Tante rød, perioden, uka, månedlig - mensen har mange navn og alle jenter har det. Derfor er det fint med noen gode tips når mensen ikke føles så greit.
Tante rød, perioden, uka, månedlig - mensen har mange navn og alle jenter har det. Derfor er det fint med noen gode tips når mensen ikke føles så greit. Foto: iStock

«Hvorfor gjør det vondt når jeg setter i tampong?»

Sex og samfunn svarer på spørsmål om mensen.

Publisert

Side2 har samlet noen spørsmål om menstruasjon som unge lurer på, og sendt de til lege Trine Aarvold i Sex og samfunn.

Følg med på Side2 framover, og bli litt klokere på ting du kanskje ikke visste om mensen - men som du desperat vil finne ut av.

Foto: Kai Myhre

Vi starter med et spørsmål som mange kan kjenne seg igjen i (AU!):

Hvorfor gjør det vondt når jeg setter i tampong?

- Skjeden er en muskel som er veldig elastisk, og den er mellom 8 og 10 cm og går litt på skrå bakover. Oftest gjør det vondt fordi man ikke setter tampongen langt nok inn, men det kan også være at den ikke blir sittende langs kanalen, men blir sittende så den dytter inn i veggen, sier Trine.

Det finnes heldigvis noen gode råd for å slippe den ubehagelige smerten:

- Det å få en god teknikk på innsetting av tampong krever ofte litt øvelse og det er viktig at man slapper av i musklene i underlivet. Forsøk forskjellige stillinger, sier Trine og fortsetter:

- Noen liker å ha en fot på toalettet, andre liker best å ligge på ryggen eller sitte på huk. Det er ofte lettest å sette den inn når man har mensen, fordi det da er litt mer fukt der. Husk at skjeden går skrått bakover så du skal dytte den litt mot korsryggen og ikke rett opp. Får du det ikke til første gang så forsøk igjen senere, og kanskje kan du forsøke en mindre tampong de første gangene.

Her kan du lese mer om mensen.

youplay

youplay

Og har kan du bli enda klokere på kropp og mens:

Her er de vanligste mytene Sex og samfunn hører om kjønnssykdommer

8 flaue ting du egentlig ikke bør bekymre deg over

Derfor får noen kvinner menssmerter

5 ting du bør vite om menskoppen

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!