Side2-blogger Marte Frimand Anda har engasjert med sin kronikk om at foreldre bør slappe litt mer av og ikke ha dårlig samvittighet for å gi barna litt sukker.
Side2-blogger Marte Frimand Anda har engasjert med sin kronikk om at foreldre bør slappe litt mer av og ikke ha dårlig samvittighet for å gi barna litt sukker. Foto: (Privat)

Ut mot mathysteriet: - Sukker er ingen gift

Marte Frimand Anda mener foreldre ikke trenger å ha dårlig samvittighet.

Publisert

(SIDE2): Barn og sukker engasjerer!

Etter at Side2-blogger Marte Frimand Anda skrev kronikken Ro ned kostholdtyranniet på NRK Ytring så har hun vært på TV og i radio for å fortelle om at det er på tide å slappe av litt.

- Jeg tror veldig mange foreldre går rundt med konstant dårlig samvittighet for alt vi ikke gjør og for alt vi ikke gjør bra nok. Bra nok, eller godt nok, eksisterer ikke i dagens samfunn. Alt skal være perfekt, sier hun til Side2.

Tobarnsmor og Casa Kaos-blogger Marte Frimand Anda syns vi alle bør slappe litt mer av med sukkerhysteriet.
Tobarnsmor og Casa Kaos-blogger Marte Frimand Anda syns vi alle bør slappe litt mer av med sukkerhysteriet. Foto: Anne Lise Norheim

I kronikken, hun også har blogget om, forteller Marte Frimand Anda blant annet om hvorfor hun blir så trist av at barnehager ikke tør å gi barna tomatsuppe fra pose, fordi «foreldrene blir gærne». Og at noen barnehager har forbud mot yoghurt og brunost på brødskivene i matpakka. Fordi det inneholder sukker. 

Og sukker engasjerer. Det er det ingen tvil om. 

- Det er jo sånn at barn og barneoppdragelse generelt engasjerer oss foreldre veldig. Kanskje spesielt oss mødre.Og er det noe som «kan» være skadelig, ja, da er vi der med en gang og diskuterer, mener, gjennomfører og himler med øynene til de som ikke bryr seg, sier hun til Side2.

- Gi litt blaffen uten å ha dårlig samvittighet

Hun syns det er utrolig gøy at kronikken er blitt lest og delt så mye.

- De aller fleste tilbakemeldingene jeg har fått har vært positive. Folk sier de er lei av hysteriet rundt mat, og synes det er befriende å lese at det går an å gi litt blaffen uten å få dårlig samvittighet.

Og når det gjelder sukkeret, så mener hun at det nok har fått et litt dårlig rykte.

- Sukker er jo ikke farlig. Det er ingen gift. Men for mye sukker er heller ikke bra. Jeg tror mediene må ta litt av skylden, vi blir bombardert med overskrifter om hvor farlig både ditten og datten er. Sukkeret har også hatt sine skremselsoverskrifter, og siden vi ønsker å gjøre alt helt riktig hele tiden, kutter mange sukkeret helt. Så er man på den sikre siden. I stedet for å minimere sukkerinntaket, hvilket jeg tror er godt nok.

- Vi skal til og med ha perfekte barn

CasaKaos-bloggeren har generelt sett seg lei på alt det perfekte vi liksom skal få til hele tiden, eller ha dårlig samvittighet for at vi ikke får til.

- Vi skal ha perfekte kropper, perfekte hus og hjem, perfekte hager, et perfekt kosthold og vi skal oppdra barna våre perfekt. Ja, vi skal til og med ha perfekte barn! Dette lukter det mye skuffelse og dårlig samvittighet av.

Og dette perfeksjonsjaget mener hun går utover barna.

- Barna plukker det opp og de tar det med seg videre i livet. Jeg tror det er det vi ser en tendens til nå, når vi hører om ungdom som stresser seg syke. Ungdom som føler at alt må være helt perfekt, og at de aldri er gode nok. Jeg skulle ønske vi var flinkere til å gjøre ting helt middelmådig.

- Mat er noe som er personlig

Ernæringsfaglig rådgiver og Side2-journalist Silje Bjørnstad er enig i at kostholdtyranniet har gått for langt.

