INA MAY GASKIN: Den kjente hjemmefødsel-guruen holder foredrag rundt om i verden om god fødselsomsorg.
INA MAY GASKIN: Den kjente hjemmefødsel-guruen holder foredrag rundt om i verden om god fødselsomsorg. Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

- Kvinner er blitt redde for å føde

Fødselsguru Ina May Gaskin mener kvinner igjen må stole på sin egen kropp.

Publisert

(SIDE2): Mandag holdt verdens «mor» innen fødselsomsorgen, amerikanske Ina May Gaskin (74) foredrag for en stappfull sal av kvinner, som var kommet til konferansen «Menneskerettigheter i Fødsel» i regi av Jordmorteamet, i Drammen.

Hun fikk stående applaus da hun kom inn i salen, som bestod for det meste av kvinner, både jordmødre, gravide, kvinner som hadde med seg barn i bæresele og ikke minst kvinner som er opptatt av fødselsomsorg.

Ina May Gaskin er kjent som leder av hippiesamfunn på 60- og 70-tallet og er grunnleggeren av Farm Midwifery Center, i Tennessee, USA. Hun har selv tatt imot 1200 babyer.

Mange i salen hadde med seg boken hennes Ina May’s Guide to Childbirth, for å få denne signert av hjemmefødsel-guruen selv.

LES OGSÅ:- Det høres galt ut å bli tobarnsmor som 18-åring

 - Skapt for å føde

Ina May er opptatt av at en fødsel kan og bør være en positiv opplevelse for kvinnen og at vi kvinner igjen må tørre å stole på det naturen har gitt oss.

 - Kvinner kan føde barn og på sykehus i dag så har naturen på mange måter blitt glemt. Vi må igjen stole på at kvinnens kropp er skapt for å føde barn og ta hensyn til dette på en respektfull måte.

 Ina May er en stor pådriver for at kvinnen skal få velge hvordan hun vil føde selv og mener hjemmefødsel er viktig for de som vil og trenger det.

 - Jeg sier ikke at hjemmefødsel er for alle, men det er viktig for mange å kunne føde hjemme. De fleste kan føde hjemme, dersom de er innstilt på det, og verken tvillingfødsel eller at babyen ligger «feil vei» er til hinder for en hjemmefødsel. Jeg har tatt i mot begge deler flere ganger i hjemmefødsel, sier hun.

Hun mener også det er for mange advarsler som verserer innenfor fødselsomsorgen i dag og at naturen i mange tilfeller blir undertrykt.

Ina May Gaskin

I 1971 grunnla Ina May Gaskin, sammen med ektemann Stephen, en gård i Summertown, Tennessee. Der utviklet hun og ektemannen sammen med jordmødrene på gården The Farm Midwifery Center, som var en av de første fødselssentrene utenfor sykehus, i USA. Familiemedlemmer og venner er aktive og blir oppfordret til å ta en aktiv rolle i fødselen.

Ina May Gaskin har hatt en stor innvirkning på fødselsomsorgen i USA mye takket være boken Spiritual Midwifery som hun ga ut i 1977.

Mellom 1977 og 2000 ga hun ut magasinet Birth Gazette fire ganger i året og hennes andre bok Ina May’s Guide to Childbirth, ble publisert i 2003. Bøkene hennes er oversatt til en rekke språk, blant annet tysk, italiensk, ungarsk, slovensk, spansk og japansk.

 - Det er ikke noe galt i å være gravid når man er over 35 år og det er heller ikke noe galt med et svangerskap som varer i 43 uker. Det skjer! Og det er ikke slik at en fødsel skal vare i et gitt antall timer for å være «normal». En kvinne kan føde et barn på 20 minutter, mens andre bruker en uke. Vi er alle ulike.

 - Bruk positive og morsomme ord

Det viktigste innen fødselsomsorgen, mener Gaskin, er at jordmoren kjenner kvinnen godt. At kvinnen føler seg sikker på at hun kan føde og får den oppmuntringen hun trenger for å gjennomføre en god fødsel.

 - Det viktigste vi kan gjøre som jordmødre er å gi kvinnen selvtillit.

 - Bruk positive og morsomme ord. Vær rolig og ikke bruk negative ord, prøv å snu redselen ved å flytte fokus.

LES OGSÅ: Jordmor lei fødselspropaganda: - Slutt å skremme vettet av de gravide

Ifølge Gaskin kan dette gjøres ved hjelp av helt enkle teknikker som massasje, latter, musikk, dans, ved ikke å gi ordrer, men heller se hvordan kvinnen beveger seg under fødsel og trekke fram og applaudere hennes naturlige bevegelsesmønster.

LES OGSÅ: Gynekologen: «Her har vi en, vent litt, her er det jammen en til, og enda én!»

