TAR BRØDET TILBAKE: Margit Vea og Margrete Ytreland Vistnes har laget en basis kokebok om brødskiva.
TAR BRØDET TILBAKE: Margit Vea og Margrete Ytreland Vistnes har laget en basis kokebok om brødskiva. Foto: Thor Brødreskift, Cappelen Damm

- Jeg vil heller bake fint brød til ungene enn å kjøpe et grovt

Margit Vea vil ta brødskiva – og pålegget tilbake.

Publisert

(SIDE2): Margit Vea har vært en forkjemper for god og ren mat til barn i mange år, både via kokebøker, utallige kurs og sitt eget nettsted, Margitvea.no.

Nå har hun og universitetslektor ved Norsk Hotellhøgskole i Stavanger, Margrete Ytreland Vistnes, begått boka «Brødskiva - Brød og pålegg fra eget kjøkken».

Og Margit Vea har et og annet å si om nettopp vår manglende evne til å bake selv, og ikke minst lage vårt eget pålegg.

Plager, men ikke intoleranse

- Jeg vil gjerne få frem viktigheten av å bruke tid på brødet, og det at det er ganske enkelt, sier hun.

- Folk tenker jo at det er veldig vanskelig å lage skinkepålegg selv for eksempel, sier Vea.

Margit Vea som er faglærer i ernæring, helse- og miljøfag er en velkjent foredragsholer i barnehage- og helsesektoren. Hun holder også kurs for barn og foreldre.

Foto: Vibeke Johnsen, Mediehuset Nettavisen

Gjennom mange matkurs får Margit Vea ofte høre om foreldre som mener de er intolerante overfor enkelte matvarer eller kanskje har allergier. Hun er enig med ekspertene som sier at det sannsynligvis ikke er slik.

- Får i seg for lite næring

- Men kanskje de har dårlig tarmflora, kanskje de får i seg for mye gjær. Mange velger glutenfritt, men kikker ikke på hvilke andre tilsetningsstoffer produsentene tilsetter når de fjerner gluten. Mitt inntrykk ofte er at folk får i seg for lite riktig næring. Nå forskes det på hvordan en blanding av melsorter kanskje kan få kornet til å jobbe for oss litt mer, sier hun.

Margit Vea har ståltro på tradisjonskost, og slår et slag for hjemmelaget brød. I boka har de både tatt for seg surdeigsbrødet steg for steg, men også eltefritt brød og andre brød. Vea mener at svært mange av dagens kjøpebrød både har økt gluteninnhold, for mye industrisalt og tilsetningsstoffer som gjør dem mer holdbare og forkorter heveprosessen.

Samtidig består det norske kostholdet, og spesielt barns kosthold, av MYE brød sammenliknet med andre land.

Urkorn

- Brød bør stå en dag å heve. Det var slik de bakte før. Det har skjedd en rask forvandling i måten vi behandler råvarene på. Mye god kunnskap er  faktisk blitt lagt til side og bør hentes frem igjen, sier Margit Vea.

- Mine barn sier at surdeigsbrød smaker sitron. Men du trenger ikke nødvendigvis bake det. Å bruke tid på brødet er bra. Og det å måtte sette av tre timer til å bake brød – det er det som er stress, mener hun.

Føler du at du har en intoleranse eller du har cøliaki, kan urkorn som emmer og enkorn være verdt å forsøke rett og slett fordi glutenet i disse er bløtere og ikke så tungt fordøyelig som i hvetegluten.

- Jeg vil heller bake fint brød til ungene mine som er hevet lenge, enn å kjøpe et grovt brød som er hevet kort, sier Vea til Side2.

Teller aldri kalorier

Margit Vea teller aldri kalorier. Derfor inneholder «Brødskiva - Brød og pålegg fra eget kjøkken» også brødskiver som festmat – såkalte pynteskiver med gele og krem.

-Det er helt forferdelig at det er så mye fokus på kalorier i skolen istedenfor at barn skal kjenne på ulike smaker. Norske barn kan jo ikke tygge. Jeg kjenner 20-åringer som peller ut solsikkefrø fra brødskiva, sier hun.

Og så skal man selvfølgelig ha noe på brødskiva. Margit Vea fremholder at det ofte er både billigere og sunnere å lage pålegget selv. For eksempel kokt skinke er kjempeenkelt.

Feil med fettfattig

- Fettfattig pålegg er helt feil vei å gå. Barn trenger fett for å få optimal næring. Jeg synes folk ikke burde telle kalorier, men heller kjemikalier. Barn i dag opplever dessuten at det ikke finnes smak i maten. Isteden blir de drevet mot sukker fordi den andre maten ikke smaker noe, sier hun.

- Om unger får velge fritt, velger de ofte mat du ikke tror de liker. Min sønn var for eksempel veldig overraskende glad i ansjos.

Vea mener også at vi ikke skal være redde for det salte. Men vi skal være veldig klar over hva slags salt vi får i oss. Det er nemlig stor forskjell på Maldonsalt, Himalayasalt og natriumklorid som brukes i industrien, sier hun.

Mange barn liker godt brød, mange voksne også. Margit Vea foreslår derfor å gjøre smørbrødet til festmat. Eller bare noe enkelt til et trivelig hverdagstreff.

- Et godt brød, en god salat. Det trenger ikke være mer komplisert enn som så, sier hun.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!