Foto: (Foto: Privat)

Hvorfor er kvinner mer opptatt av alternativ behandling?

Er de mer opptatt av helse generelt eller har det med søken og intuisjon å gjøre?

Publisert

(SIDE2):Hva mener du?Del gjerne dine meninger nederst i saken. 

Alternativ behandling er i stor grad en kvinnearena. Det viser bådeforskning fra Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM) og tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB)

- Ikke dumt å ikke være for opptatt av helse

- Statistisk sett er det mest dramatiske at det er så mange flere kvinner enn menn som oppsøker alternativ behandling. Menn er nok mindre opptatt av helse, og det er ikke nødvendigvis en dum ting, kanskje bør man ikke hele tiden kjenne etter? sier professor ved Seksjon for fysiologi og cellebiologi ved Universitetet i Oslo, Kristian Gundersen til Side2.

Fysiologiprofessor Kristian Gundersen forteller at kvinner har flere lettere sykdomsplager enn menn og generelt er sykere enn menn.
Fysiologiprofessor Kristian Gundersen forteller at kvinner har flere lettere sykdomsplager enn menn og generelt er sykere enn menn. Foto: (Foto: UIO)

Kvinner er sykere enn menn

Han poengterer at kvinner faktisk har et annet sykdomsbilde enn det menn har.

- Det vi vet er to ting. Det ene er at kvinner er sykere enn menn og at kvinner har flere såkalte lettere sykdomsplager enn menn. Om de oppsøker alternative behandlingsmetoder fordi de er kvinner, det vet jeg ikke, men kvinner er altså mer opptatt av helse, hevder professoren.

Behandling eller underholdning?

Prinsesse Märthas engleskole arrangerte søndag et seminar med kontroversielle Lisa Williams, som hevder hun er sendt fra Gud og at hun kan formidle kontakt mellom levende og døde. 

LES SAKEN: Märthas engleskole solgte «kontakt med de døde»

For 1.540 kroner kunne publikum delta på seminaret i regi av Astarte Inspiration.

 - Jeg tror jeg har en gave fra Gud, og at jeg er her på jorda for å hjelpe folk med helbredelse, sa Williams til NRK.

 - Lisa Williams er først og fremst et medium som formidler informasjon. Lov- og markedsføringsmessig sorterer mediumisme under underholdning og ikke behandling, sier Unni Nordbrenden ialternativ.no til Side2.

Foto: Terje Bendiksby (Scanpix)

Hun mener det er sammensatt hvorfor kvinner i større grad tiltrekkes av slike seanser.

 - Grunnen til at det er flest kvinner som er tiltrukket er nok sammensatt, men dette har med intuisjon og søken å gjøre – et tema som ser ut til å oppta flere kvinner enn menn, sier hun.

Selv om det er kvinner som bruker alternativ behandling mest, ser Nordbrenden stadig flere menn.

- Det er definitivt flest kvinner som både tar utdanning innen alternativ behandling og benytter seg av alternativ behandling, men mennene kommer i større grad etter både på kurs, messer og flere tar også utdanning innenfor helhetlig helse. De som går på messer er kanskje blitt tatt med av koner eller kjærester, men vi ser i hvert fall en økning. Også på de ulike skolene vi har kontakt med er det flere menn enn før, sier hun.

Er det holdningsforksjeller mellom menn og kvinner?

 - Vi vet ikke så mye om nordmenns holdninger til alternativ behandling generelt, eller om det er holdningsforskjeller mellom kvinner og menn. Men, også vår siste befolkningsundersøkelse (2012) viste at det var forskjeller mellom kjønnene i deres bruk av alternativ behandling, sier Ola Lillenes i Nifab.no, som er en statlig nettportal som tilbyr kunnskapsbasert informasjon om alternativ behandling.

Undersøkelsen han viser til forteller oss at hver tredje voksne som ble spurt, oppga å ha gått til alternativ behandler en eller flere ganger de siste 12 månedene. Alternativ behandling defineres også til å omfatte bruk av urtemedisiner og/ eller selvhjelpsteknikker.

Tallene viser samtidig at litt over halvparten av kvinnene som ble spurt sa at de hadde oppsøkt behandler, brukt urter og/ eller benyttet selvhjelpsteknikker. 1 av 3 menn sa det samme.

 - Vi har ikke data som forklarer en slik forskjell mellom kjønnene og vi tolker den stabile og relativt høye bruken av alternativ behandling primært som at mange nordmenn fortsatt er på jakt utenfor helsevesenet etter tiltak som kan forebygge eller hjelpe dem mot plager, sier Lillenes.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!