Foto: Guro Holmene (Side2)

- Skolene «forgifter» barn og unge med usunn og farlig mat

Personlig trener Cornelis Elander frykter for helsa til norske skolebarn.

Publisert

(SIDE2):  Personlig trener og Nettavisen-blogger Cornelis Elander slakter tilbudet som er i norske skolekantiner i dag. 

Usunt tilbud

- Jeg skjønner ikke hvorfor man skal servere boller, brus og annen farlig mat til de yngste. Skolene «forgifter» barn og unge med usunn og farlig mat, fremfor å legge til rette for sunne og gode tilbud, sier Elander til avisen Bergens Tidende.

- Barn og unge bør få gode kostholdsvaner fra de er små, og her har skolene, barnehagene, myndighetene og samfunnet generelt et ansvar.

Han viser blant annet til en undersøkelse som ble publisert i januar som viser at det serveres mye usunn mat på norske skoler.

Over seks av ti kantiner på videregående hadde daglig tilbud om sukkerholdig brus. Nesten 20 prosent av kantinene på videregående skoler solgte potetgull, snacks og godteri hver dag, og enda flere hadde daglig tilbud om kaker, vafler og boller.

Undersøkelsen ble gjort av forskere ved Universitetet i Oslo og Bergen for Helsedirektoratet, og resultatene ble blant annet presentert i Aftenposten.

Like overvektige som USA

Videre sier Elander at han nå frykter nordmenn vil komme på samme nivå som USA om det ikke skjer endringer her i Norge. 

Den personlige treneren mener at som verdens rikeste nasjon så bør i alle fall frukt og grønt være gratis for skoleelevene. 

- Som verdens rikeste nasjon bør man kanskje servere sunne, gratis måltider i skolen. Om man ikke ønsker å ta det steget, så mener jeg at man bør tilby gratis frukt og grønt. I tillegg bør norske skolekantiner og norske skoler se på hva de tilbyr barna, sier Elander og oppfordrer rektorene til å ta en tur innom skolekantina for å se hva som blir solgt.

- Serverer de fiberrik, proteinrik og gunstig mat, så vil barna holde konsentrasjonen bedre og lære mer. Skolene må tilrettelegge for at det som tilbys er sunne og gode ting, mener Elander.

Retningslinjer for skolemåltidet

Helsedirektoratet har anbefalinger for hva som bør serveres på norske skolekantiner og i retningslinjene for skolemåltidet står det blant annet følgende:

«Skolene bør ikke tilby elvene brus og saft, potetgull, snacks og godteri». «Skolene bør heller ikke tilby elevene kaker, vafler og boller til daglig». 

Ifølge bt.no sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Knut-Inge Klepp, at det er sterkt beklagelig om disse varene tilbys elevene i skolen. 

Klepp forteller at undersøkelsene om skolemat og måltider i skolen har fått stor oppmerksomhet og han opplever at kommunene har et sterkt ønske om å bidra til å bedre situasjonen.

- Men vi har ikke data som kan si noe om hvorvidt det har vært en bedring i løpet av året, legger han til.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!