BLOGG SHOUT Ensjokomansbekjennelser: MEDSKYLDIGE I EN BLODRØD ELV (0)
Risdrikk eller soyadrikk? Gresk yoghurt eller skyr? Rislunsj eller Byggrynslunsj? Og bør du velge Mager kesam framfor originalen?
Risdrikk eller soyadrikk? Gresk yoghurt eller skyr? Rislunsj eller Byggrynslunsj? Og bør du velge Mager kesam framfor originalen? Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

Noen produkter virker helt like, men de er faktisk ikke det

Disse produktene kan lett lure deg. Hvilke skal du velge?

Publisert

(SIDE2): Er det ett fett om du velger skyr eller gresk yoghurt? Begge er meieriprodukt som inneholder frukt og müsli. Og de ser jo ganske like ut også.

- Når man skal sammenligne yoghurtvarianter så er det lurt å se på det totale innholdet av kalorier, fett, tilsatt sukker, protein og kalsium. Mye kalorier, tilsatt sukker og mettet fett trekker ned, mens mye protein og kalsium teller positivt, sier ernæringsfaglig rådgiver og journalist i Side2.no, Silje Bjørnstad.

Kan ha store variasjoner

Noen produkter virker som de er helt like eller vi tenker i hvert fall på dem som noenlunde like i innhold. Men det kan skjule seg ganske store forskjeller i ingredienslista selv på tilsynelatende like produkter.

SILJE BJØRNSTAD er journalist i Side2 og ernæringsfaglig rådgiver med bachelor i ernæringsfag.
SILJE BJØRNSTAD er journalist i Side2 og ernæringsfaglig rådgiver med bachelor i ernæringsfag. Foto: Guro Holmene

  - Inneholder produktet kostfilber og ekte biter av frukt og bær vil dette også trekke opp. Yoghurter og andre melkebaserte begermåltider kan ha store variasjoner både når det gjelder innhold av tilsatt sukker, kilokalorier og begerstørrelse. Som regel oppgis næringsinnholdet per 100 gram, men husk at de fleste begrene inneholder mer enn som så og som derfor gir store forskjeller i både energi- og sukkermengde, mener Bjørnstad.

Se hennes kommentarer til de første 8 produktene vi har plukket ut under.

Mellommåltid eller dessert?

Du står i matbutikken og er kanskje småsulten, du glemte å spise frokost eller du vil ha en noenlunde sunn dessert etter middag. Byggrynslunsjen virker jo sunnere enn rislunsjen, selv om de ser omtrent helt like ut i innpakning? Er virkelig forskjellen så stor at du bør kjøpe den sunneste, selv om det er rislunsjen du liker aller best?

Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

Byggrynslunsj Bringebær fra Fjordland
Pris:
14,90 kroner

Hovedingredienser: Byggrynsgrøt (83 prosent), melk, byggryn, kremfløte, sukker.

Bringebærsyltetøy: 60 prosent bringebær, hyllebær, sukker.

Næringsinnhold per. 100 gram vare: 111 kcal, 4,1 gram fett, 14 gram karbohydrater (hvorav 8,6 gram sukkerarter), 3,5 gram protein, 1,7 gram kostfiber, 0,3 gram salt.

Rislunsj med bringebær og Rips fra Tine
Pris: 10,90 kroner

Hovedingredienser: Rispudding (Helmelk, kremfløte), 10 prosent ris, sukker.

Syltetøy: 59 prosent bringebær, sukker, 10 prosent ripsjuice fra konsentrat.

Næringsinnhold per 100 gram: 149 kcal.
Protein: 3 gram, karbohydrat: 21 gram, fett: 5,7 gram.

I MORGEN  KAN DU LESE OM LEVERPOSTEI, FISKEKAKER, OST OG KAVIAR. Her er innholdet også ganske ulikt i to tilsynelatende like produkter.

Kommentar fra ernæringsfaglig rådgiver Silje Bjørnstad:

 - Ernæringsmessig så vil byggrynslunsj være et bedre alternativ enn rislunsj. Dette er fordi byggryn bidrar med flere av de gode næringsstoffene, og har et høyere innhold av disse, som for eksempel kostfiber og betaglukaner. Byggrynslunsjen scorer også bittelitt høyere på proteininnholdet i tillegg til å inneholde mindre tilsatt sukker. Denne inneholder også mindre kilokalorier per 100 gram for de som er opptatt av dette, men husk å sjekke porsjonsstørrelsen for å regne ut eksakt hvor mange kilokalorier et beger inneholder.

Bedre kun fordi det er magrere?

Selv velger jeg innimellom den magreste typen kesam, men jeg syns jo originalen er best fordi den er så mye fyldigere. Det jeg ikke visste er at proteininnholdet er såpass forskjellig også!

