Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Ny test kan forutsi om du får kreft - ti år før du får diagnosen

Forskere har oppdaget en sammenheng mellom telomerene og utviklingen av kreft.

Publisert

(SIDE2): En ny test kan forutsi med 100 prosent sikkerhet hvorvidt en person vil utvikle kreft opptil 13 år før det skjer, skriver telegraph.co.uk.

Forskere ved universitetene Harvard og Northwestern har oppdaget at de som senere utvikler kreft, har små endringer i kroppen allerede mer enn ti år før kreften diagnostiseres.

Telomer

En «beskyttende» kapsel, kalt telomer, sitter på endene av kromosomene og hindrer at DNA skades. De kan sammenlignes med den ekstra harde tuppen på en skolisse, som hindrer at lissene flises opp.

Telomerene forvitres betraktelig raskere hos de som sener får kreft, viser studien. De er kortere enn de burde være, og blir stadig kortere til rundt fire år før kreften utvikles. Alle personene i studien som hadde forkortete telomer, utviklet senere kreft.

- Å forstå hvordan telomer vokser kan brukes som en indikator på kreft. Ettersom vi så en sterk sammenheng mellom telomerenes endring hos en rekke forskjellige typer kreft, kan man etter hvert diagnostisere en lang rekke kreft-former med de rette testene, sier leder av studien, professor Lifang Hou.

LES også: Én kvinne hvert tiende år får denne krefttypen - Janne er den ene

Foto: Eirill Wiik (NTB scanpix)

«Kapres» av kreftcellene

792 personer ble fulgt opp og testet over en periode på 13 år. 135 av dem utviklet kreft i løpet av den tiden, blant annet prostatakreft, hudkreft, lungekreft og leukemi. Forskerne oppdaget i begynnelsen av studien, at de som senere utviklet kreft, hadde en langt hurtigere aldring av telomerene, enn de som ikke fikk kreft. «Beskyttelseskappen» var som hos en person 15 år eldre, hos de som fikk kreft. Telomerene blir nemlig kortere for her gang en celle deles – dermed er de kortere, jo eldre en person er.

Forskningen er publisert i tidsskriftet Ebiomedicine.

LES også: Anniken fikk nytt liv på grunn av blodgivere: - Dere skjønner ikke hvor viktig dette er

Kreftceller deler seg raskt og vokser fort, og forskerne antok at telomerene ville bli så korte de til slutt ble ødelagt. Men det er ikke det som skjer, sier Hou.

- Vi oppdaget at kreften «kaprer» telomerene når de blir korte, for slik å vokse og spre seg i kroppen.

Forskerne håper nå å finne ut hvordan kreften utnytter det at telomerene blir korte, og så finne en behandling som ødelegger kreftcellene uten at det skader kroppens egne celler.

Innvirke på livsforsikringer?

Enkelte vil kanskje ikke like å få vite at de får kreft, men forskerne peker på at det å få en slik beskjed kan gi flere anledning til å legge om livsstilen, og slik redusere risikoen.

Forsikringsselskaper den britiske avisen har snakket med, sier at dersom en test med 100 prosent sikkerhet viser at en person på et senere stadium vil utvikle kreft, vil det påvirke forsikringspremien.

Hvis du vil vite mer om telomerer og kreft-forbindelsen:

I 2009 fikk de amerikanske forskerne Elizabeth H. Blackburn,Jack W. Szostak og Carol W. Greider Nobelprisen for sin oppdagelse av telomerer og enzymet telomerase, som kan forlenge telomerene.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!