksempel vet at etter toppen av en rie, så får du en pause, så kan smertene føles mildere. Ved å føle deg trygg på det som skjer så produserer du mindre stresshormoner og det blir lettere for kroppen å slappe av. Det er også mye lettere for en jordmor å hjelpe en fødende kvinne som er forberedt mentalt.

- Er det mulig å forberede seg til en fødsel?

Mental trening er nemlig ikke bare forbeholdt idretten lenger. Det å forberede seg mentalt kan fungere godt for de fleste prestasjoner og mål du setter deg og når det gjelder fødsel, kan du i hvert fall forberede deg på den biten du rår over og selv kan være med å påvirke.

STØTT HVERANDRE: Birgit og Tonje mener det er viktig for kvinner å skape et kvinnefellesskap.
STØTT HVERANDRE: Birgit og Tonje mener det er viktig for kvinner å skape et kvinnefellesskap.

- Det er klart at det er mange ting som helsepersonell skal ta seg av under en fødsel og det er viktig med både fødselsforberedende kurs og brev til jordmor. Men det er viktig at kvinnen som skal føde stoler på seg selv, og det er mye lettere dersom man er forberedt mentalt, mener jordmor Tonje.

- Ti minutter mental trening hver kveld holder. Begynner du en måned før termin er du godt forberedt, sier mental trener, Birgit.

 - Negative forventninger kan påvirke helsen

Hun forteller at boka, som også inneholder personlige fødselshistorier av den gode sorten, er for alle.

- Dette er ikke en bok kun for de med fødselsangst, selv om vi har et eget kapittel om dette også. Har du angst for fødselen gjelder det å starte forberedelsene litt tidligere bare. Slik at man kan bruke lenger tid på forberedelsene.

Noen av kvinnene som har fulgt Birgit og Tonjes nettkurs engodfødsel.no trodde kke det var mulig å forberede seg på en fødsel der alt kan skje.

«Du aner jo ikke hva du går til» «Du har ingen garantier» og «Du kan umulig vite hvordan din ødsel blir» er uttalelser forfatterne har hørt mange ganger.

- Jeg tror folk ønsker å forberede seg, men så googler man og mye negativt dukker opp. Negative forventninger kan påvirke helsen og derfor håper vi at kvinner kan få et nytt og positivt fokus med denne boka. Her lærer du om hva du trenger å være forberedt på og hva du kan droppe å tenke på. I boka får du vite hva du selv kan gjøre for å påvirke fødselen i positiv retning og hvordan du kan forberede deg til å mestre den kommende fødselen. Ikke minst få styrket din tro på din egen fødselskraft, sier Tonje.

STOLTE FORFATTERE:  - Denne boka bør alle som vil være godt forberedt til fødselen lese!
STOLTE FORFATTERE:  - Denne boka bør alle som vil være godt forberedt til fødselen lese! Foto: Helle Nilsen/ (Side2)

Hun mener urkvinnen må fram og vi må forberede oss på å slippe kontrollen.

- Det ligger i tiden at mange kvinner har vanskeligere for å slippe kontrollen, så det er nok enda viktigere enn før å trene på å slippe til urkreftene, i finne fram urkvinnen, gå «back to basic» og stole på at kroppen vår er noe i sge selv, ikke bare noe vi bruker den til. Jeg tror nok det er blitt vanskeligere for mange å stole på kroppen og derfor ser vi også at flere tar keisesnitt. Men den økende trenden her er selvsagt også mer kompleks enn som så.

Kvinner er kvinner verst?

Kvinner kan kanskje i større grad enn menn være kvinner verst og når det kommer til fødselshistorier kan det være like greit å være bevisst på at man ikke vil høre om dette, som gravid, mener Tonje.

- Å styre unna andres negative erfaringer kan være ok. Det eneste som skjer da er at man selv blir engstelig. Jeg tror det er viktig at kvinner utveksler erfaringer, mange har behov for å snakke om fødselen sin og kanskje er mange nysgjerrige som gravide også. Det er uansett viktig å tenke på å skjerme seg litt som gravid, fortell at du ikke vil høre verstinghistoriene og innerst inne vil vi jo hverandre godt så de fleste i nær omkrets vil forstå.

En av kvinnene som tok kurset til Birgit og Tonje sa det slik;

«En ting jeg fort la merke til er at det er med fødselshistorier som med tannlegehistorier. Det er jo sjelden noen uoppfordret forteller deg at de hadde null hull og en uproblematisk tannlegetime? Vel, slik syns jeg det også var med fødselshistorier, jeg bestemte meg raskt for å holde meg unna negative historier og ba folk kun fortelle meg om opplevelsen sin hvis den var positiv eller i det minste nøytral. Å se for seg det verste er lett nok på egen hånd, så det trengte jeg ikke hjelp til. Da var det mer produktivt å lytte til og og lese de gode historiene»

De to kvinnene har holdt det nettbaserte kurset i snart 2 år og mental trener Birgit mener det ga et godt utgangspunkt også for boken.

- Vi har fått mange tilbakemeldinger fra ulike kvinner som har fulgt vårt kurs. Så vi vet at metoden hjelper godt. Både førstegangsfødende, andregangsfødende og tredjegangsfødende. Unge, voksne, friske og syke. En av kvinnene som hadde ME fikk for eksempel veldig godt utbytte av kurset ved å visualisere en positiv opplevelse.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!