DYRT FOR FRUKT OG GRØNNSAKER:   - Prisstigningen kan gi sosiale helseforskjeller på sikt, mener Knut-Inge Klepp i Folkehelseinstuttet.
DYRT FOR FRUKT OG GRØNNSAKER:   - Prisstigningen kan gi sosiale helseforskjeller på sikt, mener Knut-Inge Klepp i Folkehelseinstuttet. Foto: (Foto: Colourbox)

- Uheldig for helsa at frukt og grønt er dyrere

Er det de med dårligst økonomi som må ta «helseregningen»?

Publisert

(SIDE2): Den norske krona har svekket seg med 30 prosent mot dollar og euro det siste året og det gjør at importerte varer blir dyrere for forbrukerne. Særlig har prisen på frukt og grønt steget markant.

Direktør for psykisk og fysisk helse i Folkehelseinstituttet, Knut-Inge Klepp, kan fortelle at inntaket av frukt og grønnsaker har økt de siste årene, men han mener at prisstigningen på disse varegruppene kan gi utslag i sosiale helseforskjeller.

 - Pris er en viktig faktor som påvirker hvor mye vi spiser av disse varegruppene, og slik sett er det uheldig at prisen nå øker som et resultat av svakere kronekurs. Dette kan bidra til at økningen flater ut, eventuelt at inntaket synker, sier han til Side2.

 - De med lavest inntekt er mest sårbare

Anbefalingen er nemlig at de fleste fortsatt bør spise mer frukt og grønnsaker og med den høye prisveksten kan de med lavest inntekt måtte betale «helseregningen».

Direktør for psykisk og fysisk helse i Folkehelseinstituttet, Knut-Inge Klepp mener prisstigningen på frukt og grønt kan ramme de med lavest inntekt.
Direktør for psykisk og fysisk helse i Folkehelseinstituttet, Knut-Inge Klepp mener prisstigningen på frukt og grønt kan ramme de med lavest inntekt. Foto: Helle Nilsen (Side2)

 - Hva det får å si for folkehelsen at prisen på sitrusfrukter og grønnsaker har steget så mye, er det vanskelig å anslå. Grupper med lavest inntekt er mest sårbare for prissvingninger. Et sannsynlig resultat av prisstigningen er derfor økt sosial ulikhet i frukt- og grønnsaksinntaket, noe som – på sikt - kan gi seg utslag i søkte sosiale helseforskjeller, mener Klepp.

Tomater og agurk steg mest

Prisene på frukt steg 8,7 prosent fra 2014 til 2015, og det er særlig den friske frukten som forårsaket prisstigningen. Varene i denne gruppen består hovedsakelig av rene importvarer, eller varer med svært høyt innslag av import, og prisene påvirkes dermed i stor grad av den svekkede kronen, kan Statistisk sentralbyrå melde.

Prisene på bananer steg eksempelvis hele 15 prosent fra 2014 til 2015 og prisene på grønnsaker steg med 5,1 prosent som er den største årlige prisstigningen siden 2006.

 De viktigste bidragsyterne til årsveksten i friske grønnsaker var tomater og agurk, som steg henholdsvis 12,8 og 13,4 prosent fra 2014 til 2015. Det er  dog vanlig at prisene på disse stiger i løpet av sommeren da tollvernet for norskproduserte grønnsaker er aktivt fra mai til oktober, for så å falle på høsten, men i år ble prisfallet, som med frukten, mindre enn tidligere år.

Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan mener det nå er enda smartere å planlegge matinnkjøp, i tillegg til å velge bort unødvendige varer som potetgull og godteri fremfor frukt og grønnsaker.
Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan mener det nå er enda smartere å planlegge matinnkjøp, i tillegg til å velge bort unødvendige varer som potetgull og godteri fremfor frukt og grønnsaker. Foto: (Foto: Privat)

Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, mener dyrere frukt og grønnsaker er noe de aller fleste vil merke på lommeboken, men er enig med Klepp i at det vil få størst konsekvenser for de med lavest inntekt.

 - Denne gruppen har i utgangspunktet mindre handlingsrom i økonomien og prisoppgang kan bety at mange må prioritere bort frukt og grønnsaker til fordel for andre, billigere varer. Om frukt og grønt erstattes med usunne varer er det klart at dette kan påvirke helsen i negativ forstand, mener hun.

 - Mange bruker unødvendig mye penger på mat

Allikevel er matbudsjettet en utgiftspost mange av oss nordmenn bruker unødvendig mye penger på, ifølge Reitan.

  - Mange har rom for å kutte forbruket på mat, til tross for prisoppgang.  Ved å planlegge innkjøpene, og kutte antall turer til butikken kan en familie spare flere tusen kroner hver måned.

Hun sikter til at den dyre impulshandlingen da går ned.

 - Med prisoppgang på frukt og grønnsaker har man enda en god grunn til å gjøre dette.

 - Prioriter riktig

I tillegg er det også snakk om å prioritere riktig.

 - Prioritering er et nøkkelord, både når gjelder frukt og grønt og når det gjelder andre varer. Mange tenker ikke over at usunne varer som for eksempel godteri og potetgull gjør handlekurven unødvendig dyr. Har man behov for å kutte matbudsjettet, eller tilpasse forbruket til de nye prisene, er de unødvendige varene noe jeg ville prioritert bort først, sier Reitan.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!