COCA-COLA: Det finnes mange myter og påstander om sukkerholdig brus, men de fleste er i alle fall enig om at det helsemessig ikke er en god tørstedrikk.
COCA-COLA: Det finnes mange myter og påstander om sukkerholdig brus, men de fleste er i alle fall enig om at det helsemessig ikke er en god tørstedrikk. Foto: (The Renegade Pharmacist)

Nei, å drikke Coca-Cola er ikke det samme som å ta en liten dose heroin

Svensk nettsted mener denne grafikken er misvisende.

Publisert

(SIDE2): I juli skrev flere medier om en grafikk presentert av The Renegade Pharmacist, en blogg driftet av tidligere farmasøyt Miraj Naik, som visstnok viser sju ting som skjer i kroppen når du har drukket en boks med Coca-Cola.

LES HELE SAKEN HER: Dette skjer i kroppen når du drikker en boks med Coca-Cola

Ifølge Miraj Naik vil kroppen blant annet få den samme fysiske reaksjonen som kommer ved bruk av heroin og at leveren omdanner all sukkeret fra brusen til fett.

Klinisk ernæringsfysiolog, Ella Allred, støttet de ulike punktene til den tidligere farmasøyten og mener at funnene er en god grunn til å kutte ut brusen.

Men nå skriver «Hälsogranskaren», som er en del av det svenske nettstedet metro.se, at de ulike påstandene om Coca-Cola slettes ikke er til å stole på.

HVA SKJER I KROPPEN ETTER at man drikker en boks med Coca-Cola, spør Miraj Naik som hevder at denne grafikken har svarene.
HVA SKJER I KROPPEN ETTER at man drikker en boks med Coca-Cola, spør Miraj Naik som hevder at denne grafikken har svarene.

Sant, men misvisende

«Hälsogranskaren» mener blant annet at det er usikkert om mannen bak grafikken i det hele tatt er farmasøyt og at flere av punktene er misvisende. Enkelte påstander er til og med løgn, mener nettstedet.

Den svenske siden henviser til blant annet Nettavisens blogger Gunnar Tjomlid som selv har kommentert de ulike påstandene.

«Som jeg har skrevet en del ganger er sukkerholdig brus absolutt noe man skal begrense inntaket av. Mye tyder på at høyt inntak av sukkerholdig brus fører til vektøkning, økt risiko for diabetes type 2, uheldige nivåer av det usunne kolesterolet, og økt risiko for metabolsk syndrom. Likevel skal man være på vakt når man ser slik bilde, fordi virkeligheten er som regel mer kompleks og nyansert»,skriver bloggeren. 

Kroppen påvirkes av koffein og sukker, men...

«Når det har gått 45 minutter etter at man har drukket en boks med Coca-Cola så vil kroppen pumpe ut dopamin som får deg til å føle deg glad. Det gir samme effekt som heroin, men i mindre doser», står det blant annet på grafikkbildet.

Trening og sex øker også til økt dopaminnivå i kroppen, men ingen skal påstå at sex og trening derfor er sammenlignbart med heroin, skriver det svenske nettstedet.

Et annet punkt som «Hälsogranskaren» reagerer på er at etter 40 minutter vil kroppen din absobere all koffeinen i brusen og dette fører til at pupillene dine utvider seg, blodtrykket stiger og du blokkerer muligheten for å føle trøtthet.

«Hälsogranskaren» skriver videre at det stemmer at koffeinet er absorbert etter 40 minutter, og at koffein binder seg til reseptorer som fører til at det reduserer følelsen av å være trøtt. Men det er ikke det samme som at koffein hindrer deg i å føle trøtthet.

I tillegg påpeker nettstedet at effekten av koffein minsker jo oftere man drikker det, samt at en boks med Coca-Cola inneholder mye mindre koffein enn for eksempel en kopp kaffe som i gjennomsnitt inneholder fire ganger mer koffein.

«Hälsogranskaren» skriver også at det er feil å si at etter 10 minutter så havner 10 teskjeer med sukker inn i kroppen, noe som tilsvarer det maksimale anbefalte inntaket av tilsatt sukker.

Både en svensk og norsk Coca-Cola boks inneholder 35 gram sukker, ifølge kostholdsveilederen Somebody.no. Dette tilsvarer cirka 7 teskjeer sukker, ikke 10 som det står på grafikken.  Dette igjen vil bidra med cirka 70 prosent av det maksimale daglige inntaket av sukker, skriver «Hälsogranskaren».

Sukker som omdannes til fett

Et annet punkt hevder at etter 20 minutter så får du en skyhøy blodsukkerstigning som fører til at kroppen begynner å produsere insulin. Leveren svarer på denne reaksjonen ved å omdanne sukkeret til fett.

Den svenske ernæringsfysiologen Ida Berge sier til Netdoktor.se at det bare er en liten del av sukkeret som omdannes til fett fordi kroppens metabolisme i første omgang er å bruke karbohydratene som energikilde og i tillegg kan kroppen lagre overskudd av glukose som glykogen uten at dette lagres som fett.

- Det er først når depotene i lever og muskler er fylt opp med karbohydrater at kroppen blir tvunget til å omdanne en del av sukkeret til fett, forklarer Ida Berge.

Ble du engasjert av denne saken? Lik oss på Facebook for å bli tipset om flere lignende saker!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!