EN HØNEBLUND kan gjøre deg mer opplagt og kreativ, hvis den ikke varer for lenge!
EN HØNEBLUND kan gjøre deg mer opplagt og kreativ, hvis den ikke varer for lenge! Foto: (Colourbox)

Så lenge bør ettermiddagsluren vare

Ifølge forskere er dette den anbefalte tidsgrensen.

Publisert

(SIDE2): Tidligere i år skrev Side2 om at kvinner trenger mer søvn enn menn. Ifølge forskning skal årsaken være at kvinner har en mer kompleks hjerne.

Kan være sunt for helsa

Vi har også skrevet om at nye studier viser at det er verre å sove for mye enn for lite og nå skal det handle om ettermiddagsluren som mange er så avhengige av.

Forskning viser faktisk en liten høneblund midt på dagen kan gjøre deg både lykkeligere, mer effektiv og mer kreativ.

Men det gjelder å ikke duppe av for lenge! Ifølge forskere kan lange «powernaps» være skadelig for helsa, skriver den svenske avisen Expressen.

Maks en halvtime

I en studie har forskere gått igjennom søvndata fra 300.000 mennesker fra hele verden. Analysene viser at hvis man regelmessig tar seg en ettermiddagslur som varer mer enn 40 minutter er det en tydelig økt risiko for å utvikle metabolsk syndrom.

DUPPER DU AV PÅ SOFAEN? Mange setter pris på en liten powernap midt på dagen.
DUPPER DU AV PÅ SOFAEN? Mange setter pris på en liten powernap midt på dagen. Foto: (Colourbox)

Ifølge studien vil en «powernaps» som varer mer enn 90 minutter øke risikoen for å utvikle diabetes type 2 med femti prosent. 

Så hvor lenge bør ettermiddagsluren vare? Forskerne som har sett på dataene i studien hevder at det optimale er å ta seg en dupp midt på dagen som varer mellom 20 og 30 minutter. 

Tidligere i år skrev Medical Daily om at den perfekte middagsluren varer mellom ti og tjue minutter. En slik høneblund kan forbedre både handlekraft og kognitiv ytelse.

Hvis du sover lenger enn tretti minutter kan du føle omtåket og forvirret når du våkner, og det kan ta flere timer før du kommer ut av denne tilstanden. 

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!