Madeleine fikk kraftig reaksjon på antibiotika. Hun fikk sykdommen TEN, og mistet 90 prosent av huden på kroppen.
Madeleine fikk kraftig reaksjon på antibiotika. Hun fikk sykdommen TEN, og mistet 90 prosent av huden på kroppen. Foto: Privat

Madeleine (27) mistet 90 prosent av huden

Det Madeleine trodde var bitt etter en skogstur, viste seg å være noe langt mer alvorlig. NB! Vi advarer mot sterke bilder.

Publisert

(SIDE2): - Det begynte med noen små prikker. Jeg hadde vært ute i skogen den dagen, så jeg tenkte at det kanskje var dyrebitt eller noe. Men etter hvert begynte det å bli utslett på brystet og det føltes varmt og ubehagelig, sier Madeleine Blom (27) fra Oslo til Side2.

Da utslettet ble verre, dro hun til legen. Beskjeden var at det trolig var elveblest eller starten på psoriasis.

- Jeg nevnte til legen min at jeg nylig hadde begynt på antibiotika på grunn av en urinveisinfeksjon, men legen mente det ikke kunne være medisinene. Men det viste seg jo at det var nettopp det.

Madeleine fikk allergisk reaksjon over absolutt hele kroppen.
Madeleine fikk allergisk reaksjon over absolutt hele kroppen. Foto: privat

Senere på dagen følte Madeleine seg enda dårligere. Hun fikk høy feber og vondt i huden. Den ble rødflammet. Det var som å være veldig solbrent, beskriver hun.

Madeleine dro på Legevakten og flere leger kom ut og inn for å undersøke henne. De fant heller ikke ut hva det var, men trodde det kanskje kunne være en reaksjon på antibiotikaen. Madeleine ble sendt til Rikshospitalet.

- Utslettet spredde seg

- Da jeg kom dit, var jeg ekstremt hoven overalt. I ansiktet så det ut som jeg hadde tatt Restylane for 10.000 kroner, sier Madeleine og ler litt:

- Men det var altså så utrolig vondt. Da jeg kom til sykehuset, hadde utslettet spredd seg til beina, ryggen, overalt. Jeg begynte også å få store blemmer.

Madeleine hadde store smerter og ble satt på ulike medisiner og behandling. Men endelig fikk hun svar på hva som feilte henne: Diagnosen var Steven- Johnson syndrom (SJS).

Ifølge Store medisinske leksikon er dette en sjelden og alvorlig tilstand med utbredte utslett, sår og blemmer. Man kan også få blemmedannelse i munn og øyne. Syndromet fører til feber og nedsatt allmenntilstand. Tilstanden utløses oftest av medikamenter, i Madeleines tilfelle skyldtes det reaksjon på antibiotika.

Foto: Privat

Sykdommen krever sykehusinnleggelse med tett overvåking av blant annet hudlege og øyelege. Dødeligheten er anslått til 30 prosent. Madeleine fikk senere diagnosen TEN, som betegnes som en mer alvorlig form for SJS.

Oslo Universitetssykehus har ikke besvart Side2s henvendelser for kommentar.

Huden hevet seg

27-åringen husker ikke så mye av de første dagene på sykehuset. Hun fikk bandasjer over hele kroppen og sårene ble vasket hver dag av sykepleiere.

- Det som skjer er at «huden hever seg». Det blir som brannskader. Også neglene mine falt av. Den første dagen skulle sykepleierne skylle meg i en dusj og rense sårene, det gjorde så vondt at jeg kastet opp. Jeg klarte ikke røre meg, alt gjorde vondt, også det å spise. Jeg fikk masse smertestillende.

Både spesialister og studenter kom innom, fordi diagnosen er så sjelden.

- En lege sa til meg at studenter var spesielt interessert, fordi det var så sjeldent man kunne se noen som overlevde, sier Madeleine.

Selv om hun ikke var redd da hun var innlagt på sykehuset, synes hun den kommentaren er skremmende å tenke på i ettertid. Hun er glad for at hun kom raskt til behandling.

Madeleine påpeker at hennes tilfelle er svært sjeldent, men hun ønsker å opplyse andre om hvor viktig det er å være oppmerksom på bivirkninger av medisiner.
Madeleine påpeker at hennes tilfelle er svært sjeldent, men hun ønsker å opplyse andre om hvor viktig det er å være oppmerksom på bivirkninger av medisiner. Foto: Privat

LES SAKEN: Dette kan bety slutten for antibiotika

- Tror ikke folk tenker over bivirkninger

Etter en måned på Rikshospitalet begynte Madeleine å bli bedre, og hun kunne reise hjem. Det er nå tre år siden hun fikk «TEN».

Oslo-jenta ønsker ikke å fortelle sin historie for å skremme andre, hennes tilfelle er ekstremt sjeldent, påpeker hun, men for å opplyse om at det er viktig å lese bruksanvisninger på medisiner man tar.

- Jeg tror mange ikke tenker over at medikamenter kan gi alvorlige bivirkninger. Du kan få alvorlige bivirkninger, selv av Paracet. Man skal tenke seg om før man tar medisiner og lese vedlegget nøye.

I dag er Madeleine mye bedre. Hun har fortsatt skiller i huden, og noen røde skjolder der hun har hatt blemmer. I tillegg blir hun lett solbrent.

- Jeg er ikke helt som før, men jeg er så mye bedre. Enten så går det jo bra, eller ikke. Og med meg så gikk det bra. Jeg må få sagt at jeg er utrolig fornøyd med den dyktige hjelpen jeg fikk på Rikshospitalet.

LES OGSÅ SAKENE:
Over 50.000 nordmenn får unødvendig antibiotika

Rapport: Superbakterier vil ta ett liv hvert tredje sekund i 2050

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!