UTEN NARASIN: Denne kyllingen inneholder ikke ett gram narasin.
UTEN NARASIN: Denne kyllingen inneholder ikke ett gram narasin. Foto: (Foto: Norgesgruppen)

Nå får du kylling uten antibiotika

- Vi har lyttet til forbrukernes ønsker og krav.

Publisert

(SIDE2): Det sier konsernsjef Arne Kristian Kolberg i Nortura.

Prior kommer altså med kylling som ikke har fått fôr med narasin.

Narasin er et antibiotikalignende stoff som er blitt brukt preventivt for å unngå sykdom i kyllingbesetningene. Den nye Prior-kyllingen vil ikke være behandlet med noen form for antibiotika, skriver Norgesgruppen i en pressemelding.

LES OGSÅ: Nordmenn spiser 51 tonn antibiotika i året

 - Skeptisk til narasin

Norsk slaktekylling har lenge vært under lupen, og Veterinærinstituttet har tidligere anslått at rundt halvparten av alle kyllinger blant annet er smittet av av en ny type antibiotikaresistent bakterie, som er resistent mot en gruppe antibiotika kalt kinoloner.

LES OGSÅ: Matekspert tør ikke ta i rå kylling - foreslår risikomerking

President i den norske Legeforeningen, Hege Gjessing har også uttalt at hun er bekymret for bruk av antibiotika i kyllingfôret. Og særlig narasin.

 - Når de bruker et medikament som fungerer som et antibiotikum, selv om det ikke defineres som det, da blir jeg skeptisk, sa hun tidligere i et intervju med VG.

HVA ER NARASIN?

Narasin er et godkjent fôrtilsetningsstoff som er klassifisert i tilsetningsstoffgruppen koskidiostatika. Dette brukes i fôret til slaktekylling for å motvirke koksidier, som er en type encellete parasitter som kan gi alvorlig tarmsykdom hos kylling.

Er narasin antibiotika?

I Europa er narasin klassifisert som et koksidiostatika, det vil si et tilsetningsstoff til bruk i fôrvarer, og ikke som et legemiddel. Narasin har imidlertid antibakteriell effekt, og er klassifisert som antibiotika i blant annet USA. I utgangspunktet hadde EU en intensjon om å forby koksidiostatika som tilsetningsstoff i fôr fra 2011. Det ble utført forsøk i mange europeiske land, inkludert Norge, for å finne andre tiltak for å redusere eller unngå koksidiose hos slaktekylling. Konklusjonen fra EUs prosjekt ble at verken vaksinasjon eller andre tiltak som ble utprøvd kan erstatte bruk av koksidiostatika i fôr.

(Kilde: veterinærinstituttet)

 - Et gjennombrudd

Den nye kyllingen skal ikke ha fått ett eneste gram av narasin i fôret, og den første besetningen ble slaktet for to dager siden. Den selges nå hos MENY Mosseporten.

 - Dette er et gjennombrudd som befester norsk kyllingproduksjon som verdensledende, sier Kolberg.

Så snart produksjonen er tilstrekkelig økt, vil all Prior-kylling produsert for MENY være narasin- og antibiotikafri. I tillegg skal den nye Meny-kyllingen få mer plass i kyllinghusene for å bedre dyrevelferden.

- Kundene har vært bekymret for kyllingen. Vi har tatt bekymringen på alvor og lanserer nå et renere produkt, sier MENY-sjef Vegard Kjuus.

Ble du engasjert av denne saken? Lik oss på Facebook for å bli tipset om flere lignende saker!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!