SART HUD: Unngå overdreven vask nedentil, spesielt om du ikke bruker spesialsåpe. Aller helst bør du bare bruke vann.
SART HUD: Unngå overdreven vask nedentil, spesielt om du ikke bruker spesialsåpe. Aller helst bør du bare bruke vann. Foto: Colourbox

Helse

Intimvasktabbene som kan gi kløe, svie og vondt lukt

Overdreven vask kan gjøre vondt verre.

Publisert Oppdatert

Når det gjelder intimhygiene har det kommet mye nytt på markedet de siste årene. Deodoranter og sminke spesielt egnet for underetasjen skal gjøre livet lettere. Mange er kanskje ikke klare over hva et underliv egentlig trenger av vask og stell. Mens noen menn kjører 2-i-1 og dobbeldusj over hele kroppen, kjøper kvinner intimsåper.

Andre bruker ikke annet en vann, og noen bruker en helt vanlig kroppssåpe.

Men hva er egentlig det beste?

Viktig å ikke ødelegge underlivets naturlige flora

- Man trenger ikke noe annet enn vann. Lunket vann holder i massevis når det kommer til vask av den sårbare slimhinnehuden i underlivet, sier sykepleier og prosjektleder for seksualundervisning ved Sex og samfunn, Stine Solli, til Side2.

Grunnen til man ikke bør vaske seg med «vanlig» såpe er at hud og slimhinner er dekket av gode bakterier som hjelper oss med å holde andre bakterier og sopp unna.

- Dette kalles kroppens naturlige flora. Huden er også avhengig av at det er fuktig, og at det finnes nok fettstoffer, for å trives. Det er derfor viktig at du ikke ødelegger denne naturlige floraen og tørker ut huden ved å vaske deg for mye med såpe, sier hun.

UNNGÅ OVERDREVEN VASK: - Om du ønsker å bli kvitt vondt lunkt, kan du gjøre det verre ved overdreven vask, fordi dette vil skape en ubalanse som i gir vondt lukt, forteller sykepleier og prosjektleder for seksualundervisning ved Sex og samfunn, Stine Solli.
UNNGÅ OVERDREVEN VASK: - Om du ønsker å bli kvitt vondt lunkt, kan du gjøre det verre ved overdreven vask, fordi dette vil skape en ubalanse som i gir vondt lukt, forteller sykepleier og prosjektleder for seksualundervisning ved Sex og samfunn, Stine Solli. Foto: Astrid Holm (Side2)

- Ved å vaske deg ekstra godt for å bli kvitt lukten, kan du faktisk gjøre vondt verre. Man kan vaske på seg vond lukt, forteller hun.

LES OGSÅ: De fleste kvinner barberer vekk kjønnshåret - på grunn av en misforståelse

Skjeden renser seg selv

Verken menn eller kvinner bør altså ikke bruke såpe på slimhinnehuden.

- Dette gjelder under forhuden og på penishodet, eller mellom de ytre kjønnsleppene. På slimhinnehuden holder det at du skyller med vann, og du trenger ikke bruke såpe, heller ikke intimsåpe. Du skal heller aldri vaske eller spyle vann inne i skjeden. Den renser seg selv, sier Solli.

Farmasøyt og fagrådgiver Kari Skaug Fredrikson i Apotek 1 forteller at de som arbeider i apotekene generelt gir råd til kundene om å unngå overdreven vask nedentil.

- Men vi vet at mange foretrekker å bruke et rengjøringsprodukt ved vask, og da er det lurt å gå for en variant som er mild og som ikke forstyrrer normalfloraen i underlivet. Det er viktig at den heller ikke virker uttørrende, sier Fredrikson.

LES OGSÅ: 7 myter om kjønnssykdommer du må slutte å tro på

Gå for en parfymefri vask, eller helst en olje

Ved valg av rengjøringsprodukt bør du velge en mild, parfymefri vask, eller aller helst en olje.

- Slimhinnene i underlivet er sårbare, og kan lett bli irriterte og utsatt for uttørring. Mange «vanlige» såper kan være litt for tøffe, og vil dermed påvirke normalfloraen vår, samt virke uttørrende på slimhinnene. Dette gjelder ikke bare i underlivet, men også på resten av kroppen. Hvis normalfloraen i underlivet forstyrres, enten på grunn av overdreven vask eller vask med sterke såper, kan dette føre til irritasjoner, og du kan bli mer utsatt for svie og kløe, sier hun.

I tillegg kan det oppstå et miljø hvor sopp og bakterier trives bedre, og du kan bli med utsatt for infeksjoner nedentil. Samtidig er det viktig å holde seg ren, men uten å overdrive.

- God hygiene er viktig. Man skal vaske seg jevnlig. En gang daglig er som regel nok. Vask deg med vann eller med en skånsom vask når du dusjer, og pass på å få skylt bort såpen skikkelig.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!