I alle disse posene med tørket frukt er det tilsatt betydelig mengder hvitt, raffinert sukker.
I alle disse posene med tørket frukt er det tilsatt betydelig mengder hvitt, raffinert sukker. Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

Så du tror du spiser ren, tørket frukt?

Tørket frukt inneholder mer sukker enn Coca-Cola og seigmenn.

Publisert

(SIDE2): Tørket Mango fra Den lille nøttefabrikken inneholder for eksempel 27 prosent sukker. Og det er ikke det naturlige fruktsukkeret vi snakker om, men hvitt raffinert sukker.

Dersom du så på Matkontrollen på TV 2 forrige torsdag kunne du se at mange av posene med tørket frukt i butikken er søtet med mye sukker,  i tillegg til å inneholde det naturlige fruktsukkeret.

Høyt innhold av tilsatt sukker

Flere produkter fra ulike leverandører ble trukket frem og blant verstingene var Tørkede Tranebær og Tropisk Fruktmiks fra Bama. Disse er tilsatt hele 39 prosent sukker og 42 prosent sukker, ifølge TV 2 Matkontrollen.

LES OGSÅ: - Det kan være store forskjeller på polarbrød

Side2 har også sjekket ulike produkter av tørket frukt og alle posene på bildene inneholder betydelige mengder tilsatt sukker. Vi er også sjokkert over at innholdet av tilsatt sukker er så høyt.

 - Det bør være unødvendig å tilsette sukker i allerede søte produkter, mener ernæringsfaglig rådgiver og Side2-journalist Silje Bjørnstad.
 - Det bør være unødvendig å tilsette sukker i allerede søte produkter, mener ernæringsfaglig rådgiver og Side2-journalist Silje Bjørnstad. Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

Ernæringsfaglig rådgiver og Side2-journalist Silje Bjørnstad mener det tilsatte sukkeret er helt unødvendig.

- Fra et ernæringsmessig perspektiv mener jeg det er helt unødvendig å tilsette sukker i produkter som allerede har en naturlig søtsmak og som har et naturlig sukkerinnhold. Mange produsenter i dagligvarebransjen sier de gjør sitt for å bidra til et sunnere utvalg og en bedre folkehelse, men hvorfor gjøre et produkt som da i utgangspunktet er sunt til et mindre sunt produkt? spør Bjørnstad.

(Saken fortsetter under)

Som klassisk godteri

- Når det er sagt så blir jeg ikke lenger overrasket over at slike bearbeidede produkter også er en kilde til tilsatt sukker på lik linje som klassisk godteri. Industrien skylder på at sukker bedrer smak, konsistens og holdbarhet, men husk også at flere gode næringsstoffer kan gå tapt under bearbeiding.

Ernæringsfaglig rådgiver Silje Bjørnstad mener det er tragisk å gjøre et sunt produkt til et mindre sunt produkt.
Ernæringsfaglig rådgiver Silje Bjørnstad mener det er tragisk å gjøre et sunt produkt til et mindre sunt produkt. Foto: (Privat)

Med andre ord så vil det beste være å spise frukten slik som den er i sin naturlige form, mener hun.

  - Eller lag din egen tørket frukt uten at du tilsetter sukker. I tillegg til å være en sunnere variant, vil dette også være et rimeligere alternativ for lommeboka, tipser Bjørnstad.

Man skulle kanskje tro at søte frukter som mango og banan i hvert fall ikke trengte ekstra sukker, men dette har ifølge ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i Bama med konsistensen å gjøre.

At det må tilsettes sukker for å få «riktig tyggekonsistens» påpeker hun i torsdagens episode av Matkontrollen.

Mango og banan er begge særdeles søte frukter. Grunnen til at de blir tilsatt sukker skal være at de blir mer «spisevennlige» og at konsistensen blir bedre.
Mango og banan er begge særdeles søte frukter. Grunnen til at de blir tilsatt sukker skal være at de blir mer «spisevennlige» og at konsistensen blir bedre. Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

Mindre sukker i seigmenn enn tørkede tranebær

TV 2 har også sammenlignet tørket frukt med Coca-Cola og en pose med seigmenn. Noen av produktene inneholder syv ganger så mye sukker som Coca-Cola!

Sammenligner vi for eksempel Laban Seigmenn fra Nidar med Tørkede Tranebær fra Bama, ser vi at Laban seigmenn inneholder 70 gram karbohydrater hvor 58 gram er sukkerarter og Tørkede Tranebær inneholder 76,7 gram karbohydrater hvor hele 65 gram er sukkerarter.

SUKKERBOMBER: Begge disse må kunne kalles sukkerbomber, selv om tranebærene bidrar med kostfiber.
SUKKERBOMBER: Begge disse må kunne kalles sukkerbomber, selv om tranebærene bidrar med kostfiber. Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

Selv om det er mer sukker i de tørkede tranebærene bidrar de selvsagt med kostfiber som kommer fra tranebærene, mens Laban Seigmenn kun inneholder tomme kalorier.

Allikevel skulle man kanskje tro at det var mindre sukker i de tørkede bærene?

På pakken kan vi lese: «Tørkede tranebær er en god kilde til kostfiber», men burde det også stått: «Tørkede tranebær er en kilde til unødvendig mye sukker»?

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!