HAR DU EN FAVORITT? Se hva ernæringsfysiologen sier om din favoritt!
HAR DU EN FAVORITT? Se hva ernæringsfysiologen sier om din favoritt! Foto: (Foto: Side2)

Ja, noe av dette kan faktisk erstatte melk

Men hvilken er sunnest? Vi har både smakt og vurdert alternativer til melk. Her er dommen.

Publisert

(SIDE2):Det har dukket opp en rekke ulike alternativer til kumelk i butikkhyllene de siste årene. Bare de siste månedene har nye varianter kommet til og de ulike drikkene er ikke lenger forbeholdt helsekostforretningene. Vi kjøpte et representabelt utvalg og har både smakt og vurdert innholdet.

Risdrikkene skal ikke drikkes av barn under seks år da det kan være fare for å få i seg for mye av stoffet arsen, ifølge Mattilsynet.

ARSEN

Arsen er et stoff som finnes i naturen både naturlig og som forurensing. I mat finner vi arsen som organiske eller uorganiske sambindinger. Det er de uorganiske sambindingene som er giftige. De kan føre til kreft i lunger, blære og hud. De matvaregruppene som inneholder flest uorganiske arsensambindinger, er ris, risprodukter og kosttillskudd som er basert på alger.

LES OGSÅ: Dette er den nye trendmelken

Side2 kjøpte alle de ulike variantene på MENY og prisen varierer fra 19,50 til 44,90 kroner. Den billigste er havredrikken fra Oatly og den dyreste er den økologiske risdrikken fra Rude Health.

 - Er drikkene et godt alternativ til kumelken? 

 - Det finnes flotte substitutter til vanlig kumelk, men innholdet av protein, vitaminer og mineraler er veldig varierende, sier journalist i Side2 og ernæringsfysiolog Silje Bjørnstad.

Hun mener også at det er lurt å sjekke hva de ulike drikkene inneholder.

 - Ett tips når man handler vegetabilske drikker er å sjekke om de er beriket med vitaminer og mineraler som for eksempel B-vitaminer og kalsium. Et høyt innhold av protein og lite mettet fett er også bra, mens produkter med tilsatt sukker bør man styre unna. Vær også klar over at det er store variasjoner på kaloriinnholdet. Drikkene med det høyeste proteininnholdet og få raske karbohydrater vil gi deg en bedre metthetsfølelse og et mer stabilt blodukker sammenlignet med de som har et lavt innhold av protein og et høyt innhold av karbohydrater.

Ernæringsfysiolog og journalist Silje Bjørnstad har vurdert næringsinnholdet i de ulike drikkene.
Ernæringsfysiolog og journalist Silje Bjørnstad har vurdert næringsinnholdet i de ulike drikkene. Foto: (Foto: Privat)

Noen velge bort kumelk

 - Tradisjonell kumelk inneholder fullverdig protein og har et naturlig innhold av blant annet kalsium, B-vitaminer og jod. Det finnes flere årsaker til at noen velger ikke å drikke kumelk, være seg melkeallergi eller laktoseintoleranse, mens andre rett og slett ønsker å variere melkebruken med vegetabilske drikker. Det finnes mange alternativer på markedet og man har for eksempel mandelmelk, ris-, havre, og soyadrikker. Alle kumelkvariantene har like proteininnhold på 3,4 gram protein per 100 gram. Innholdet av kalsium er mer eller mindre det samme i de ulike variantene av hvit melk, og i 1 desiliter melk er det omtrent 116 mg kalsium. Innholdet av fett varierer fra de ulike kumelkvariantene og dette påvirker også kaloriinnholdet - jo høyere fettinnhold, jo flere kalorier, sier Bjørnstad.

Soyadrikk Original
Soya Original fra AlproIngredienser: Vann, avskallede soyabønner (6 prosent), sukker, trikalsiumfosfat, surhetsregulerende middel, havsalt, aroma, stabilisator, vitaminer (B2, B12, D2)Egnet som en del av et sunt kosthold fra 1 års alder.

Næringsinnhold per 100 gram:
39 kcal
1,8 gram fett hvoar 0,3 gram er mettet fett
2,5 gram karbohydrat
3 gram protein
0,5 gram fiber
120 mg kalsium
0,75 µg vitamin D
0,21 µg Riboflavin
0,38 µg B12

Dette syns smakspanelet:
- Et godt alternativ til barn.

 - Helt ok, men ikke spesielt spennende smak.

 - Denne er søtet, men også derfor den beste.

 - Denne er god! Litt søtsmak, men det kamuflerer soyasmaken.

 - Den er mektig, og passer ikke så godt på morgenkvisten til frokostblandingen.

