Kjøtt kan være en like god omega-3-kilde som fisk ifølge økologisk bonde.
Kjøtt kan være en like god omega-3-kilde som fisk ifølge økologisk bonde.

Professor: - Kjøtt kan være like sunt som fisk

Kjøtt fra dyr som bare spiser gress og ikke tørrfôr, kan inneholde så mye omega-3 at det er like sunt som fisk, sier en professor i husdyrfag.

Publisert

– Når dyrene kun får gress, eller grovfôr, vokser de saktere. Men kjøttkvaliteten blir veldig god, sier den økologiske bonden Heinrich Jung fra Åsnes i Hedmark til NRK. Fettsyresammensetningen i kjøttet blir annerledes, og kjøttet blir en like god omega-3-kilde som fisk, mener han og får støtte fra akademisk hold.

Anna Haug, prosessor i husdyrfag ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, viser til amerikansk forskning som viser at omega-3-andelen mangedobles dersom kyrne spiser gress.

– Tall fra USA viser at forholdet mellom omega-6 og omega-3-fettsyrer er 20 til 1 dersom dyrene får maisbasert fôr. Men har de bare fått gress, er forholdet bare 2 til 1.

Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning anbefaler at vi spiser maks fem ganger så mye omega-6 som omega-3, men mange får i seg både 10 og 20 ganger mer omega-6. Samtidig påpeker Haug at det står bedre til i Norge og at de fleste norske kyr spiser en del gress.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!