BRA MATCH ELLER IKKE? Ekspertene mener at det er visse ting du bør få greie på når det gjelder partneren din sine verdier før dere blir ordentlig seriøse.
BRA MATCH ELLER IKKE? Ekspertene mener at det er visse ting du bør få greie på når det gjelder partneren din sine verdier før dere blir ordentlig seriøse. Foto: Igor Ustynskyy/Getty Images

Relasjoner

Disse spørsmålene kan svare på hvor godt du passer sammen med partneren din

Samlivsterapeuter avslører hva du bør finne ut om daten din før dere blir skikkelig seriøse.

Publisert Oppdatert

Enten du nettopp har begynt å date noen eller allerede har flyttet sammen og har barn, knytter det seg mange spørsmål og kanskje også usikkerhet rundt om hvorvidt man velger (eller allerede har valgt) den rette personen å tilbringe livet med.

Ifølge ekspertene ligger svaret på dette i å stille partneren sin - og seg selv - de rette spørsmålene for å få et inntrykk av hvem de egentlig er og hva slags verdier de har.

Women's Health Mag har snakket med samlivsterapeut Rebecca Hendrix og psykolog og samlivsterapeut Brandy Engler om hva som avgjør hvor godt man passer sammen i et forhold.

Magasinet har summert opp de viktigste temaene i totalt åtte spørsmål det kan være lurt å finne svar på før man blir altfor seriøse med hverandre. NB! De egner seg kanskje ikke på aller første date, sånn hvis du har lyst til å unngå å skremme vekk potensielle partnere😅

Les også: Fem datingbegreper som forvirret oss i året som gikk

Vi har gjengitt noen av dem her:

1. Kan du stole på partneren din?

Det kanskje største spørsmålet av dem alle, og som du bør stille deg selv: Kan du virkelig stole på partneren din? Deler man livet sitt med noen, med alt det innebærer av hverdagslige ting som husarbeid, Netflix, diskusjoner om hvem som skal lage middag, til store ting som huskjøp, alvorlig sykdom og kanskje barn, må du vite at du kan stole på partneren din og at du ikke får alt ansvaret alene.

- Dette er et spørsmål som kommer opp igjen og igjen innenfor parterapi, sier Brandy Engler. Hun forteller at mange ikke diskuterer dette på et tidlig stadie, men heller klager over det i etterkant.

2. Hvordan tilbringer du fritiden din?

Dette spørsmålet kan høres ganske uskyldig ut, men kan være en viktig pekepinn på hvor bra match dere er.

- Sier de at de liker å sove frem til klokken 12 og gå for en brunsj med alkohol, mens du er mer en «grønn juice og spinningtime»-jente er dere kanskje ikke en bra match på dette området, sier Rebecca Hendrix. Hun råder til å sørge for at man har noen likhetstrekk ved helgeplanene sine eller at dere begge er villige til å inngå store kompromisser.

3. Hva slags tilknytning har du til menneskene rundt deg?

Noen av oss er rett og slett bare mer selvstendige enn andre.

- Tilknytningsform handler om hvor mye nærhet du takler før nervesystemet ditt får for mye og hvor mye intimitet du kan klare deg uten før nervesystemet ditt signaliserer panikk, sier Brandy Engler.

Mens noen klarer seg med å treffes en gang i uken og synes det blir for mye å ringes hver dag, har andre behov for å være sammen nærmest 24/7, forklarer hun videre.

Fordi mennesker på hver sin side av denne skalaen vil påføre hverandre mye stress, er de ikke spesielt bra sammen.

4. Hvordan er sexlysten din?

Mens noen ønsker å ha sex hver dag, klarer andre seg fint uten. Dette kan imidlertid være katastrofalt et stykke frem i tid for et forhold.

- Personen som har lavere sexlyst, får vanskeligheter med å holde tritt med personen som har høyere sexlyst, forklarer Engler.

Hun understreker at dette er viktig å få klarhet i tidlig i et forhold. Det samme gjelder også for seksuelle preferenser.

5. Hva er det mest interessante du har lest i det siste?

- Still spørsmål som hjelper deg å forstå bedre hva som inspirerer intellektet deres, sier Rebecca Hendrix.

Skal man være sammen over en lengre periode, er det viktig å finne en person man kan ha en tilfredsstillende samtale med.

- Hvis lesing ikke er deres greie, spør hva slags musikk som betyr mye for dem eller hvilken kunstutstilling de kunne tenkt seg å se.

6. Hva gjør du med lønnen din neste måned?

Ulik innstilling kan ifølge ekspertene være grobunn for potensielle problemer i et forhold. Hvis du liker å bruke pengene dine på utemiddager og byturer, mens partneren din sparer til bolig, kan dere være en uheldig match.

For å unngå krangler i fremtiden, råder Rebecca Hendrix til å stille partneren spørsmål om hva de vil gjøre med sparepengene sine, hva penger betyr for dem og hvordan de ser på det å ha gjeld.

Les også: Dating: Er du betatt eller besatt av ham?

- Bør være 80 prosent likt

Finner du og partneren din ut at dere har like verdier på de aller fleste områdene, er sjansen god for at dere er en bra match. Rebecca Hendrix mener at å sikte på rundt 80 prosent like svar er et godt tall.

Dessverre finnes det ingen kjapp løsning eller et hundre prosent entydig svar på hvordan du kan finne ut om forholdet er verd å kjempe for eller om det er på tide å reaktivere Tinder og gå på byen igjen.

- Det avhenger av hvor viktig det er for deg å være med noen som har de samme verdiene som deg på dét spesifikke området, avslutter hun.

Se video under: Fem faresignaler i forholdet som ofte blir oversett👇

Kilde: Women's Health Mag

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!