Ernæringsfysiologens kommentar:
- Høyt innhold av protein sammenlignet med de andre vegetabilske drikkene. I likhet med melkeprotein så inneholder også soyaprotein fullverdig protein med alle de essensielle aminosyrene. Kalorinivået er så og si likt som for eksempel Ekstra Lettmelk.

Soyamelk i både hel og lettvariant.
Soyamelk i både hel og lettvariant. Foto: Foto: Side2

Soyadrikk Lett
Soya Lett fra Alpro

Ingredienser: Vann, avskallede soyabønner, (4, 1 prosent), maltodekstrin (fiber), fruktose, sukker, kalsiumkarbonat, surhetsregulerende middel, havsalt, aroma, stabiliseringsmiddel, vitaminer (B2, B12, D2), naturlig aroma.

Næringsinnhold per 100 gram:
27 kcal
1,2 gram fett hvorav 0,2 gram er mettet fett
1,6 gram karbohydrat
2,1 gram protein
0,9 gram fiber
120 mg kalsium
0,75 µg vitamin D
0,21 µg riboflavin
0,38 µg B12

Dette syns smakspanelet:
 - En klar favoritt både på smak og på konsistens!

 - Den mildeste smaken av alle og er et godt alternativ til vanlig melk. Tror denne kan brukes til det meste!

 - Mild og fin smak. Denne mister noe av den fete ettersmaken og det er bra! Godt alternativ.

Ernæringsfysiologens kommentar:
- Noe lavere innhold av protein enn den originale varianten, men fortsatt høyere enn de fleste andre vegetabilske drikkene. Innholdet av kalsium, B-vitaminet riboflavin, B12 og vitamin D er det samme som Soya Original. Inneholder også færre kalorier enn originalvarianten for de som er opptatt av dette. 

Usukret soyamelk er et godt ernæringsmessig alternativ til vanlig kumelk, mener ernæringsfysiologen. Denne er også økologisk.
Usukret soyamelk er et godt ernæringsmessig alternativ til vanlig kumelk, mener ernæringsfysiologen. Denne er også økologisk. Foto: Foto: Side2

Økologisk Soyadrikk  (Usukret)
SOJADRYCK fra GoGreen
Ingredienser: Vann (91,7 prosent), avskallede soyabønner (8 prosent), kalsiumkarbonat.
Næringsinnhold per 100 gram:
40 kcal
2,1 gram fett hvorav 0,3 gram er mettet fett
0,8 gram karbohydrat
3,7 gram protein
0,6 gram kostfiber
120 mg kalsium
Ikke tilsatt sukker.

Ernæringsfysiologens kommentar:
- Har testens høyeste proteininnhold per 100 gram og inneholder omtrent like mye kalsium som vanlig kumelk. Et bedre alternativ blant de vegetabilske drikkene for de som ikke tåler eller liker tradisjonell kumelk.

Risdrikk Original
RICE ORIGINAL fra Alpro
Ingredienser: Vann, ris (13 prosent), solsikkeolje, trikalsiumfosfat, vitaminer (B12, D2), surhetsregulerende middel.

IKKE EGNET SOM HOVEDKILDE TIL MELKEDRIKK FOR BARN UNDER 5 ÅR.

Næringsinnhold per 100 gram:
47 kcal
1,0 gram fett hvorav 0,1 gram er mettet fett
9,5 gram karbohydrat
0,1 gram protein
120 mg kalsium
0,75 µg D-vitamin
0,38 µg B12

Ernæringsfysiologens kommentar:

- Positivt med berikning av kalsium, B-vitaminer og vitamin D. Men lite protein og mye karbohydrater trekker ned. Fordeler med risdrikker er at de er et glutenfritt alternativ da ris er naturlig fri for gluten.

Risdrikk med mandel og hasselnøttPraliné Hazelnut Almond fra RICE DREAM

Ingredienser: Vann, ris (16 prosent), hasselnøtter (1,2 prosent), solsikkeolje, mandler (0,6 prosent), bygg, naturlig vaniljearoma, havsalt.Næringsinnhold per 100 gram:
79 kcal
1,6 gram fett hvorav 0,2 gram er mettet fett
15,4 gram karbohydrat
0,5 gram protein
0,4 gram fiberIkke tilsatt sukker

Disse drikkene må være topp for nøtteelskere, mener en.
Disse drikkene må være topp for nøtteelskere, mener en. Foto: Foto: Side2

Dette syns smakspanelet: 
- Denne kan være et godt alternativ til sjokolademelk. Smaken er søt og nøtteaktig, men merker at dette hadde blitt kvalmende i store mengder.

 - Et sunnere alternativ til sjokolademelk?Utpreget smak, litt mektig. Godt med ett glass!

 - Denne må være topp for nøtteelskere. For oss andre blir denne øverdøvende i nøttesmaken, selv for de som liker hasselnøtter.

