Foto: Aliaksei Smalenski (Colourbox)

- Vedlikeholds-sex er viktig

Ikke så dumt å ha «pules på lørdag kl 20» på timeplanen, mener Frode Thuen.

Publisert

(SIDE2): I sitt blogginnlegg «Vi pules på lørdag kl 20» skriver Side2-redaktør Ingeborg Heldal hvordan Gunhild Stordalen er et forbilde for alle par som har vært sammen en stund, som har en hektisk timeplan og travel hverdag, og der sex ikke lenger er noe man bedriver hele tiden:

«Gunnar Stavrum har nemligskrevet en uautorisert biografi om Petter Stordalen, som ble gitt ut i denne uken. I i den står det at det at under Gunhilds disputas i 2010, hvor hun forsvarte hun sin doktoravhandling innen patologi og ortopedi, ble det vist et utdrag fra Petter og Gunhilds synkroniserte Outlook-kalender:

«Til gjestenes store munterhet fikk de se et vanlig dagsskjema på storskjerm, og der var det knapt en pustepause fra tidlig morgen til sent på kveld. Klokken 20.00 var det satt av 15 minutter. Til sex. 20.15 var det levering fra Alex Sushi».

- Kan bli for sjeldent

HIB: Professor i psykologi Frode Thuen
HIB: Professor i psykologi Frode Thuen Foto: Bergensavisen

Side2 har spurt psykologiprofessor ved Høyskolen i Bergen, Frode Thuen, om det er lurt å tidsette samleiet, type mellom middagslaging og foreldremøte.

- Det kan virke litt mekanisk og lite romantisk, men med et travelt liv så er det nødvendig å sørge for at man får gjort det av og til. Venter man til anledningen byr seg, så kan det bli for sjeldent, sier han til Side2.

- Folk som har det travelt, bør tenke gjennom hvordan de kan sette av tid for å være kjæreste, være familie, for å holde det sammen.

LES også:Derfor ryker forholdet
OG les:Å bli dumpet kan gi flere år med smerte

- Vær proaktiv

- Det viktigste er at man har en struktur så man får gjort det, hvordan man løser det er forskjellig og mindre avgjørende. Mange par har et møte en gang i uken, der de ser hva som skjer fremover. Er det noen spesielle oppgaver eller reiser den neste uken, og hvordan få tid til å være sammen, spise middag, ha sex eller hva som helst, da. Det er viktig at man er litt proaktiv i forhold til tiden man har, slik at man ikke komme på etterskudd.

Kan det bli for mekanisk?

- Ja, det kan det, dersom samlivet og samværet med partneren bare blir noe man må putte inn mellom fryktelig mange andre agendaer. Da kan det bli lite spontant og lite romantisk. Men hverdagen er ofte travel, og å sørge for å få tid til hverandre er viktige.

SEX må til i et parforhold - og det er lov å ha vedlikeholds-sex.
SEX må til i et parforhold - og det er lov å ha vedlikeholds-sex. Foto: CAMERAPRESS/Bulls

Men er det nok å sette av 15 minutter til sex i timeplanen da?

- Haha, du sikter til Stordalen-saken. Jo, de fleste trenger litt mer tid på sex, definitivt. Men tanken om å gjøre det til en forpliktelse eller avtale «da skal vi sørge for å sette av tid til det», den synes jeg er all right. Mange par forsømmer og forsaker sex, siden det er så mye annet som skjer som krever deres tid og oppmerksomhet. Da går parforholdet på sparebluss, og det er da det ender opp med at man ikke orker mer.

Sex på sparebluss

Når det å gå uten sex, blir for lenge, avhenger av den enkelte og paret, men Thuen peker på at det uansett vil vanskeliggjøre å komme tilbake til «normalen».

- Går sexen på sparebluss en periode, så kan det være vanskelig å ta opp igjen senere. Så vedlikeholds-aktivitetene, som også inkluderer sex, er viktige. Det er bedre å ha sex for å vedlikeholde en periode, enn å la være.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!