VAKKER URT: Solhatt kommer opprinnelig fra Nord-Amerika, og har vært brukt lenge som urtemedisin av indianerne der.
VAKKER URT: Solhatt kommer opprinnelig fra Nord-Amerika, og har vært brukt lenge som urtemedisin av indianerne der. Foto: (Colourbox)

- Solhatt hjelper bedre mot influensa enn Tamiflu

Ny og oppsiktsvekkende studie om solhatt.

Publisert

(SIDE2): Og skal vi tro forskerne er det de som bryter ned immunforsvaret sitt med for lite søvn, dårlig matvaner, sigaretter, stress eller drikker for mye alkohol som har best nytte av solhatt.

  - Studien viser at det er de gruppene som kan ha nedsatt immunforsvar som hadde aller best nytte av solhatt, sier lege og øre- nese-hals-spesialist Andreas Schapowal.

Han er en uavhengig lege fra Sveits, som mener solhatt har god virkning på immunsystemet.

Solhatt er en urt, hvor bladene, blomstene og røttene brukes medisinsk. Urten vokser vilt i USA og Canada, og dyrkes i USA og Europa.

GODT ALTERNATIV: Øre-nese-hals-spesialist Andreas Schapowal mener solhattprodukter laget av friske urter er et godt alternativ mot forkjølelse og influensa.
GODT ALTERNATIV: Øre-nese-hals-spesialist Andreas Schapowal mener solhattprodukter laget av friske urter er et godt alternativ mot forkjølelse og influensa. Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

Andreas Schapowal holder sitt foredrag i forbindelse med lanseringen av den nye studien på Royal Society of Medicine i London, hvor studien presenteres av ingen ringere enn fastlegen til selveste Dronning Elisabeth, Peter Fisher.

Seminaret arrangeres av Bioforce og helsekostmerket A.Vogel, som fører en rekke ulike solhatt-produkter, og i salen sitter produktansvarlige for A.Vogel rundt om i verden, i tillegg til invitert presse, forskere og leger.

I studien ble effekten av produktet Echinaforce Hot Drink (Solhatt-preparat) sammenlignet med legemiddelet Tamiflu (Influensamedisinen Oseltamivir).

 - Mange vil heller bruke naturprodukt

Man ville se hvordan Echinaforce virket i forebygging av tilbakevendende infeksjoner og komplikasjoner som oppstår ved vanlig forkjølelse og influensa.

TAMIFLU OG ECHINAFORCE

Oseltamivir er et antiviralt middel som er utviklet av Gilead Sciences og markedsført under navnet Tamiflu av Hoffmann-La Roche. Oseltamivir er et legemiddel som brukes ved influensa. Oseltamivir er med på å hemme enzymene i influensaviruset. Det kan brukes forebyggende for personer som har vært utsatt for smitte. Og det kan brukes som behandling hos smittede personer tidlig i forløpet.

Echinaforce Hot Drink er et naturmiddel av solhatt og svarthyll som kan brukes både akutt og preventivt mot forkjølelse og influensa utviklet av A.Vogel.

 

- Studien viser at komplikasjoner ved influensa er større ved bruk av Tamiflu enn Echinaforce, dessuten er det mange som heller vil bruke et naturprodukt enn kjemikalier, sier lege Peter Fisher i sitt innlegg. 

Han påpeker dog at dette kun er en enkeltstudie og at det trengs flere studier.

Han påpeker også viktigheten av å starte behandling så tidlig som mulig i sykdomsforløpet.

I korte trekk viser studien at i gruppen som hadde blitt utsatt for Tamiflu forekom bivirkninger som lungebetennelse, bihulebetennelse og bronkitt i 6,5 prosent av tilfellene, sammenlignet med gruppen som hadde fått Echinaforce Hot Drink, hvor bivirkningene forekom  kun i 2,5 prosent av tilfellene. 

Studien viste at både Tamiflu og Echinaforce hadde effekt på både forkjølelse og influensa, men at Echinaforce i større grad forebygger gjentagende influensa og forkjølelse, i motsetning til Tamiflu.

 - Dette preparatet er særlig gunstig for de med nedsatt immunforsvar, mener lege Andreas Shapowal.
 - Dette preparatet er særlig gunstig for de med nedsatt immunforsvar, mener lege Andreas Shapowal. Foto: A.Vogel (Midsona)

 - Viktig med tidlig behandling

Ifølge lege Andreas Schapowal er det viktig å komme i gang med behandling første symptomsdag.

 - Å ikke behandle luftveisinfeksjoner er hovedgrunnen til antibiotikabruk når vi først oppsøker lege. Vi trenger alternativer til antibiotika!

Han viser til den nye studien der man ser en effekt av Echinaforce etter en uke med symptomer på influensa, mens man ikke ser effekt av Tamiflu etter samme tidsperiode. 

 - Echinaforce hjelper bedre mot influensa enn Tamiflu, sier Schapowal.

 Han er på ingen måte overrasket over funnene i studien.

 - Vi ser at Echinaforce hjelper på immunsystemet selv om vi ikke vet akkurat hvilke aktive stoffer som hjelper og hvordan. Jeg mener personlig at solhatt av ferske urter bør brukes preventivt og at det er særlig gunstig for de med et nedsatt immunforsvar. Tamiflu har vist seg å ha en svak effekt på influensa så jeg er ikke overrasket over funnene i studien, sier han til Side2.

 - Ingen dramatisk effekt

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk syns at den nye studien er interessant, men mener virkningen av behandling med solhatt er beskjeden.

BESKJEDEN VIRKNING: Steinar Madsen i Statens legemiddelverk mener undersøkelsen er interessant, men at virkningen er beskjeden.
BESKJEDEN VIRKNING: Steinar Madsen i Statens legemiddelverk mener undersøkelsen er interessant, men at virkningen er beskjeden. Foto: Statens legemiddelverk

 -  Det er en interessant undersøkelse. Vi vet fra før at Tamiflu (oseltamivir) kan redusere varigheten av influensa med ca. 24 timer dersom man begynner behandlingen på et tidlig tidspunkt. Tamiflu har derfor ingen dramatisk effekt på varigheten av en influensasykdom, sier han til Side2.

 - Tamiflu kan hindre smittespredning av influensa, mener Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk.
 - Tamiflu kan hindre smittespredning av influensa, mener Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk. Foto: (Foto: Scanpix)

Tamiflu kan på den annen side bidra til å redusere smittespredningen ved influensa og er derfor nyttig når det gjelder å beskytte pasienter med nedsatt immunforsvar eller pasienter som har sykdommer som gir økt risiko for komplikasjoner av influensa, slik som astma, KOLS, diabetes og hjertesvikt.

 - Kan være beskjeden virkning

  - Selv om det kan se ut som solhatt kan være like effektiv som Tamiflu i denne studien er det nok mer et tegn på at virkningen av begge behandlingene er ganske beskjeden, sier Madsen.

Han forteller at hos ellers friske personer anbefales ingen legemiddelbehandling av influensa utover febernedsettende ved behov.

  - Samlet sett tyder det vi vet om solhatt på at det kan være en beskjeden virkning mot forkjølelse og kanskje influensa. Mange undersøkelser har ikke funnet noen virkning, mens andre har funnet litt virkning. Både Tamiflu og solhatt har bivirkninger. Solhatt kan gi allergiske reaksjoner og utslett. Solhatt skal heller ikke brukes av pasienter med immunologiske sykdommer slik som for eksempel multippel sklerose, da solhatt kan forverre slike sykdommer.

Vil du lese flere helsesaker som denne? Følg oss på Facebook da vel.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!