SUNN LIVSSTIL: Å spise bra, være fysisk aktiv og unngå alkohol, tobakk og stress påvirker livslengde og -kvalitet, men vi er også født med en indre klokke som sier noe om hvor fort vi aldres.
SUNN LIVSSTIL: Å spise bra, være fysisk aktiv og unngå alkohol, tobakk og stress påvirker livslengde og -kvalitet, men vi er også født med en indre klokke som sier noe om hvor fort vi aldres. Foto: (Foto: Colourbox)

Studie: Indre klokke avgjør om du dør tidlig, ikke livsstilen

En sunn livsstil er ikke alt.

Publisert

(SIDE2): Det er fordeler med å leve sunt; spise bra, være fysisk aktiv, sove jevnt og godt, unngå stress. Dette er noen av faktorene som kan gi et bedre og lenger liv. Men likevel finnes det de som spiser sunt og trener jevnlig og aldri rører alkohol eller tobakk, som dør yngre enn andre.

LES også: Sjokolade kan redusere demensrisiko
OG her: Genforskere: Du eldes saktere av å drikke en iskald øl hver dag

En ny studie, publisert i tidsskriftet Aging, har muligens funnet forklaringen på hvorfor et sunt levesett ikke alltid garanterer et lengre liv.

- Det finnes veganere som sover 10 timer om natten og har en jobb med lavt stressnivå, og likevel dør i ung alder. Vi har funnet at noen mennesker har en hurtigere naturligaldringsrate, sier biostatistiker Steve Hovarth, som har ledet studien, til Guardian.

LES også: Derfor er det flere kvinner enn menn som opplever søvnproblemer

HJELPER IKKE: Tobakk er beviselig med på å redusere kvalitet og lengde på liv.
HJELPER IKKE: Tobakk er beviselig med på å redusere kvalitet og lengde på liv. Foto: (Colourbox)

Forskerne har undersøkt kjemiske forbindelser og oppdaget at høy biologisk alder – som ikke er det samme som reell alder – er forbundet med tidlig død. Det betyr at mennesker har et slags «indre ur» som styrer aldringshastigheten.

For de fem prosentene som aldres hurtig er risikoen for å dø tidligere 50 prosent høyere enn gjennomsnittet.

LES også: 7 tegn på at du stresser for mye

Men - faktorer som røyking, blodtrykk og vekt har fremdeles mer å si for når man dør, selv om det indre uret også virker inn.

Og det indre uret kan også være årsaken til at menn normalt sett dør tidligere enn kvinner.

- Kvinner aldres en smule langsommere enn menn. Det handler ikke om livsstil, det er en naturlig aldringsprosess som favoriserer kvinner, sier Hovarth.

LES også: Forskning: Derfor har du ekstra vondt i ryggen om morgenen

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!