NYTT: Prior samarbeidet med Meny om den nye narasin-frie kyllingen.
NYTT: Prior samarbeidet med Meny om den nye narasin-frie kyllingen. Foto: (Prior)

Nå får du narasin-fri kylling i butikken

Forbrukernes reaksjoner har hatt innvirkning på produksjonen.

Publisert

(SIDE2): I samarbeid med Meny lanserer Prior nå en kylling produsert uten narasin i fôret, under navnet «Kyllinggården». Kyllingen har vært lansert i enkelte av kjedens butikker allerede, men går når fullt ut.

Innen neste år skal all kylling fra produsenten, og så de vanlige gule pakkene, være fri for narsin.

LES også: Nå får du kylling uten antibiotika

Nedgang i salget

Den nye kyllingen er et resultat av kylling-debatten som raste i fjor høst. Norsk slaktekylling hadde da lenge vært under lupen, og Veterinærinstituttets anslo at rundt halvparten av alle kyllinger blant annet er smittet av av en ny type antibiotikaresistent bakterie, som er resistent mot en gruppe antibiotika kalt kinoloner.

Det førte til at forbrukerne ble engstelige, og de siste 12 månedene har salgsnedgangen for alle produsenter vært på 8 prosent.

- Dette var et klart signal fra forbrukerne. De ønsket en renere kylling fostret opp på en annen type fôr og hvor det ikke vil være bruk av antibiotika i produksjonen. Meny har lyttet til forbrukerne og er stolte av å kunne tilby en ny og bedre kylling til våre kunder, sier Meny-sjef Vegard Kjuus i en pressemelding.

Også Coop og Den stolte hane kommer med narasin-fri kylling i disse dager.

Som før

Informasjonssjef i Nortura, Eskil Pedersen, sier salget av kylling nå er som før.

- Salget av kylling er stort sett tilbake på det samme nivået, som før debatten. Det var en reduksjon en periode, men vi opplever at tillitten til kylling som produkt er tilbake.

HVA ER NARASIN?

Narasin er et godkjent fôrtilsetningsstoff som er klassifisert i tilsetningsstoffgruppen koskidiostatika. Dette brukes i fôret til slaktekylling for å motvirke koksidier, som er en type encellete parasitter som kan gi alvorlig tarmsykdom hos kylling.

Er narasin antibiotika?

I Europa er narasin klassifisert som et koksidiostatika, det vil si et tilsetningsstoff til bruk i fôrvarer, og ikke som et legemiddel. Narasin har imidlertid antibakteriell effekt, og er klassifisert som antibiotika i blant annet USA. I utgangspunktet hadde EU en intensjon om å forby koksidiostatika som tilsetningsstoff i fôr fra 2011. Det ble utført forsøk i mange europeiske land, inkludert Norge, for å finne andre tiltak for å redusere eller unngå koksidiose hos slaktekylling. Konklusjonen fra EUs prosjekt ble at verken vaksinasjon eller andre tiltak som ble utprøvd kan erstatte bruk av koksidiostatika i fôr.

(Kilde: veterinærinstituttet)

LES også: Mattilsynet mistenker salmonella i kylling

Så langt har 82 kylling-gårder lagt om produksjonen, og målet er at all kylling fra Prior på sikt skal være produsert uten narasin i foret.

- Dette arbeidet startet vi med for en god stund siden og intensiverte det vinteren 2014. Vi har økt antall produsenter som driver oppdrett uten narasin i foret, sakte men sikkert. Det første grepet nå er å selge den nye kyllingen gjennom «Kyllinggården» og samarbeidet med Meny. Så jobber vi fortløpende for å fase flest mulig produsenter inn i dette. I løpet av 2016 er all produksjon uten bruk av narasin.

- Ikke farlig

Pedersen peker på at det ikke er farlig å spise kylling.

- Norge har den beste kyllingen i verden, og det er noe både vi og myndighetene kommunisert. Den må gjennomstekes, men gjør man det og følger vanlige hygieneregler, er det trygt å spise, sier informasjonssjefen, og påpeker også kyllingens ernæringsmessige fordeler.

- Ved å si vi ikke skal ha narasin i foret, tar vi et stort nytt steg. Vi blir en av de fremste aktørene i verden på det.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.