Foto: Colourbox

Sterk mat kan forlenge livet

Studie viser mulig sammenheng mellom sterkt krydret mat og levealder.

Publisert

(SIDE2): Dersom du liker å piffe opp maten med chili, kan dette medføre en positiv helseeffekt som forlenger livet.

Det viser funn fra en større undersøkelse som er utført i Kina, skriver den engelske avisen The Guardian. Forskere har kartlagt kostholdet til nesten 500.000 mennesker over en periode på syv år.

Studien, utført av forskere ved Chinese Academy of Medical Sciences, har tatt for seg 199.293 menn og 288.082 kvinner mellom 30 og 79 år, spredt ut over hele Kina. Personer rammet av kreft, hjertefeil eller slag har blitt luket ut.

De som spiste sterkt krydret mat en eller to dager i uken hadde 10 prosent mindre risiko for å dø i løpet av studien, enn de som spiste slik mat sjeldnere enn en gang i uken. For deltakere som spiste sterkt krydret mat mellom tre og syv dager i uken, var risikoen 14 prosent lavere.

Studien har ikke gitt noen definitive svar, men forskerne bak undersøkelsen mener at ytterligere forskning kan føre til at kostholdsråd endres. Det er allerede kjent at virkestoffene i chili kan virke dempende på betennelser, ha en positiv effekt på tarmfloraen i fordøyelsen og ha andre mulige helsefremmende effekter.

Du kan lese hele undersøkelsen her.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!