Ernæringsfysiologens kommentar:
- Mye kalorier sammenlignet med de andre variantene og tillegg er det ingen informasjon om innhold av vitaminer og mineraler.  Inneholder også lite protein og mye karbohydrat per 100 gram. Informerer om at drikken ikke er tilsatt sukker, noe som er bra, men det finnes mye bedre alternativer! Ikke noe å anbefale.

Økologisk Brun Ris Drikk
Brown Rice Drink fra RUDE HEALTH

Ingredienser: Vann, italiensk brun ris (17 prosent), økologisk kaldpresset solsikkeolje, havsalt.

Næringsinnhold per 100 gram:
59 kcal
1,3 gram fett hvorav 0,4 gram er mettet fett
11 gram karbohydrat
0,3 gram protein
0,7 gram fiber

Dette syns smakspanelet:
- Denne smaker rett og slett brun ris. Jeg hadde ikke drukket en kopp med dette, men til grov frokostblanding tror jeg denne hadde vært god.

 - For søt og skvipete for meg!

 - Den virker kunstig og er alt for søt.

Ernæringsfysiologens kommentar:
- Lite proteiner, mye karbohydrater og ingen berikning av mineraler eller vitaminer. Med andre ord, ikke veldig rik på de gode næringsstoffene som mange av de andre vegetabilske drikkene inneholder. Denne har også et høyere kaloriinnhold sammenlignet med flere av de andre drikkealternativene.

Mandeldrikk
Mandeldryck Original fra GoGreen

Ingredienser: Vann (93 prosent), sukker, mandler,  (2 prosent), salt, fortykningsmiddel, emulgeringsmiddel, solsikkecitin.

Næringsinnhold per 100 gram:
30 kcal
1,1 gram fett hvorav 0,1 gram er mettet fett
4,5 gram karbohydrat
0,4 gram protein
0,2 gram kostfiber

Dette syns smakspanelet:
- Veldig kraftig smak.

 - Jeg likte ikke smaken

 - Denne smaker kun sukker.

 - Dette er en av de bedre mandeldrikkene jeg har smakt. Kunne vært mindre søt, men liker at det ikke er en overdreven mandelsmak.

Ernæringsfysiologens kommentar:
- Lite protein og ingen informasjon om eventuelle vitaminer og mineraler. Det er ikke så rart at drikken inneholder få kalorier per desiliter da hovedingrediensen er vann med 93,7 prosent og kun 2 prosent mandler. Det er mange gode næringsstoffer i mandler så det kan være en fordel å lage den selv så har du større oversikt over forholdet mellom deler vann og mandler. Næringsinnholdet i de ferdiglagde drikkene er nemlig veldig varierende, både når det gjelder kalorier og innholdet av viktige næringsstoffer.

Havredrikken er god på smak, men blir slått ned i støvlene av soyamelken på proteininnhold.
Havredrikken er god på smak, men blir slått ned i støvlene av soyamelken på proteininnhold. Foto: (Foto: Side2)

Havredrikk
HAVREDRYCK fra Oatly
Ingredienser: Havrebase: vann, havre (10 prosent), rapsolje, kalsium, salt, vitaminer (D2, riboflavin og B12)
Næringsinnhold per 100 gram:
45 kcal
1,5 gram fett hvorav 0,2 gram er mettet fett
6,5 gram karbohydrat
1 gram protein
0,8 gram kostfiber
120 mg kalsium
1,5 µg vitamin D
0,38 µg vitamin B12
0,21 µg riboflavin
Ikke tilsatt sukker

Dette syns smakspanelet:
- Rik og fyldig smak. Liker at den ikke har en kraftig ettersmak.

- Denne kan jeg gjerne drikke for seg, ha på havregryn eller i kaffen. Fin konsistens har den også.

- Denne føles lett og god! Men havresmaken er noe jeg må bli vant til. Helt ok!

- God konsistens, ikke for mye smak. Mest lik melk, kanskje!

 - Som havregryn med melk uten havregryna.

Ernæringsfysiologens kommentar:
- Bra innhold av kalsium, vitamin D og B-vitaminer. Det er også positivt at drikken ikke inneholder tilsatt sukker. Kaloriinnholdet per 100 gram er absolutt greit, men lite innhold av protein! En ulempe med havredrikk er at den ikke er helt fri for gluten.

OPPSUMMERING: Både Havredrikken fra OATLY og den lette soyadrikken fra ALPRO slo godt an smaksmessig. Dette er også gode alternativer til melk ifølge ernæringsfysiologen. De er begge beriket med vitaminer og kalsium. Havredrikken er lite proteinrik, mens soyadrikken skårer meget høyt her. Den beste drikken rent ernæringsmessig er den økologiske og usøtede soyadrikken. Smaksmessig var det ingen vinner i Side2-redaksjonen.Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!