LETTKOKTE ELLER STORE GRYN? Næringsinnholdet er det samme, men det er en viss forskjell allikevel.
LETTKOKTE ELLER STORE GRYN? Næringsinnholdet er det samme, men det er en viss forskjell allikevel. Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

Vet du forskjellen på disse havregrynene?

Få ernæringsrådgiverens svar.

Publisert

(SIDE2): Har du lurt på hvilke av disse to du skal velge?

 - Forskjellen mellom disse havregrynene er at kornet i lettkokte havregryn har blitt delt før det blir valset til et gryn, mens store havregryn kun blir valset. Store havregryn må tygges litt mer og magen må jobbe litt hardere for å frigjøre næringen fra grynene. Store havregryn holder deg derfor mett lenger, sier ernæringsfaglig rådgiver, Nina Helen Standal i Somebody til Side2.

Dessuten må som kjent grøten koke litt lenger dersom du bruker de store grynene.

Nylig skrev Side2 om polarbrød, og da kunne vi fortelle at det kan være store forskjeller på sunnheten i polarbrødene.

Trenger du rask energi?

- Havregrøt av lettkokte havregryn er supert dersom du trenger raskt påfyll av energi, for eksempel etter en hard treningsøkt.

Hun forteller også at begge havregrynene er et sunt valg.

Ernæringsfaglig rådgiver i Somebody, Nina Helen Standal.
Ernæringsfaglig rådgiver i Somebody, Nina Helen Standal. Foto: (Foto: Privat)

- Lettkokte havregryn og store havregryn er begge sunne produkter og de er helt like med tanke på innhold av næringsstoffer.

Prismessig er de to også helt like, med 22,90 kroner for 1,1 kg. (Kjøpt på Matkroken)

I 2014 økte prisen på disse havregrynene fra Axa, med hele 54 prosent, mens de økologiske grynene fikk et prishopp på drabelige 158 prosent.

- Grunnet økte kostnader har det vært nødvendig å øke våre priser på havregryn, sa Pål Rasmussen på vegne av selskapet til Side2

SJEKK NÆRINGSINNHOLDET HER:

AXA BJØRN HAVREGRYN STORE

Pr. porsjon (40 gram)

Energi: 150 kcal
Protein: 5,2 gram
Karbohydrater: 24 gram
Hvorav sukkerarter: 0 gram
Fett: 2,8 gram
Hvorav mettet fett: 0,6 gram
Hvorav enumettet fett: 1,1 gram
Hvorav flerumettet fett: 1,0 gram
Kostfiber: 3,4 gram
Hvorav betaglutaner: 1,9 gram
Jern: 1,6 gram
Natrium: 0,002 gram
Tiamin: 0,2 mg.

LES OGSÅ: Disse enkle feilene ødelegger havregrøten

Kommer i flere varianter

Havregryn kan være en fin start på dagen, kun med litt melk over. Med frukt og bær til, som havregrøt eller oppi yoghurten. 

For de som har barn kan havregryn være en enkel måte å få i barna gode næringsstoffer, og er sådan en enkel løsning å ty til hvis man står igjen med kun brødskalken, har glemt å kjøpe middag eller vil ha en rask og varm frokost i form av grøt en morgen.

Bjørn Havregryn fra Axa fins også i en økologisk og glutenfri variant.

 - Det er ingen forskjell på næringsinnhold i økologisk havregryn og vanlig havregryn. Eneste forskjell er at økologisk havregryn har blitt behandlet på en annen måte i produksjonsprosessen - med bruk av organisk gjødsel og uten kjemiske sprøytemidler. Glutenfrie havregryn har også likt næringsinnhold. Havre er et kornslag som i utgangspunktet er glutenfritt, men havreprodukter produseres ofte på samlebånd hvor også andre kornsorter har vært og blir dermed forurenset med gluten fra disse, forklarer Standal.

 - Dobbelt så mye kostfiber

Samme produsent har også kommet med Ruggryn.

 - Ruggryn er valsede rugkorn. De har en litt annen sammensetning av næringsstoffer enn havregryn. Ruggryn har mindre energi, proteiner, fett og karbohydrater - men mer kostfiber enn havregryn, omtrent dobbelt så mye, henholdsvis 16 gram og 8-8,5 gram per 100 gram. Ruggryn fungerer utmerket til å lage fiberrik grøt på, sier Standal.

Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

BJØRN RUGGRYN fra AXA (750 gram)
Pris: 23,90 på Matkroken

Ser vi på næringsinnholdet for Ruggryn kan vi se at disse grynene er spesielt rike på kostfiber, med hele 6,4 gram per porsjon, sammenlignet med havregrynene som har 3,4 gram per porsjon. Proteininnholdet er dog lavere enn i havregryn, med 3,4 gram mot havregrynenes 5,2 gram. 

Det totale kaloriinnholdet er også noe lavere, med 130 kcal kontra 150 kcal i havregryn. Rug gryn inneholder også 1 gram sukkerarter per porsjon, i motsetning til havregryn som ikke inneholder noen sukkerarter.

Ble du engasjert av denne saken? Lik oss på Facebook for å bli tipset om flere lignende saker!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!