«BAKEKONA»: Stine Haslestad er gift og har en sønn på tre år sammen med sin ektemann. Hun arbeider fulltid i en barnehage og har det siste året også blitt en kjent bakeblogger med fokus på å ha en sunn livsstil. «Bakekona» har delt sin historie om vektnedgangen og er åpen om at det å gå ned i vekt handler om mer enn bare kalorier.
«BAKEKONA»: Stine Haslestad er gift og har en sønn på tre år sammen med sin ektemann. Hun arbeider fulltid i en barnehage og har det siste året også blitt en kjent bakeblogger med fokus på å ha en sunn livsstil. «Bakekona» har delt sin historie om vektnedgangen og er åpen om at det å gå ned i vekt handler om mer enn bare kalorier. Foto: (Privat (Bakekona.blogg.no))

- Kakene trenger ikke å være sukkerbomber

Bloggeren «Bakekona» slet selv med vekta. Nå gjør hun suksess ved å inspirere andre til å bake og å spise sunnere.

Publisert

(SIDE2): Hver eneste dag er flere tusen innom bloggen til Stine «Bakekona» Haslestad for å finne tips og oppskrifter til sunnere hverdagsmat og desserter.

Se oppskrifter til «Bakekona» lenger ned i artikkelen!

På kort tid har 27-åringen fått over 10,000 følgere på Facebook og «Bakekona» tror blant annet at hennes oppfatning om at sunn matlaging og baking ikke trenger å være så komplisert, er én av grunnene for bloggsuksessen.

Tradisjonelle ingredienser i nye oppskrifter

- Det viktigste for meg er at varene er lett tilgjengelige. Oppskriftene inneholder ikke «så mye rart», og man trenger ikke å gå fra butikk til butikk for å finne ingredienser, sier Stine til Side2.

Selv bruker hun mye av for eksempel havremel, havregryn og sukrin gold i sine fristende bakverk.

DESSERT HVER DAG: «Bakekona» mener at kaker og bakverk ikke nødvendigvis trenger å være sukkerbomber. Ved å bytte ut ingredienser i oppskrifter kan man enkelt få en saftig kake med mer av de gode næringsstoffene.
DESSERT HVER DAG: «Bakekona» mener at kaker og bakverk ikke nødvendigvis trenger å være sukkerbomber. Ved å bytte ut ingredienser i oppskrifter kan man enkelt få en saftig kake med mer av de gode næringsstoffene. Foto: (Bakekona.blogg.no)

- Ved å for eksempel bytte ut hvetemel eller deler av hvetemelet med fullkornsmel vil man enkelt få en mer fiberrik og sunnere versjon, forteller «Bakekona».

- Det hender jo også at jeg bruker produkter som for eksempel mandelmel, men jeg er opptatt av at det ikke skal være så avansert eller at oppskriftene skal inneholde «ukjente ingredienser». Man skal kunne gå i en vanlig matvarebutikk for å finne det man trenger, mener Stine. 

Overdrevent kalorifokus

Selv om det blir mange sukkerfrie desserter og kaker så påpeker bloggeren at hun ikke har noen «100 prosent sukkerfri livsstil» eller at hun har et kosthold som ikke inneholder «nei-mat».

Stine vet selv hvordan det kan være når man stadig skal nekte seg ting fordi man for eksempel ønsker å gå ned i vekt.

- Jeg hadde alltid slitt med vekta. Etter graviditeten meldte jeg meg inn i «Vektklubben» og det var da jeg begynte å prøve ut nye og sunnere oppskrifter. Men når man skal ned i vekt blir det automatisk et stort fokus på kaloriinnholdet, forteller 27-åringen.

- Jeg nådde et punkt hvor kaloriene betydde mer enn maten, innrømmer hun.  

«Jeg har den siste tiden gitt meg selv en liten realitysjekk! Våkn opp, Stine! Du har blitt litt "kaloriforstyrret". Jeg har lært enormt mye av medlemskapet i Vektklubb, og det har vært et utrolig bra hjelpemiddel for meg å gå ned i vekt. Men en vakker dag må "navelstrengen" klippes, og man må stå på egne bein. Stole på og bruke all kunnskapen man har lært. Og ikke minst - kjenne på hva sult er, og ikke hva "budsjettet" sier man skal spise. Jeg vil ikke gå på noe "diett" lenger. Det ordet eksisterer ikke her. "Å slanke seg" i mange år burde få bjeller til å ringe om at du gjør noe som ikke er riktig. Finn årsaken! Få hodet på plass, og ta kontrollen over valgene du gjør i livet ditt. Ingen dager er like. Noen dager er man mer sulten, og andre dager er ikke behovet like stort. Når man også trener ved siden av, vil man ofte merke nettopp dette. I tillegg er det lurt for kroppen å ikke holde seg til det samme hver eneste dag», skrev Stine på bloggen tidligere denne måneden.

«Jeg har en blogg som handler om mat og livsstil, og med det føler jeg også et slags "ansvar" som blogger. Jeg vet jeg har lesere i alle aldre, og derfor var det litt godt for meg å dele med dere noen personlige tanker. Selv om jeg ikke deler et bilde av potetgull-bollen eller smågodt-skåla jeg har på lørdager, så betyr det ikke at jeg nekter meg selv "nei-mat"», skriver bloggeren i dette innlegget.

- En sunn livsstil handler også om å ha en sunn psyke, forklarer Stine til Side2.

Hun forteller at hun i dag ikke lenger har noe problematisk forhold til mat og kaloriinnhold. 27-åringen sier hun opplever en helt annen matglede ved å være åpen for ny mat og det å eksperimentere med nye oppskrifter og retter.

