Ernæringsfysiolog Camilla Andersen mener vi må den dårlige samvittigheten til livs og at matgleden igjen må mer i fokus.
Ernæringsfysiolog Camilla Andersen mener vi må den dårlige samvittigheten til livs og at matgleden igjen må mer i fokus. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

- Joda, du kan fortsatt spise sjokolade

Se hvordan du kan gjøre bevisste valg og allikevel beholde matgleden.

Publisert

(SIDE2): Det er ikke så enkelt alltid å gjøre bevisste valg når vi har såååå lyst på sjokolade og vi samtidig vet at kroppen hadde satt mer pris på en gulrot.  Så skal vi nekte oss sjokoladen og drøvtygge gulroten?

De færreste har vel gjort som han som på «Hellstrøm rydder opp» bare spiste nugatti. For slik gikk det med ham.

Men ernæringsfysiolog Camilla Andersen mener matgleden må i fokus igjen. Tidligere har hun sagt at det ikke finnes usunn mat, bare usunne mengder.

Og at foreldre bør lese litt nøyere på innpakingene.

- Her tenker jeg det er noen foreldre som får seg en overraskelse, sa hun da vi ba henne vurdere ulike typer saft.

- Må fjerne angsten

- Min viktigste oppgave som er næringsfysiolog er å forsøke å fjerne all angsten og dårlige samvittigheten som er skapt rundt kosthold. Folk er blitt redde for å spise både det ene og det andre og vi hører jo stadig om antibiotika i kylling og at det ikke er næring igjen i grønnsakene, så det er jo ikke rart man både kan bli tullete og oppgitt, sier ernæringsfysiolog Camilla Andersen til Side2.

LES OGSÅ:Smaker du forskjell på disse colaene?

Hun driver somebody.no som blant annet har som mål å gi folk enkel kunnskap om kosthold.

  - Jeg tror det viktigste er å ta egne, bevisste valg og kjenne at man har kontroll selv. Og den kunnskapen - som gir deg frihet rundt eget kosthold - er det jeg ønsker å gi videre. Mitt tips er at hver enkelt setter seg inn i sitt eget kosthold og begynner å luke litt i uvanene sine, blir bevisst på hvilke mengder av ulike matvarer som faktisk er ok å spise og henter tilbake matgleden og alt som egentlig er positivt med kosthold.

Velg heller..

Andersen mener på ingen måte du skal eliminere godsakene fra kostholdet ditt. Men du trenger jo ikke spise den aller mest kaloririke sjokoladen i godterihyllen for det.

 - Selv om en sjokolade ser liten og søt ut, kan den bidra med mange flere kalorier enn du kanskje trodde. La oss ta en nærmere titt og sammenligne noen matvarer for å se hvorfor litt kunnskap er godt å ha for å kunne ta bevisste valg, selv når vi skal kose oss:

En kokosbolle kan gi deg akkurat det søtbehovet du trenger. Velg heller den lille bollen enn en stor kanelbolle.
En kokosbolle kan gi deg akkurat det søtbehovet du trenger. Velg heller den lille bollen enn en stor kanelbolle. Foto: Foto: Colourbox

KOKOSBOLLE VERSUS MUFFINS

145 kcal inneholder en medium stor kokosbolle og 520 kcal inneholder muffins fra Aunt Mabel's.

BELGISK VAFFEL VERSUS BOLLE MED SJOKOLADE

Belgisk vaffel fra 7 eleven inneholder  474 kcal og en bolle med sjokoladebiter fra 7 eleven inneholder 291 kcal.

KANELBOLLE VERSUS VAFFELPLATE

En kanelbolle fra Deli de luca gir deg 378 kcal mens en vaffelplate fra samme kjede gir 237 kcal.

BALLERINAKJEKS VERSUS CAFE COOKIES

Ballerina bringebær kjeks fra Sætre inneholder 64 kcal per.stk mens Café cookies fra samme produsent inneholder 122 kcal per.stk.

Juicen inneholder mer kalorier enn brusen, men juicen bidrar også med næringsstoffer. Velg vann først og fremst, men kos deg med et glass brus eller juice i ny og ne.
Juicen inneholder mer kalorier enn brusen, men juicen bidrar også med næringsstoffer. Velg vann først og fremst, men kos deg med et glass brus eller juice i ny og ne. Foto: (Foto: Colourbox)

BRUS VERSUS JUICE

Og når du er tørst, tenker du at du tar et sunt valg når du velger juice istedet for brus?

Et glass brus: 105 kcal mens et glass appelsinjuice: 117 kcal.

Dette er et nyttig eksempel fordi mange tenker at juice er et sunt valg -  og det har de jo rett i - men det gjør ikke juice til en tørstedrikk likevel. Vær også oppmerksom på at det å drikke kalorier ikke gir samme metthetsfølelse som å spise mat, så skal man holde kontroll på vekten er det lurt å ikke få i seg for mange kaloriergjennom drikke, samtidig som man spiser det man pleier.

Americano istedenfor kaffe mocca? Det er kalorier å spare og du får fortsatt deilig kaffe.
Americano istedenfor kaffe mocca? Det er kalorier å spare og du får fortsatt deilig kaffe. Foto: (Foto: Colourbox)

KAFFE MOCCA VERSUS AMERICANO

Kaffe Mocca på kaffebar: 270 kcal per glass mens en Americano bidrar kun med  1.5 kcal per. kopp

LES OGSÅ: Er den billigste kaviaren dårligere?

FROSSENPIZZA VERSUS FROSSENPIZZA
At en frossenpizza kan ha dobbelt så mange kcal som en annen, er jo også godt å vite. Selv om du tenker at du skal dele den ene med flere, er det ikke alle som tenker som deg.

Grandiosa Helmax fra Stabburet gir deg 1459 kcal mens Ristorante pizza salame fra Dr.Oetker gir 752 kcal.

LES OGSÅ:Hvilken pizza er best?

 - Godt nok er bra nok!

Andersen oppfordrer alle til å ikke gi kostholdet for mye oppmerksomhet enn det fortjener.

 -  Mens noen mener vi må passe på å ikke få i oss tilsetningsstoffer, er andre mest opptatt av om maten er økologisk, andre igjen mener vi må unngå sukker og noen er mest opptatt av at vi må doppe melkeprodukter. Det blir en umulig oppgave å oppfylle alle disse rådene - og helt unødvendig. Like umulig som å holde pusten for å ikke få i seg forurenset luft, sier hun.

Dessuten er hun opptatt av at vi alle bør senke skuldrene og kravene til oss selv hva gjelder kosthold.

 - Skap et kosthold som er godt nok og vær fornøyd med det. Godt nok er bra nok! Når vi hele tiden skal følge alle råd om hva vi må gjøre eller ikke gjøre for å ha et perfekt kosthold, ender vi som regel bare opp med følelsen av utilstrekkelighet og mislykkethet. Jeg sier som Per Fuggeli:  - Vi må gi litt mer faen! Det betyr jo ikke at vi ikke skal bry oss, men at vi bør slappe av litt og ta eierskap til eget kosthold istedet for å la alle andre fortelle hva du bør spise. Kosthold er personlig!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!