 - Det vi vil er at kvinnen skal slippe de negative stresshormonene som får kroppen til å spenne seg. Bare ved latter så åpner kvinnen mer opp og det blir lettere for babyen å komme ut. Det kan høres banalt ut, men latter kan gjøre mye i en fødsel. Kvinner som har prøvd har blitt overrasket! Dessuten bør ingen ligge på rygg i fødsel, stå opp, vrikk på hoftene, bruk en ball å rulle på, gå rundt i rommet og hold munnen og kjeven åpen, for å slappe mer av.

FØDSEL PÅ THE FARM: Ina May Gaskin og nybakt mor til en liten jente på The Farm Midwifery Center i 1985.
FØDSEL PÅ THE FARM: Ina May Gaskin og nybakt mor til en liten jente på The Farm Midwifery Center i 1985. Foto: (c) Karen Kasmauski/corbis (Allover Press)

 - Redde for å være for trange

Både i Norge og i USA er keisersnitt mer brukt enn tidligere og dette mener Gaskin er et resultat av at leger har fått for stor makt og at kvinner er blitt reddere for at de faktisk klarer en fødsel.

 - Mange unge kvinner er redde for at de for eksempel er for trange. De er redde for at babyen ikke skal klare å komme ut og at kroppene deres ikke tåler påkjenningen, at noe skal gå galt under fødselen, eller de er redde for selve smerten. Takhøyden for å utføre et keisersnitt er i dag også mye lavere enn tidligere. «Treg framgang» er et ord jeg liker dårlig som grunn og jeg syns også det er galskap at babyen skal tas med keisersnitt fordi den ligger med føttene ned, for eksempel. 

 - Ingen kan garantere at alt går bra

Ved Farm Midwifery Center har de 3000 fødsler på samvittigheten og selv har Gaskin vært med på 1200 fødsler.

Senteret har kunnet vise til ekstremt gode tall på vellykkede fødsler og for mange gravide kvinner er det nettopp redselen for at noe kan gå galt, som er viktig når de velger hvordan de skal føde.

 - Det er lett å tro at babyer som blir født på sykehus alltid overlever, det er ikke sant. Noen ganger går det galt fordi noen gjør feil, andre ganger fordi det dessverre er naturens gang. Ingen kan garantere at alt går bra, heller ikke at en fødsel er uten smerte, sier Gaskin.

Hun mener mange førstegangsfødende tror en fødsel er et eneste stort smertehull.

 - Smertene i fødsel kommer og går. Noen har til og med orgasmefødsler og det ingen prater om er den tiden imellom, hvor det faktisk ikke gjør vondt. Jeg husker jeg hadde en ung jente i fødsel som spurte meg: «Hvorfor er det ingen som snakker om den tiden imellom riene, hvor det faktisk ikke gjør vondt?»

Da Ina May første gang tok i mot et barn var det egentlig mannen hennes som skulle ta i mot barnet.

 - Fødselen kom brått på for et vennepar av oss, og mannen til kvinnen som skulle føde lurte på om ikke mannen min kunne stille opp fordi han var krigsveteran og kanskje var vant til å se blod. Han kunne dessverre ikke fordi han måtte holde et foredrag og da så jeg min sjanse, sier hun til Side2.

« Men kan du noe da?»  var den vordene farens umiddelbare reaksjon.  Men jeg gjorde jobben sammen med kvinnen og kanskje var det nybegynnerflaks, for det var virkelig en perfekt fødsel, ler hun.

 - Hun fødte raskt, hun glødet og smilte og vi fikk hverandre til å slappe av. Etter dette ble jeg kalt for jordmor og fikk etter hvert trening av en fødselslege. 

Ina May Gaskin og jordmor Cathrine Trulsvik i Jordmorteamet.
Ina May Gaskin og jordmor Cathrine Trulsvik i Jordmorteamet. Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

 - For få jordmødre

Slik det er i dag ved norske sykehus, kjenner gjerne ikke kvinnen jordmoren som skal ta i mot babyen. Ofte kan jordmoren gå av vakt og du får en ny jordmor før babyen er født.

 - Det er for få jordmødre, det skulle vært en jordmor for hver kvinne, som kunne følge kvinnen gjennom graviditeten også. Noen kvinner er engstelige for å føde og ved å ha noen du stoler på og kjenner ved din side, kan en fødsel bli så mye bedre, mener Gaskin.

Hun mener at fødsel handler om følelser og at også negative følelser kan brukes og snus til positive følelser.

 - Dessuten er det så viktig at ikke en jordmor må gå under fødselen, hjelpe til på et annet rom eller gå av vakt. Jordmødre kommer kanskje rett fra en annen fødsel og inn i en annen også og det kan virke negativt på kvinnen. Gravide kvinner er ekstremt intuitive og tolker ofte jordmorens ansiktsuttrykk og kroppsbevegelser, sier hun.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!