Foto: Adrian Møller Haugan (Side2)

RFSUs kondomundersøkelse 2016: Jenter om kondombruk

- Det er alltid jentene som tar initiativ til å bruke kondom, sier Mia, Tora og Julie.

Publisert

(SIDE2): Norske unge er flinke på å bruke kondom – i hvert fall flinkere enn de som er eldre. 27 prosent har alltid kondom tilgjengelig. Det er et av funnene i RFSUs nye, store nordiske undersøkelse, «Sex og kondom og sånn».

Venninnene Mia Eriksen Ellila, Tora Øgrim og Julie Larsen Jensen er siste års elever på Hartvig Nissens skole i Oslo, og Side2 møtte dem i forbindelse med fremleggelsen av kondom-undersøkelsen tirsdag.

De forteller at det er litt opp og ned med kondombruken.

- Jeg er veldig streng på å bruke kondom. Jeg kommer fra en streng kondom-familie, der det er viktig, så jeg prøver å være flink med det, sier Tora, og Mia sier seg enig i at det gjør hun også.

BESKYTTET SEX: Nordmenn er fremdeles ikke veldig flinke til å bruke kondom når de har sex med ny partner, men de unge er flinkest.
BESKYTTET SEX: Nordmenn er fremdeles ikke veldig flinke til å bruke kondom når de har sex med ny partner, men de unge er flinkest.

- Det har hendt, men jeg er ikke så flink på det alltid, sier Julie.

De tre venninnene tror det er en ganske vanlig tendens blant unge.

- Noen er veldig flinke å bruke kondom, og noen er veldig sløve. Noen bruker det innimellom. Men det skjer gjerne ikke første gang de har sex med en ny partner, sier Tora.

- Og det har ofte sammenheng med alkohol, det er ofte på fest og få har med kondom. Det blir litt dårligere dømmekraft da, legger Julie til, mens Mia understreker at det alltid er lettere om man har kondom på seg eller ikke.

- Har man det ikke tilgjengelig, så er det lettere å droppe det – så det er lurt å ha det med.

Trekløverets utsagn støttet også av RFSUs funn: Antall personer som anvendte kondom sist gang de hadde samleie med en ny person, har sunket noe sammenlignet med 2013. Kun hver tredje nordmann brukte kondom sist de lå med en ny person.

LES også: Så lenge varer et samleie i gjennomsnitt

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Jenter tar ansvaret

Men en ting enes de tre raskt om – hvem som tar initiativ til å bruke kondom.

- Jentene! Det er alltid jentene. Guttene er mer de som sier at kondom blir som å spise godteri med papiret på. Jenter er flinkere å sjekke seg for kjønnssykdommer og å bruke kondom. Det er jenter som tar ansvaret for prevensjon som p-piller.

Hvorfor er det slik tror dere?

- Flink pike-syndom? undrer Julie, mens Tora tror det har med hvordan gutter snakker om sex med hverandre.

- Jeg tror det er litt det at gutter skal være litt tøffere når det gjelder sex. Måten de snakker med kompisene på, sammenlignet mot hvordan vi snakker om det. Vi jenter er mer på det om man er sikker, det er en angst for å kunne bli gravid og slikt. Det tror jeg jenter føler mer på, enn det gutter gjør. Og tenker man ikke på det at man kan bli gravid, så er det kanskje noe de bryr seg litt mindre med.

RFSUs undersøkelse viser at de fleste synes at en som foreslår kondom er ansvarsfull, omtenksom eller voksen, så er det betydelig færre som tror at de selv blir oppfattet som ansvarsfull om de skulle foreslå kondombruk. Man er i tillegg tilbøyelig til å se på seg selv om kjedelig eller teit.

LES også: Du har trolig hatt sex med flere enn du er klar over

Foto: (Foto: Colourbox)

Skam-suksessen

Den siste tids store snakkis er NRK-serien «Skam», som er rettet mot ungdom, men som har fått et enormt publikum også i andre aldersgrupper.

Blant annet har både Kripos og Landsforeningen mot seksuelle overgrep gått ut og hyllet jentene, og sagt en av Skam-scenene bør bli pensum.

Og det er noe de tre sier seg enige i.

- Skam har vært bra på det å oppfordre til det å dra på legevakt eller lignende dersom man opplever overgrep. Det er mange unge som ser på det, så jeg tror det gir mange bra informasjon. Den er ikke moraliserende, men den opplyser. Det er veldig fint at barn får vite det tidlig. For det er nok av de voksne som moraliserer og forteller hvordan man helst ikke skal ha sex, i stedet for å snakke om det, sier Julie.

LES også: 5 ganger Skam (og Noora) tar opp viktige temaer

SKAM: Noora er hovedperson i denne sesongen av Skam. Hun opplever blant annet å våkne opp naken i senga med en gutt, uten å ane hva som har skjedd.
SKAM: Noora er hovedperson i denne sesongen av Skam. Hun opplever blant annet å våkne opp naken i senga med en gutt, uten å ane hva som har skjedd. Foto: p3.no

Og deretter tar Tora, Julie og Mia opp et viktig tema, som også har vært diskutert på universitetet i USA. Er «nei er nei», bra nok?

- Når slike ting, som det som skjer mot Noora, skjer, så tror jeg mange kan lure på om de var tydelige nok, om de kanskje likevel gjorde noe «galt». At de kan føle de ikke sa nei klart nok. Men poenget er vel heller at de ikke sa ja, sier Julie.

- Det burde være «ja er ja». Ikke «nei er nei». For da er det lettere å sette den streken, på hva som er greit.

Jentene, som går på skolen serien er lagt til, mener serien absolutt er veldig gjenkjennelig, om enn virkeligheten ikke er så dramatisk.

- Serien er veldig realistisk, det er det som er det geniale med serien. Og de er ikke redde for å tråkke midt i. Men det er jo ekstremt mye drama, hele tiden, men mange av spørsmålene er veldig realistiske og de tingene skjer.

Under ser du en av RFSUs nye videoer i kampanjen #brukkondom:

Screen9v2