HVILKEN LIKER DU BEST?
DEL GJERNE DINE MENINGER NEDERST I SAKEN.

Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

Mager Vanilje Kesam fra Tine

Pris: 18,80 kroner
Smaksatt kvarg
Hovedingredienser: Skummet melk, 5 prosent sukker, oligofruktose L85, modifisert maisstivelse, vaniljearoma, vaniljefrø.

Næringsinnhold: 75 kcal per. 100 gram.
Protein. 8,9 gram, karbohydrat: 8,6 gram hvorav sukkerarter: 8,6 gram, fett: 0,6 gram.

Vanilje Kesam fra Tine

Pris: 15,40 kroner
Smakssatt kvarg
Ingredienser: Helmelk, 5 prosent sukker, modifisert waxy maisstivelse, vaniljeekstrakt, vaniljefrø.

Næringsinnhold: 126 kcal per. 100 gram.
Protein: 6,1 gram, karbohydrat: 8,8 gram, fett: 7,4 gram.

Kommentar fra ernæringsfaglig rådgiver Silje Bjørnstad: 

 - Både vanlig og mager vaniljekesam er et meieriprodukt som fint kan inngå i et sunt og variert kosthold. Helsedirektoratet anbefaler å velge magre meieriprodukter til hverdags, og disse to produktene viser at dette slettes ikke er så dumt. Den magre varianten inneholder nemlig mer protein og langt mindre fett, samt at den bidrar med færre kilokalorier per 100 gram.

Gresk yoghurt eller skyr?

Den ene har nesten dobbelt så mye protein som den andre!

Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

Gresk yoghurt med jordbær og granola fra Synnøve
Pris: 14,70 kroner

Næringsinnhold: 118 kcal per. 100 gram. En boks er 165 gram.
Fett; 2,4 gram, karbohydrater: 18,5 gram,  hvorav sukkerarter 14 gram,  protein: 5,4 gram, salt: 0,13 gram, fiber: 0,54 gram.

Hovedingredienser: Yoghurt og 20 prosent fruktblanding (80 prosent jordbærbiter, sukker), 9 prosent granola (havreflak, råsukker, frokostblanding m.m)

Skyr Skogsbærkick fra Q
Pris:
15 kroner

Næringsinnhold: 108 kcal per. 100 gram. En boks er 170 gram.
Fett: 0,4 gram, Karbohydrater: 15 gram, hvorav sukkerarter: 9 gram, kostfiber: 2,2 gram, protein: 10 gram, salt: 0.1 gram.

Hovedingredienser: Skummetmelk, musli 9 prosent, totalt 6 prosent tilsatt sukker, kirsebær, jordbær, sukker, skogsbær.

Kommentar fra ernæringsfaglig rådgiver Silje Bjørnstad: 

- Begge disse to variantene kan være et fint alternativ som et mellommåltid som blant annet bidrar med kalsium, men Skyr trekker det lengste strået da denne inneholder omtrent dobbelt så mye protein per 100 gram i tillegg til at den også har et høyere innhold av kostfiber. Et høyere innhold av protein og fiber bidrar til en jevnere blodsukkerstigning og en bedre og mer langvarig metthetsfølelse.

Soyadrikk eller risdrikk?

Ulike drikker som for mange er en avveksling eller en erstatning for melk er blitt populære de siste årene. Men nå er valgene blitt mange, mandeldrikk, havredrikk, risdrikk eller soya?

SOYA Original fra Alpro
Pris: 15,80 kroner

Hovedingredienser : Vann, avskallede soyabønner, sukker.

Næringsinnhold: 39 kcal per.100 ml
Karbohydrater: 2,5 gram
Hvorav sukkerarter: 2,5 gram
Fiber: 0,5 gram
Protein : 3 gram
Kalsium: 120 mg
Fett: 1,8 gram
Salt: 0,11 gram
Inneholder også vitamin D, B12 og riboflavin (B2)

Risdryck Osockrad fra Go Green
Pris:
21,20 kroner

Næringsinnhold: 50 kcal per. 100 ml
Hovedingredienser: Vann, ris, solsikkeolje, havsalt.

Protein: 0,2 gram
Fiber: 0,3 gram
Salt: 0,1 gram
Karbohydrater: 11 gram
Hvorav sukkerarter: 6 gram
Fett: 1 gram

Kommentar fra ernæringsfaglig rådgiver Silje Bjørnstad:

 - Her er det ingen tvil, soyaproduktet er det beste alternativet av flere årsaker. Risdrikken inneholder så godt som bare karbohydrater, mens soyadrikken har en høyere andel av protein og i tillegg er den beriket med kalsium, D-vitamin og ulike B-vitaminer. Soyaprotein regnes som fullverdig protein med alle de essensielle aminosyrene og soyadrikken inneholder også færre kilokalorier per 100 ml sammenlignet med risdrikken. 

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.