Nettavisen-blogger Maria Høili følte seg tidligere hånet av Adrian Lorentsson i Mental Helse Ungdom, da hun delte noe personlig. Nå reagerer hun på hans nye utspill.
Nettavisen-blogger Maria Høili følte seg tidligere hånet av Adrian Lorentsson i Mental Helse Ungdom, da hun delte noe personlig. Nå reagerer hun på hans nye utspill. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

Maria Høili: - Han gjør jo narr av andre. Det syns jeg er skikkelig kvalmt

Blogger Maria Høili ut mot Adrian Lorentsson i Mental Helse Ungdom.

Publisert

(SIDE2):  - Det gikk en faen i meg da jeg leste denne saken. Eller, først så måtte jeg le, for det han sier er jo helt drøyt. Så tenkte jeg at dette må få konsekvenser, sier Maria Høili (33) til Side2.

Høili referer til Side2-saken: Adrian Lorentsson: - Jeg har fått nok av kjendiser som «snakker ut».

Her snakker kommunikasjonssjef i Mental Helse Ungdom, Adrian Lorentsson (28), om hvilken åpenhet vi trenger rundt psykisk helse. Og at han er lei av kjendiser som «snakker ut» i tabloide saker i media.

 - Hvorfor skal han ha en mening om hvem som skal få lov til å uttale seg i media og ikke? Han burde ikke jobbet med mental helse i det hele tatt. Han er rett og slett usunn for unge folk som sliter, sier Høili.

Maria Høili er trebarnsmor, blogger og forretningskvinne. Hun er datter av milliardæren og Europris-gründer Terje Høili.

Selv beskriver hun seg som en åpen og ærlig blogger som er opptatt av samfunn, helse og selvrefleksjon.

Les mer om Maria Høili i «Det store intervjuet» i Nettavisen.

 - Du gjorde narr av meg offentlig

Slik begynner hun blogginnlegget sitt:

«Kjære Adrian, du burde aldri jobbet i mental helse for ungdom. For 8 mnd. Siden etter at jeg hadde delt noe svært personlig, i innlegget, det er vondt å være rik, gjorde du narr av meg offentlig, du laget til og med et youtube klipp for å håne meg. Jeg ser at du selv har slitt og vært, åpen i media om egne problemer som angst, mobbing og depresjoner, for så å bli deprimert. Så om jeg skal kalle deg en feit jævel slik du hånet meg når jeg delt noe personlig. Hvordan føles det?»

Maria er Nlp coach, utdannet innen tankestrukturer. Hun  bor på en gård i Lier med  sine tre barn og ektemannen Edvard Erken.
Maria er Nlp coach, utdannet innen tankestrukturer. Hun  bor på en gård i Lier med  sine tre barn og ektemannen Edvard Erken. Foto: (Privat)

Høili mener kjendiser kan være et ansikt utad og kan hjelpe andre som sliter, nettopp fordi de får komme til orde i media.

 - Jeg mener kjendiser som snakker om psykisk helse kan være med på å ufarliggjøre psykiske lidelser.  Og hvorfor er det slik at Lorentsson skal bestemme hvem som gjør dette på en god måte og ikke? Er det fordi han selv kjenner seg igjen i noen kjendisers historie og ikke andres da eller? Det blir for snevert, syns jeg.

Høili sikter her til at Lorentsson nevner sanger og låtskriver Lene Marlin og Grand Prix-deltaker og artist Agnete Johnsen som eksempler på kjendiser som står fram og er åpne på en god måte.

 - Ikke en slik åpenhet vi trenger

I artikkelen snakker Lorentsson om at man ikke bør være åpen for åpenhetens skyld:

Adrian Lorentsson i Mental Helse Ungdom mener Maria Høili bommer i kritikken.
Adrian Lorentsson i Mental Helse Ungdom mener Maria Høili bommer i kritikken. Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

«Hovedproblemet er den retrospektive åpenheten, som til slutt bare blir en fjær i hatten. Og mange av de som snakker om at de «ikke er helt perfekte» eller føler seg «mislykket» klarer å fremstille seg selv som relativt vellykkede likevel. Og det gjør det jo bare vondt verre! Det er ikke en slik åpenhet vi trenger.»

 - Hun bommer jo helt

 - Det blir litt meningsløst å kommentere det hun sier i blogginnlegget, for jeg syns hun bommer helt. Hun må lese hele artikkelen. Det handler jo om at den aller vanskeligste og viktigste åpenheten er den man viser de aller nærmeste, her og nå. Ikke den retrospektive åpenheten, sier han til Side2.

Lorentsson forteller at den åpenheten han mener vi trenger er den åpenheten folk kan identifisere seg med og som trigger folk til å være åpen med sine nærmeste.

I februar i år skrev Maria Høili et blogginnlegg som het: Det er vondt å være rik.

Senere laget Lorentsson en video der han harselerer med Høili sitt blogginnlegg. Videoen ser du her:

- Det at hun er såra over min YouTube-video er leit, men det at hun syns det er forferdelig å være rik er det nok ikke så mange som kjenner seg igjen i, og mange blir nok provosert av det.

- Beklager hvis jeg har gått for langt

Høili på sin side mener Lorentsson går langt over streken.

 - Han gjør jo narr av andre og det syns jeg er skikkelig kvalmt. Og jeg forventer en beklagelse fra ham. Dessuten syns jeg hans uttalelser og hvordan han holder på burde ha fått konsekvenser for lenge siden.

Lorentsson forklarer at han laget videoen, der han harselerer med Maria Høili, for å illustrere at det ikke er mange som kjenner seg igjen i at det er vondt å være rik.

 - Samtidig er jo ikke jeg i stand til å sette meg inn i hvordan hennes liv fortoner seg og hvordan de problemstillingene føles, så hvis jeg har gått for langt så er jeg den første til å beklage det, sier Lorentsson.

 - Vanskelig å forholde seg til rikdom som problem

Allikevel står han for det han har sagt og gjort.

 - I den verden jeg befinner meg så ser jeg den ene tragedien etter den andre. Da blir det vanskelig å forholde seg til rikdom som et problem, når det er så mange som faller utenfor jobb og skole på grunn av psykiske helseproblemer som fører til et liv med hyppige økonomiske bekymringer.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!