Foto: Privat,

- Puppene er jo til for å amme med

Mira (22) ble bedt om å dekke seg til på kafè.

Publisert

Mira Bolsøy Aasjord var ute og gikk en tur med sin bror og hennes sju måneder gamle baby, da de bestemte seg for å besøke en kafé i Oslo. Lille Elliot hadde sovet i to timer, og da de kom fram, våknet han.

- Han var utrolig sulten, sier hun til an.no.

Aasjord, som opprinnelig er fra Steigen, satte seg ned for å amme lille Elliot. To minutter etter at hun hadde startet, skjedde det som satt henne ut. Hun hadde aldri opplevd noe som dette før.

- Hun som jobbet bak disken kom bort til meg og ba meg dekke meg til. Jeg forstyrret de som satt der, sa hun. Jeg måtte jo spørre om de ble forstyrret av at jeg gir mat til ungen min. Da sa hun bare «nei, de ble forstyrret av at de kunne se brystet mitt».

Hun har aldri opplevd noe lignende. Ifølge henne har hun ammet «over alt», til og med i Frankrike.

- Der er det enda mer uvanlig å amme, for damene skal raskt tilbake i jobb. Men til og med der har jeg ikke fått noen negative tilbakemeldinger eller blikk.

Satt med ryggen til

Aasjord fortsatte med ammingen. Da begynte de gjestene som tydeligvis var opprørt å snakke høylytt. Blant annet at dette ikke var en plass for barnevogner.

- Har du forståelse for at de reagerte?

- Nei. De satt jo med ryggen til, og måtte snu seg 180 grader for å se oss. I tillegg satt vi skjermet for oss selv. Og uansett mener jeg at det ikke har noe og si. Amming er jo helt naturlig. Puppene er jo til for å amme med, sier hun.

Hun ble bare sittende på kafeen i en halvtime. Men selv om opplevelsen var ubehagelig, og at det ble et kort besøk, vurderer hun sterkt å komme tilbake.

- Nå vurderer jeg å invitere til barseltreff på kafeen. Det er tydeligvis folk der som burde bli eksponert for mer ammende pupp. Det er ikke sexy, drøyt eller galt. Det er naturlig og sunt, og burde være et dagligdags syn, sier hun.

Hun poengterer at sønnen var helt rolig.

- Han verken skrek eller laget noe styr som kunne få folk irritert, sier hun.

Vanligere med amming

Etter at røykeloven ble innført i 2004, har det nærmest eksplodert med barnevogner og babyer på norske kafeer. Anne Sigstad er daglig leder i Ammehjelpen. Hun tenker at det dermed er flere som får muligheten til å ergre seg over mammaer som ammer. Hun tror røykeloven indirekte kan være en av grunnene til at synet på offentlig amming i Norge har blitt mer negativt de siste årene.

- Da ble det mye enklere for folk å dra ut å amme på kafe. Det var ikke så mange som ville ta med babyen sin på en røykfylt kafe. Så jeg tror det har blitt en lavere terskel for å amme offentlig, det er mer og mer vanlig.

Men selv om det blir mer og mer vanlig, mener Sigstad at det kan være lurt å være litt diskret.

- Det kan være greit å sette seg litt i skjul, også for egen del. Men jeg syns ikke at man skal slutte å amme offentlig. Man går jo inn på en kafe for å få seg en matbit og noe å drikke, og det må jo også babyene få. Om man da blir bedt om å forlate, eller henvist til toalettet, blir det feil. Det er jo ingen som ber et voksent menneske sette seg på do for å spise, sier hun.

Avisa Nordland har ikke klart å få en kommentar fra daglig leder på den aktuelle kafeen.

LES FLERE SAKER FRA AVISA NORDLAND HER.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.