- Det er ikke bare mathysteriet som har gått for langt, men nettopp det at alt skal være så perfekt hele tiden. Det blir et evig jag om å prestere godt nok på ulike områder i livet, også på matfronten. Nå bruker vi mer tid på å style opp tallerkenen før vi tar bilde for å legge det ut i sosiale medier, enn å faktisk lage og spise maten. Alt vi spiser skal lages fra bunnen av, stadig flere lager seg lister av «nei-mat» og «ja-mat», og mange vet nok dessverre ikke lenger hva som er sunt og næringsrikt, sier hun til Side2.

 - Man bør være forsiktig med å utnevne seg selv til «ekspert» når man snakker om kosthold og ikke har noen faglig kompetanse, mener ernæringsfaglig rådgiver og Side2-journalist Silje Bjørnstad.
 - Man bør være forsiktig med å utnevne seg selv til «ekspert» når man snakker om kosthold og ikke har noen faglig kompetanse, mener ernæringsfaglig rådgiver og Side2-journalist Silje Bjørnstad. Foto: Guro Holmene

Og hun mener både media, sosiale medier og diskusjonsforum er med å påvirke folk i gal retning.

 - Det er lett å bli forvirret når media skriver om mat- og drikkeprodukter der forskning og studier viser én effekt en dag, og helt motsatt effekt neste dag – her er det uten tvil mange journalister (og redaktører) som trenger opplæring i både hvordan man tolker forskningsresultater og hva som er greit å ha som overskrift eller ikke – mediene skal informere og formidle, ikke bidra til skremselspropaganda. Dette mener jeg også gjelder i sosiale medier som på blogger og Instagram – ja, man kan selvfølgelig dele sine erfaringer og meninger, men man bør være forsiktig med å utnevne seg selv som «ekspert» uten faglig bakgrunn og forståelse for faget. Mat og kosthold er noe som er personlig og det som fungerer for deg og din kropp, er ikke nødvendigvis det som fungerer for alle andre.

Bjørnstad mener foreldre på ingen måte bør føle seg mislykket dersom barnet ikke «elsker brokkoli» eller får til det «alle andre får til».

- Som foreldre ønsker man det beste for sine barn og man vet for eksempel at grønnsaker er sunt og næringsrikt, og som derfor bør være en del av kostholdet. Men når man føler at man ikke får det til så føler man kanskje at man har feilet og ikke lever opp til de forventningene – men her er det viktig å vite at alle barn (og foreldre) er forskjellige, så selv om det er noen frukter eller grønnsaker barnet ikke liker, så finnes det mange andre grønnsaker å prøve. Og mange barn og unge liker det også bedre når frukt og grønnsaker kommer i form av smoothies, blir blandet sammen i sauser (for eksempel spagettisaus), er topping på pizzaer eller lignende. Bruk fantasien og kreativiteten til å finne ut hva som passer best for dere.

LES OGSÅ:- Jeg har levd med anoreksi siden jeg var 18 år

  - Hva er det viktigste foreldre bør ha i bakhodet hva gjelder kosthold?

  - Husk at barna gjør som deg. Ser de at foreldrene og andre ved matbordet spiser det samme, så er det også større mulighet for at de selv smaker på det som er på tallerkenen. Spiser ikke du frukt og grønnsaker, så er det også mindre sjanse for at barna gjør det. Husk også på å variere maten – både lunsj, middager og mellommåltider – for at man ikke skal gå fort matlei. Barn og unge som stadig vokser og er i utvikling trenger næringsrik mat, så varier mellom brødmåltider, wraps, eggeretter, ulike kjøtt- og fiskeretter og forskjellige frukt, bær og grønnsaker. Et sunt kosthold er også et variert kosthold. Involver gjerne barna i matlagingen – dette setter de ofte pris på og synes er gøy, samtidig som de lærer seg hvordan man lager mat og hva slags «regler» det er på kjøkkenet.

LES OGSÅ: - Fokuset på mat har ødelagt mange år av mitt liv

- Prøv også å variere hvordan du tilbereder grønnsaker – ofte er for eksempel grønnsaksmos og smoothies et mer tiltalende valg enn bare kokte erter og gulrotstaver. Og barns smak er stadig i utvikling så man må gjerne bruke litt tid og tålmodighet på å smake på det samme flere ganger. Først når du har smakt på noe 15-20 ganger, kan man fastslå om man faktisk liker det eller ikke.

  - Hvorfor tenker du at kosthold engasjerer så veldig?

  - Alle mennesker trenger mat og vi kan ikke overleve uten, derfor er mat og kosthold også noe som engasjerer alle. Samtidig er kosthold et personlig tema, noe som bidrar til mange stemmer og meninger.

Likte du denne saken? Lik oss på Facebook også!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.