ØKENDE FOREKOMST: Influensa varer i gjennomsnitt rundt 7-10 dager.
ØKENDE FOREKOMST: Influensa varer i gjennomsnitt rundt 7-10 dager. Foto: (Foto: Colourbox)

Influensa: - Symptomene kommer brått, med feber, muskelsmerter og hodepine

Nå er influensaen på fremmarsj.

Publisert

(SIDE2): Og influensa varer som regel i 7 til 10 dager, kan  lege Karine Nordstrand i Folkehelseinstituttet fortelle.

 - Ved typisk influensa kommer symptomene brått, med feber, muskelsmerter, hodepine, påvirket allmenntilstand og tørrhoste, sier hun.

Kontakte lege?

I tillegg til virussykdommen kan det oppstå komplikasjoner i form av bakterieinfeksjon med lungebetennelse, bihulebetennelse eller ørebetennelse.

 - Alle kan få komplikasjoner av influensa, men de som er i risikogruppen for alvorlig sykdom er mest utsatt. Komplikasjoner hos unge, friske individer er sjelden.

Mange småbarnsforeldre måler kanskje feber hyppig i disse dager, og lurer på om de bør kontakte lege.  Lege Karine Nordstrand forteller at det er ingen regel for når man bør oppsøke lege ved høy feber.

 - Dette kommer blant annet an på almentilstand, hvor lenge feberen har vart og om personen greier å ta til seg drikke. Når det gjelder små barn og personer i risikogruppene bør man allikevel ha lavere terskel for legekontakt.

- A(H1N1) (svineinfluensa) mest hyppige viruset

Lege Karine Nordstrand jobber i Avdeling for infeksjonsovervåking i Nasjonalt folkehelseinstitut.
Lege Karine Nordstrand jobber i Avdeling for infeksjonsovervåking i Nasjonalt folkehelseinstitut. Foto: (Foto: FHI)

Nordstrand bekrefter at influensasesongen er i gang og at det forventes økende forekomst de nærmeste ukene.

Hvert år får 5 - 15 prosent av den norske befolkningen influensa og forskning viser at mange også er smittet uten å bli syke, men de kan allikevel smitte andre.

Influensaviruset finnes i luftveiene og inkubasjonstiden fra smitte til symptomer er vanligvis to dager. Smittefaren er størst dersom den som er smittet hoster eller nyser rett på en annen person, slik at viruset overføres til den friskes slimhinner.

Viruset kan leve et par timer utenfor kroppen og kan også overføres indirekte via hender og gjenstander, opplyser Folkehelseinstituttet på sine sider.

  - Det hyppigst påviste influensaviruset så langt denne sesongen er influensa A(H1N1), tidligere kalt svineinfluensa. Dette viruset regnes nå som et vanlig sesonginfluensavirus, og har sirkulert hver sesong siden pandemien i 2009. Virusovervåkingen viser at alle de fire vanlige influensavirusene er i omløp, men foreløpig er det altså en klar overvekt av influensa A(H1N1)-virus, forklarer Nordstrand.

 - Noen råd for å komme seg raskt dersom man er smittet av influensa?

  - Influensa er en virusinfeksjon som oftest går over av seg selv. Man behandler derfor først og fremst symptomene av sykdommen. Febernedsettende og smertedempende medikamenter er ofte aktuelt, og det er viktig å sørge for nok drikke.

Årets influensavirus gir ingen helt spesielle symptomer,  foruten symptomene nevnt ovenfor, sier Nordstrand.

INFLUENSA

Når bør lege kontaktes?

Hvis den som er syk er gravid, eller i en av risikogruppene for å utvikle alvorlig sykdom eller få andre komplikasjoner av influensa, ring fastlege eller legevakt for å få nødvendig behandling og oppfølging.

Kontakt alltid lege hvis tilstanden til den/de som er syke forverrer seg. Ring lege straks dersom den syke:

*Har tegn på å være uttørret, som tørrhet i munnen og særlig sparsom vannlating
*Kaster opp og har problemer med å holde på drikke slik at det er fare for uttørring
*Får svært rask eller anstrengt respirasjon

Ring 113 dersom den syke:

*har tungt for å puste eller har smerter i brystet
*har fiolett eller blålig farge på leppene
*får anfall med kramper
*ikke reagerer som normalt eller virker forvirret

 - Alle virusene som sirkulerer er kjent fra tidligere sesonger.

Ikke sikkert det er influensa

Men selv om du er syk nå så er det ikke sikkert det er influensa du har. Legen forklarer at det også er andre vanlig virus i omløp, inkludert forkjølelsesvirus.

  - Vi har de siste ukene sett enkelte utbrudd av norovirus i helseinstitusjoner, noe som indikerer at dette viruset nå sirkulerer i befolkningen. Norovirus gir omgangssyke, og man ser særlig høy forekomst i vinterhalvåret. Det er også flere andre vanlige virus i omløp, inkludert forkjølelsesvirus.

Onsdag gjøres det opp status for forekomsten den første uka i januar og da legges ukesrapporten ut på Folkehelseinstituttets nettsider.

For å forebygge smitte er det god  hånd- og hostehygiene som gjelder. For personer i risikogruppene anbefales i tillegg vaksine.

 

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!