- Jeg er opptatt av at maten skal være sunn og fargerik, men alle må finne sin balanse, sier bloggeren.

- Det handler om å finne det kostholdet og den livsstilen som fungerer for deg. For eksempel fungerer det ikke for meg å la være å spise smågodt med sønnen min på lørdager.

Stine får ofte spørsmål om næringsinnhold og antall kalorier i oppskriftene.

- Jeg skjønner jo at folk vil vite dette, men samtidig må man senke skuldrene og nyte maten, poengterer «Bakekona». 

- Jeg har inntrykk av at mange stadig konkurrerer eller sammenligner seg med andre, men hver enkelt må finne ut hva som fungerer for seg og sin kropp. Tallet på badevekta er ikke det viktigste, sier hun.

- Husk at én porsjon for meg er ikke nødvendigvis det som tilsvarer én porsjon for deg. Vi er alle forskjellige og har ulike behov.

Oppfordrer folk til å være kreativ

Stine forteller at hun henter inspirasjon fra blant annet Pinterest og andre bloggere når det gjelder baking og det å lage mat.

Hun går også inn på tradisjonelle og kjente matsider på nettet der hun kan finne en oppskrift som hun tilpasser med sunnere ingredienser.

- Man trenger ikke å følge en oppskrift slavisk. Ofte har man en grunnoppskrift som kan tilpasses i det uendelige, sier bloggeren. 

Stine har selv flere ganger servert kaker og andre bakverk til gjester uten at de har visst at dette har vært sukkerfrie og sunnere alternativer med stor suksess.

Men smaker disse sunne dessertene og kakene som tradisjonelle bakverk?

- Det er mange som har blitt tatt på senga over hvor godt ting smaker uten at det er puttet masse sukker i det man har laget, sier den bakeglade ettbarnsmoren. 

- Mange ganger smaker det som «ekte vare», men av og til blir ikke resultatet kanskje helt slik som man hadde håpet, noe jeg også påpeker i de ulike blogginnleggene, forklarer hun. 

Egen kokebok?

Stine legger ikke skjul på at det å kombinere livet som fulltidsarbeidende småbarnsforelder med å være en populær blogger byr på en hektisk og krevende hverdag.

- Det er klart det går en del tid, men jeg er jo glad i å være på kjøkkenet. Samtidig er sønnen min også veldig glad i å være med på bakingen og da slår man to fluer i en smekk, sier bakebloggeren.

27-åringen forteller også at tilbakemeldinger fra blogglesere gjennom mail og kommentarer motiverer henne til å blogge.

- Det er selvfølgelig svært gøy og inspirerende å få kommentarer og tilbakemeldinger om suksesshistorier. Jeg får mail fra både yngre og godt voksne mennesker som forteller om stor suksess gjennom oppskrifter og retter de har funnet på bloggen. 

Stine ser heller ikke bort ifra at hun en gang i fremtiden kan gi ut sin egen kokebok.

- Jeg har ikke noe på gang ennå, men det er klart at det hadde vært veldig gøy å få gitt ut en egen bok med sine egne oppskrifter, sier «Bakekona».

Sukkerfri og saftige kanelsnurrer

110 gram fibra fullkornsmel (ca 2 dl)
90 gram havregryn eller havremel (ca 2 dl)
50 gram sukrin gold (ca 0,5 dl)
1 ss bakepulver
1/2 ts kardemomme
30 gram lett margarin - rett fra kjøleskapet
250 gram mager kesam

SUNT OG SMAKFULLT: Disse kanelsnurrene lager du på under tyve minutter.
SUNT OG SMAKFULLT: Disse kanelsnurrene lager du på under tyve minutter. Foto: (Bakekona.blogg.no)

Sett stekeovnen på 225 grader. Bruk gjerne en kjøkkemaskin hvis du har til å blande sammen deigen slik at alt blir blandet fort sammen. Bland de tørre ingrediensene. Tilsett smør og kesam, og bland godt sammen på høy hastighet. Strø litt fullkornsmel utover kjøkkenbenken. Legg deigklumpen på benken og strø litt mer mel over. Trykk deigen litt ned og vend noen ganger. Bruk en kjevle til å kjevle ut deigen. Fordel smøret utover deigen, og strø over kanel og sukrin gold, eventuelt sukrin. Rull sammen, og skjær i skiver på ca 1-1,5 cm tykkelse. Stekes i 7-9 minutter, avhengig av tykkelse og ovnen du bruker. Spis kanelsnurrene som de er eller topp de med melisglasur.

Frokost i en glasskrukke

SUNN FROKOST: La deg friste av denne næringsrike frokostvarianten.
SUNN FROKOST: La deg friste av denne næringsrike frokostvarianten. Foto: (Bakekona.blogg.no)

50 gram havregryn - tilsvarer ca 1 dl.
1 beger Yoplait dobbel 0 % i smaken vanilje
ca 0,8 dl skummet melk - eller den varianten du foretrekker
1 ss sukrin gold eller sukrin om du foretrekker det

Enten kan du blande alle ingrediensene i en bolle, og så heller det over på en glasskrukke. Eller så kan du tilsette alle ingrediensene i en krukke, sette på lokket og riste løs. Eller bare blande alle ingrediensene i en skål og dekke skålen med plast. 

Legg frosne bringebær og blåbær på toppen. Friske bær kan selvsagt også brukes.

Sett på lokk eller dekk med plast og inn i kjøleskapet til dagen etterpå. Resultatet er en slags havregryns«krem» med en litt syrlig og frisk topping!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!