Helseminister Bent Høye og direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg følger med når sykepleierstudent Helene Burger (t.h.) får en sprøyte med HPV-vaksine på St. Hanshaugen helsestasjon i Oslo mandag. 
Helseminister Bent Høye og direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg følger med når sykepleierstudent Helene Burger (t.h.) får en sprøyte med HPV-vaksine på St. Hanshaugen helsestasjon i Oslo mandag.  Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Over 62.000 unge kvinner har tatt HPV-vaksinen etter at den ble gratis

I begynnelsen av juni får 180.000 kvinner ny sms fra Folkehelseinsituttet.

Publisert

Unge kvinner født i 1991 eller senere har fått tilbud om gratis HPV-vaksine siden 1. november 2016. 

Vaksinen skal forebygge forstadier til livmorhalskreft og noen andre typer kreft. 

Ifølge nasjonalt vaksinasjonssenter SYSVAK har 62.208 kvinner takket ja til tilbudet i løpet av de første seks månedene fra 1. november 2016 til 30. april 2017, melder Folkehelseinstituttet.  

Les også: Ingen HPV-vaksinerte har fått livmorhalskreft

- Positivt

– Det er positivt at så mange unge kvinner allerede har tatt imot tilbud om HPV-vaksine og ønsker å beskytte seg mot livmorhalskreft og annen HPV-relatert kreft, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl ved Folkehelseinstituttet.

Les også: 34.000 flere har testet seg for celleforandringer etter #sjekkdeg-kampanjen

Sykepleierstudent Eva Godvik Lampe (24) får en sprøyte med HPV-vaksine på St. Hanshaugen helsestasjon i Oslo mandag. Fra 1. november 2016 har kvinner født i 1991 og senere fått tilbud om gratis HPV-vaksinering.
Sykepleierstudent Eva Godvik Lampe (24) får en sprøyte med HPV-vaksine på St. Hanshaugen helsestasjon i Oslo mandag. Fra 1. november 2016 har kvinner født i 1991 og senere fått tilbud om gratis HPV-vaksinering. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Unge jenter født 1997 eller senere har fått tilbud om HPV-vaksinen i 7. klasse, og omkring 80 prosent av disse har blitt vaksinert. De som takket nei har nå fått et nytt tilbud. 

Les også: Nesten 44.000 unge kvinner har tatt HPV-vaksinen etter at den ble gratis

50 meldinger om bivirkninger

Fakta om HPV-vaksine

Humant papillomavirus ( HPV) er det vanligste av seksuelt overførbare virus.

Mer enn 100 typer av HPV er identifisert.

De fleste virusene er ufarlige, men noen kan føre til forstadier til kreft.

Vanligst er livmorhalskreft, men også kreft i ytre kjønnsorganer hos kvinner og i endetarmskanalen hos begge kjønn.

Kreft i penis og i munnhule og svelg kan ha sammenheng med HPV-infeksjon.

HPV-vaksine ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet for jenter i 7. klasse i 2009.

Over 80 prosent av jentene i årskullene er vaksinert.

Kilde: Folkehelseinstituttet, Kunnskapssenteret. (©NTB)

Det er vaksinen Cervarix som brukes, og til nå er det sendt inn 50 meldinger om bivirkninger. Av disse er seks klassifisert som alvorlige. To av de alvorlige tilfellene gikk på alvorlige allergiske reaksjoner på vaksinen, og en melding om besvimelse etter vaksinasjon. 

Folkehelseinsituttet endrer ikke råd om HPV-vaksinen på bakgrunn av dette. 

Og denne: Kreftforeningen: For få unge kvinner tar celleprøve

I begynnelsen av juni kommer Folkehelseinstituttet til å sende ut en ny sms om HPV-vaksinen som går ut til kvinner født mellom 1991 og 1996 - omkring 180.000 personer. 

Hensikten med å sende ut sms er å minne om vaksinetilbudet, både til dem som ikke har startet og til dem som skal huske å ta de neste dosene, sier Margrethe Greve-Isdahl.

Du kan lese mer på Folkehelseinsituttets nettsider her. 

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!