FIKK DOP I DRIKKEN PÅ BYEN: Julianne Nilsen ønsker nå å advare andre mot å la drikken sin stå ubevoktet.
FIKK DOP I DRIKKEN PÅ BYEN: Julianne Nilsen ønsker nå å advare andre mot å la drikken sin stå ubevoktet. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Pilotfrue: - Jeg ble dopet med amfetamin

Julianne Nilsen fikk amfetamin i drikken sin. Dette gjør du om det skjer deg.

Publisert

(SIDE2): Tirsdag la Julianne Nilsen ut et innlegg på bloggen sin hvor hun skriver at hun ble dopet ned på byen.

Nilsen, som står bak bloggen Pilotfrue, forteller til Side2 at hun synes det var et vanskelig innlegg å skrive.

Vil advare andre

- Det var ikke noe spesielt artig å skrive om. Men jeg synes det var riktig. Jeg skriver jo dette for å advare andre, sier hun.

LES INNLEGGET HER:Dopet ned på byen

Blogginnlegget hennes er i skrivende stund dagens mest leste blogginnlegg, og tilbakemeldingene har vært både positive og negative, forteller hun.

- Det er heldigvis ikke så mye negativt. Det er mange som viser forståelse, men jeg ser også at noen mener det er selvforskyldt.

Det var på kvelden 21. mai at Nilsen fikk amfetamin i drikken sin. Hun og forloveden hadde vært på flere forskjellige utesteder, og det var langt på natt da hun følte at noe var feil.

- Følte jeg mistet kontrollen

- Jeg følte at jeg mistet kontrollen. Jeg gjorde ikke noe spesielt, men jeg følte meg annerledes, og det var en følelse jeg aldri hadde kjent før, sier Nilsen.

Hun fikk ikke sove den natten. Men hun fikk likevel ikke mistanke om at hun var blitt dopet før dagen etter.

Foto: Pilotfrue.blogg.no

- Man tror jo ikke at man har fått i seg dop. Jeg tenkte det kunne være noe annet som var galt. Men når jeg heller ikke kvelden etter får sove, og hjertet dunker så fort, i tillegg til at jeg ikke klarer å spise, så begynte jeg å tenke. Jeg satte meg ned for å søke litt på internett, og da var det jo ikke så vanskelig å komme frem til hva som var galt, sier hun.

Ble redd

Bloggeren forteller at hun ble redd da hun innså hva som mest sannsynlig hadde skjedd.

- Jeg leste at det kunne være livstruende om man hadde fått for mye, og siden det var en helligdag, så var det ikke så enkelt å komme seg til en lege. Så jeg lå våken den neste natten også, og ventet til legekontoret åpnet. Jeg var den første som var der, sier hun.

Hun tok med seg en urinprøve som hun leverte inn, og tirsdag fikk hun altså svar - hun hadde fått i seg amfetamin. Selv om dette skjedde natt til fredag, var det ikke før på søndagen at kroppen begynte å føles som normal.

Nilsen mener hun vet hvem som står bak, og kommer ikke til å la denne saken bli liggende.

AMFETAMIN

Amfetamin og metamfetamin er sentralstimulerende stoffer som virker på hjernen og gir økt våkenhet, økt selvfølelse og nedsatt appetitt, i tillegg til rusfølelse med hevet stemningsleie og kritikkløshet.

Virkninger på hjerte og blodkar gir økt risiko for hjerneblødning, hjerteinfarkt og hjerterytmeforstyrrelser.

Amfetamin og metamfetamin er kjemisk nært beslektet, og virkningene av disse stoffene er svært like. Det finnes flere hundre amfetaminliknende stoffer.

(Kilde: Sirus)

Hun oppfordrer nå alle til å ikke la glasset sitt stå ubevoktet på byen.

- Det er jo begrenset hvor mye man kan vokte glasset sitt, men hold det gjerne i hånden. De som leser dette tenker kanskje at de har hørt alt dette før, og at det ikke skjer dem. Men det kan det gjøre - det gjorde det med meg, og jeg følte meg så dum som hadde latt glasset mitt stå ubevoktet, sier hun.

- Narkotika kan ofte sette smak på drinken

Professor ved Senter for rus- og avhengighetsforskning (SERAF) forteller til Side2 at om du har latt drikken din stå ubevoktet, bør du passe på å smake godt på den, før du drikker hele.

- En av måtene man kan merke om man har fått noe i drinken sin, er på smaken. Ofte vil et rusmiddel sette en ikke ubetydelig smak på det du drikker, men det er ikke alltid man klarer å legge merke til dette. Kanskje særlig dersom man ikke er vant til å drikke så mye alkohol eller drinker, sier professor ved Senter for rus- og avhengighetsforskning (SERAF), Jørgen Gustav Bramness til Side2.

Professor Jørgen Gustav Bramness forklarer at det er viktig å ikke være alene dersom man mistenker å ha fått dop i drinken sin.
Professor Jørgen Gustav Bramness forklarer at det er viktig å ikke være alene dersom man mistenker å ha fått dop i drinken sin. Foto: SERAF

Det tok Nilsen ett døgn før hun innså at hun hadde fått i seg narkotika.

Bramness kan fortelle at virkningen du kan få av amfetamin er både doseavhengig og personavhengig. Men det er noen ting som gir en indikasjon.

- En liten dose kan kun gjøre deg mer våken og oppkvikket, omtrent som om du har tatt deg en kaffekopp, men får du en større dose kan du føle deg opplagt og selvsikker. Noen melder om at de føler seg «helt konge» og har det bra, og at de får et kick. Dersom du har fått i deg en større dose så kan du kjenne godt at du er påvirket ved å oppleve hjertebank, svetting, rødming, angst og uro. Hallusinasjoner forekommer og man kan føle mistenksomhet.

Når det er sagt så er ikke dosen helt avgjørende heller, kan Bramness fortelle.

- Noen er mer sårbare for rusmidler enn andre, og ofte vet man jo ikke hvordan det påvirker den enkelte.

Viktig å ikke være alene, om du mistenker dop

Dersom du opplever at ting ikke føles helt som det skal og kjenner igjen noen av symptomene ovenfor, så er det viktig å ikke være alene.

- Det er viktig å være sammen med noen som kan observere deg og det er viktig å oppsøke lege for å få hjelp. Ofte rekker man ikke mageskylling, men du kan for eksempel få blodtrykkdempende medisiner og beroligende midler, dersom legen mener du trenger det, sier Bramness.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!